Eksperter advarer: Tusindvis af altaner bør undersøges for nedstyrtningsfare

Små revner, afskalninger og fugtskjolder i beton eller murværk kan være alarmerende tegn på, at ældre altaner nærmer sig udløbsdatoen. Sådan lyder det fra forskere og fagfolk bag et stort projekt, som skal højne sikkerheden.

En række store metalstivere mellem fortov og ejendommens nederste altaner vidner om, at indgrebet var på høje tid.

Længere oppe på facaden af den store gulstensejendom er der kun de store, tydelige huller i murværket tilbage.

AB Lygten_26-05-2021_11-43___dcdm

Indtil for ganske nylig var der også her altaner.

- Jeg synes, det ser forfærdeligt ud, men de er altså blevet revet ned, da de var direkte farlige at gå ud på, siger en af beboerne i AB/Lygten i Københavns Nordvest kvarter, Hanne Elsborg, til TV 2 Lorry.

quote - Man får lidt af et chok, lige når man får det at vide og tænker, godt der ikke skete en ulykke, inden vi opdagede det.

Hanne Elsborg, beboer, AB Lygten

Sidste år besluttede andelsboligforeningen at få lavet en vedligeholdelsesplan for ejendommen, og i den forbindelse stod det klart, at den var helt gal med altanerne.

- Man får lidt af et chok, lige når man får det at vide og tænker 'godt der ikke skete en ulykke, inden vi opdagede det', siger Hanne Elsborg.

Se indslag om de mange farlige altaner

50.000 altaner bør tjekkes

Og mange andre altaner – både i hovedstadsområdet og i resten af landet – er også ved at nå til vejs ende i deres levetid.

I hvert fald bør op mod 50.000 ældre altaner undersøges grundigt, lyder det fra en række forskere og fagfolk bag et nyt stort projekt, finansieret af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

- Der har jo været en masse kedelige svigt med altaner, og derfor er vi gået i gang med den her undersøgelse, hvor hovedopgaven er at forbedre sikkerheden for altaner i eksisterende byggerier, siger civilingeniør og seniorforsker ved BUILD (tidligere Statens Byggeforskningsinstitut, red.), Thomas Cornelius.

Projekt eftersyn og afprøvning af ældre altaner

Bag undersøgelsen står:


BUILD (tidligere Statens Byggeforskningsinstitut)

Boligejernes Videnscenter/Bolius

DTU

Force Technology


Undersøgelsen er finansieret af Realdania og Grundejernes Investeringsfond, 

og forventes færdig senere i år.

I dag er det fortsat bygningsejerens eget ansvar, at altanerne er sikre at opholde sig på, men ifølge Thomas Cornelius er mange enten uopmærksomme på at få det gjort eller også forbeholdne på grund af de ofte store omkostninger.

- En del af vores projekt handler om at udvikle nogle undersøgelsesmetoder, som er det man kalder ikke-destruktive. Altså metoder, hvor man kan undersøge, om altanerne er i orden, uden at foretage indgreb i selve byggeriet.

Hvordan kan man gøre det?

- Man kan blandt andet lave nogle svingningsundersøgelser, hvor man sætter noget maskineri på altanen, som sætter altanen i svingninger. Og så kan man måle stivheden i altanen, og hvis den så er meget dårlig eller har en lav stivhed, så er det en indikation på, at der er noget galt i konstruktionen. Og det er målet med den her nye prøvningsmetode, siger Thomas Cornelius.

AG Lygten. Foto: TV 2 Lorry
AG Lygten. Foto: TV 2 Lorry

Ofte er problemerne skjulte

Projektet har også til formål at finde ud af, hvor omfangsrigt problemet med de dårlige altaner er.

- Problemet er jo, at mange af de her problemer er skjulte i konstruktionen, men med udgangspunkt i København prøver vi at danne os et overblik over, hvor mange altaner, der er. Så tager vi først en visuel besigtigelse, og så undersøger vi, om man kan registrere afskalninger, saltudblomstringer og misfarvninger i betonen, som kan indikere, at der er et problem.

Det er især ældre betonaltaner med stålprofiler i hulmuren, som udgør et problem.

- Vi har jo et meget fugtigt klima, og hvis ikke disse stålprofiler er ordentligt korrosionsbeskyttede, så begynder de at korrodere, og det er nogle af de svigt, vi har set, og som man er meget bekymret for, siger Tomas Cornelius.

Eksempel på en gennemtæret stålprofil fra en altan. Privatfoto.
Eksempel på en gennemtæret stålprofil fra en altan. Privatfoto.

Få altanen tjekket, inden det er for sent

Det var Ingeniør- og Arkitektfirmaet Gaihede, som konstaterede, at altanerne hos Hanne Elsborg og AB Lygten i Københavns Nordvest kvarter var nedstyrtningstruede.

Og firmaet nævner en række andre ejendomme, hvor man tilsvarende har opdaget problemet i noget nær sidste øjeblik.

- For få år siden havde vi en ejendom i Vanløse med 108 altaner, hvor et tjek viste, at de kun havde 20% bæreevne tilbage. Der må man sige, at vi opdagede det fem minutter i tolv. Det kunne være gået helt galt - altså virkelig galt, siger projektchef i Gaihede, Henrik Bjørndal.

Se indslag fra 2016 her:

Tusindvis af særlige altaner risikerer ifølge Statens Byggeforskningsinstitut at bære på skjulte og farligt svage konstruktioner

- Det er typisk altaner fra 1890´erne og frem til 1950´erne, som har et problem. Men man er også begyndt at kigge på, hvordan man renoverede altaner i 1980´erne. Mange af de gamle altaner har måske været renoveret, men netop i 1980´erne havde man nogle andre forhold omkring altaner, og hvordan man skulle renovere, siger Henrik Bjørndal.

Tilbage i AB Lygten lyder en klar opfordring fra Hanne Elsborg til alle, som forsømmer at få tjekket deres altaner.

- Jeg synes ikke, at der er okay. De skulle tænke på alle de mennesker, der risikerer at styrte ned fra en altan. Se at få det gjort, siger Hanne Elsborg.

Ældre altaner i Københavns Nordvest kvarter. Foto: TV 2 Lorry
Ældre altaner i Københavns Nordvest kvarter. Foto: TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik