Trods stor lussing til S: Sophie Hæstorp er ny overborgmester i København

Sophie Hæstorp (S) er ny overborgmester i København.

Det kan godt være, at Socialdemokratiet hænger med mulen oven på et rekorddårligt valg, men Sophie Hæstorp (S) - hun er natten til onsdag et stort smil som ny overborgmester i København.

Det står klart efter natten konstitueringsforhandlinger.

- Lige nu er jeg både glad og lettet over, det lykkedes at få alle partier til at pege på mig som overborgmester, men det giver også anledning til nogle ærgrelser, og når jeg har sovet, må vi evaluere, hvad der er gået galt i København, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry.

Alligevel er der altså skår i overborgmester-glæden. For efter mere end 100 år som største parti i København, er Socialdemokratiet nu overhalet af Enhedslisten, og det sætter sprækker.

- Det har en stor symbolsk betydning, som Socialdemokratiet nu må give køb på. Det er svært for socialdemokraternes selvforståelse, og resultatet kommer også til at have stor betydning i den forstand, at de opnår mindre indflydelse, selvom de fastholder overborgmesterposten. Det er et stækket parti, siger politisk kommentator, Martin Vinæs Larsen, til TV 2 Lorry.

Line Barfod og Enhedslisten sætter sig på den magtfulde teknik- og miljøborgmesterpost. Samtidig får partiet med sit rekordgode valg også nøglerne til socialborgmesterkontoret.

- Det er et helt fantastisk valg, vi har fået. Jeg er jublende lykkelig. Vi havde ikke et flertal til at kunne få overborgmesterposten. Derfor har vi arbejdet ud fra at få mest mulig indflydelse, siger Line Barfod til TV 2 Lorry.

Dem kommer de til at få fra Radikales Mia Nygaard, som i stedet sætter sig i stolen som Kultur- og fritidsborgmester.

Konservative opnår med sit kanonvalg også en borgmesterpost. Her kommer Jakob Næsager til at få posten som børne- og ungeborgmester. Samtidig får partiet også to poster i hvert udvalg.

Sisse Marie Welling (SF) fortsætter som sundheds- og omsorgsborgmester. Også Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard kan tage en tørn mere som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

_