Trynes af nabo: Lille lokal forening kæmper for livet

Et milliondyrt offentligt betalt anlæg risikerer at stå ubrugt hen, fordi en ejendomsadministrator på Nørrebro har set sig sur på den lille lokale forening Videomøllen.

I en lille oase på Nørrebro - på hjørnet af Skt. Hans Gade og Ravnsborggade - finder man Multipladsen, der, som navnet antyder, kan bruges til mange forskellige ting.

Én af dem, der bruger pladsen, er den lille lokale forening Videomøllen. Eller det vil sige; det gjorde de.

quote Helt simpel så mangler vi et lærred, så vi kan vise film

Andreas Foss, formand for foreningen Videomøllen

Videomøllen er en udendørs biograf, der via en husgavl på en af de omkringliggende ejendomme viser film, videokunst og meget andet på et lærred, som er malet på gavlen.

Men nu er foreningen endt i lidt af en kattepine, da gavlen på bygningen er blevet renoveret. Ejendomsadministratoren har nemlig valgt ikke at genetablere det lærred, som foreningen brugte, selvom det ellers indgik i ansøgningen til Københavns Kommune, da de søgte om tilladelse til blandt andet at renovere gavlen.

Det betyder, at Videomøllen risikerer at lukke.

- Hvis lærredet ikke kommer op, så kan anlægget ikke bruges. Anlægget er en del af pladsen og er placeret i et tårn. Helt simpelt, så mangler vi et lærred, så vi kan vise film, forklarer Andreas Foss, der er formand for foreningen Videomøllen, til TV 2 Lorry.

Han har på vegne af foreningen lavet et opslag på Videomøllens facebookside, der er et råb om hjælp.

Her beskriver han, hvilke udfordringer foreningen står over for, men også at enhver forsøg på konstruktiv dialog med ejendomsadministrationen har slået fejl.

Videomøllen har testet, om de kunne vise film uden det påmalede lærred, men billedet opnår på ingen måde ikke samme skarphed. Og så er graffitien også i vejen.
Videomøllen har testet, om de kunne vise film uden det påmalede lærred, men billedet opnår på ingen måde ikke samme skarphed. Og så er graffitien også i vejen.
Foto: Videomøllen

Ejendomsadministrator: Ingen kommentarer

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra ejendomsadministrationen om, hvorfor de ikke har genetableret lærredet på gavlen, som de ellers skrev, de ville i deres byggeansøgning.

Men direktør Line Meier understreger klart og tydeligt, at hun ikke ønsker at udtale sig.

quote Vi har fået sponsoreret trådløse headset, så det ikke larmer så meget

Andreas Foss, formand for foreningen Videomøllen

TV 2 Lorry har set mailkorrespondancen mellem Videomøllen og ejendomsadministrationen, der tog sin begyndelse kort før coronaens indtog i slutningen af januar 2020.

Heri fremgår det først efter flere måneder, at ejendommens lejere har klaget over støjniveauet. Det tog Andreas Foss til sig:

- De skriver lidt om larmen omkring filmforevisningerne, og derfor har vi fået Tuborgfonden til at sponsorere trådløse headset, som vi kan bruge, så det ikke larmer så meget.

Den forklaring var dog ikke god nok for ejendomsadministrationen. For et år senere var problemet pludselig graffiti på den nyligt dyrt renoverede bygning, fremgår det i en mail sendt 7. september.

Hvorvidt det er ejendomsadministrationens opfattelse, at støjen og graffitien kommer fra videomøllen, står hen i det uvisse, men Andreas Foss undrer sig i hvert fald over forklaringen:

- Når vi viser film, sidder folk jo stille på pladsen, frem for når det er skaterne, der indtager pladsen, siger han og understreger, at det ikke handler om at få skaterne væk fra Multipladsen.

Det gamle lærred blev aldrig overmalet med graffiti, fortæller Andreas Foss.
Det gamle lærred blev aldrig overmalet med graffiti, fortæller Andreas Foss.
Foto: Videomøllen

Politisk håndsrækning

På Københavns Rådhus, der har givet byggetilladelsen, slår man ud med armene, når spørgsmålet går på, hvad kommunen kan gøre, når ejeren i sin ansøgning har sagt, at skærmen vil blive genetableret.

quote Jeg er ærgerlig over, at de ikke længere kan vise film

Marcus Vesterager (S), Medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune

Det fremgår af et svar, som Teknik- og Miljøforvaltningen har givet til Socialdemokratiets medlem af samme udvalg, Marcus Vesterager.

- Jeg bor i området og ved, hvad Videomøllen kan skabe af arrangementer for de lokale beboere og andre. Der er gennem årene givet støtte til udstyr, og det vil være ærgerligt, hvis de bare går tabt. Derfor er jeg ærgerlig over, at de ikke længere kan vise film, fortæller han til TV 2 Lorry om baggrunden for hans spørgsmål til forvaltningen.

I svaret til Marcus Vesterager forklarer forvaltningen, at de ikke har beføjelser til at involvere sig i genetableringen af lærredet, da der er tale om "et rent privatretligt forhold mellem foreningen Videomøllen og ejeren af ejendommen" - også "selvom der i forbindelse med meddelelse af byggetilladelse også er givet tilladelse til genetableringen."

Tilbage står en magtesløs formand, som i den grad løber panden mod muren. I hvert fald ser det ikke ud til, at foreningen får et nyt lærred op på gavlen.

- Hvad der så sker, det ved vi ikke, men mon ikke kommunen fjerner det (udstyret, red.), hvis det ikke kan bruges, og så er det slut med at vise film på pladsen, siger Andreas Foss til TV 2 Lorry.

Hyggeligt ser det ud, når filmglade gæster tager plaiden med for at se film udenfor.
Hyggeligt ser det ud, når filmglade gæster tager plaiden med for at se film udenfor.
Foto: Videomøllen

Men måske er der lys i mørket.

For hvis ikke ejeren af ejendommen vil leve op til det, de skriver i ansøgningen, så er Marcus Vesterager klar til gå i dialog med Videomøllen om andre muligheder.

- Det kommer helt an på, hvad der er af konkrete muligheder. Men det kunne for eksempel være at sætte en skærm op på pladsen, som de kan bruge, siger han.

Den politiske opmærksomhed på Videomøllens udfordringer varmer hos Andreas Foss. Alligevel havde han håbet, at ejendomsadministrationen havde vist mere velvilje.

- Vi er jo glade for, at der er nogen, der vil hjælpe os med at videreføre Videomøllen. Hvis der er en anden løsning, så er det spændende, men jeg skal ikke lægge skjul på, at vi allerhelst ville fortsætte med skærmen på væggen, da det er en mere simpel og billig løsning.

- Det er jo ikke bare en udendørs biograf. Det her er tænkt ind i byrummet fra start, og det er det, der gør det unikt, slutter han.