Trods utallige advarsler: Fem personer faldet i havnen i december

Alkoholindtag og ophold ved havnekanten er ikke en god kombination i de kolde måneder. I løbet af tre weekender er fem personer blevet reddet op fra Københavns Havn.

Så sent som i slutningen af november kunne TV 2 Lorry fortælle om, hvordan man i Københavns Havn arbejder på at få sikret sig bedre mod drukneulykker.

Og noget tyder her i slutningen af december på, at der er brug for fortsat opmærksomhed på emnet - og handling hurtigst muligt.

I løbet af de seneste tre weekender har Hovedstadens Beredskab haft dykkere i vandet i Københavns Havn hele fem gange for at redde fulde mennesker op fra det kolde mørke vand.

- Vi har jo haft nogle populære julefrokostweekender, hvor der har været rigtigt mange mennesker i byen. Og når man kobler et ikke ubetydeligt indtag af alkohol med ophold i nærheden af havnekanten i København, så kan det gå galt, siger Brian Eriksson, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab, til TV 2 Lorry.

Heldigvis er personerne i alle fem tilfælde blevet reddet op i live, men alligevel er der god grund til endnu en gang at gøre opmærksom på alvoren.

- Det er vigtigt, at man er opmærksom. Nogle mennesker er uheldige og er faldet i, hvis de har været for tæt på havnekanten og mistet balancen. Men andre gør det måske i kådhed efter indtag af alkohol, siger Brian Eriksson.

Han tilføjer:

- Men vandet er koldt, og selvom man måske normalvis er en habil svømmer, så medvirker det kolde vand og alkoholen på, hvordan kroppen reagerer.

Termiske kameraer kan være løsningen

I Aalborg har der været flere ulykkelige drukneuheld i havnen, hvorfor der langs havnefronten i den nordjyske by er blevet etableret termiske kameraer, der registrerer, hvis folk falder i vandet. Og i mindst to tilfælde vurderes kameraerne at have reddet menneskeliv.

I Århus sættes der i løbet af næste år også termiske kameraer op langs Århus Å, som også skal give alarmmeldinger, når folk falder i vandet.

By & Havn, der ejer havnen i København og en stor del af bolværkerne langs havnebassinerne, oplyste i november, at de i øjeblikket arbejder på at øge sikkerheden.

- Vi har nedsat forskellige råd og udvalg, hvor også politiet, beredskabet og kommunen er repræsenteret. Her diskuterer vi sikkerheden i havnen - og det gør vi sammen med andre udvalg, hvor havnens brugere er med. I første omgang handler det om at finde ud af, hvad det er for nogle udfordringer, vi har - og derefter, hvordan vi løser dem, har Per Schultze, udviklingschef for byliv og byrum i By & Havn, forklaret til TV 2 Lorry.

Ifølge en opgørelse fra TrygFonden har 167 mennesker i årene 2001 til 2017 mistet livet ved drukneulykker efter færdsel i landets havne. I langt over halvdelen af tilfældene har alkohol været impliceret i ulykkerne.

Her er nogle udvalgte drunkeulykker fra Københavns Havn:

23. maj 2019

En kvinde findes druknet i Københavns Havn. Politiet betegnede sagen som et ulykkestilfælde.

18. november 2018

30-årig irsk turist findes druknet om formiddagen i Københavns Havn ved Havnegade. Det blev afvist, at der var tale om en forbrydelse.

28. januar 2018

Mand findes død i vandet ved Christianshavn.  Politiet konstaterede, at manden var druknet.

26. oktober 2015

Kort efter klokken 08 findes ældre mand druknet i vandet ved Islands Brygge.

23. februar 2015:

Liget af en kvinde findes i Nordhavn.

12. maj 2013:

En yngre mand findes druknet i Københavns Havn. Manden havde været genstand for længere tids eftersøgning, efter at han forsvandt en måned før.

 

Kilde: TrygFonden og TV 2 Lorry

Ifølge operationschef hos Hovedstadens Beredskab Brian Eriksson har der ikke været nogle tegn på, at de pågældende personer i de seneste redningstilfælde er faldet i vandet med åbne bukser. Et ellers velkendt fænomen fra flere byer rundt om i landet, hvor særligt mænd i et forsøg på at lade vandet ved havnekanten mister balancen og falder i.

- Uanset hvad, er det ikke en god idé at ende i havnen her i disse måneder. Derfor opfordrer vi til, at folk passer på hinanden og viser almindelig menneskelig omsorg. Man skal reagere på en potentielt farlig situation, som man ville gøre, hvis en spritbilist var på vej ind i en bil, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik