Trods ønsker om det modsatte: Udskældt skulptur skal op

Modstanderne af Sophia Kalkaus skulptur på Christmas Møllers Plads har lidt deres endelige nederlag.

I ly af sommerferien efterspurgte Københavns Kommune reaktioner fra de borgere, der kunne se frem til at få en ny skulptur få meter foran deres vinduer på Christmas Møller Plads på Amager.

Høringssvaret blev sendt ud til 45 beboere, hvoraf otte vendte retur med stærke holdninger mod skulpturens placering - enkelte også mod selve skulpturens udformning.

Forinden havde skulpturen også skabt røre på rådhuset, hvor den blev sammenlignet med et rektalt sexlegetøj af Rune Dybvad (S), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

quote Vi er noget uforstående over for beslutningen med de klager, der har været.

Per Munch, bestyrelsesformand i A/B Vennelyst

Men hverken beboernes eller Rune Dybvad kritik af skulpturen og dens placering betød i sidste ende noget. 23. september godkendte Borgerrepræsentationen, at skulpturen skal udføres og opsættes.

Den endelige beslutning er nu taget, og dermed kan en række beboere i Andelsboligforeningen A/B Vennelyst, nu se frem til en ny nabo. Til stor fortrydelse for andelsforeningens formand, Per Munch:

- Den korte kommentar er, at vi er noget uforstående over for beslutningen med de klager, der har været.

Sådan ser der ud på Christmas Møllers Plads, når man kigger via Google Street View. Masten der ses til venstre i billedet er der ifølge Per Munch ikke taget højde for i vurderingen.
Sådan ser der ud på Christmas Møllers Plads, når man kigger via Google Street View. Masten der ses til venstre i billedet er der ifølge Per Munch ikke taget højde for i vurderingen.
Foto: Google - street view

Kritiserer høringsprocess

Ifølge Per Munch er der 19 beboere, der på en eller anden måde bliver berørt af skulpturen. Han kritiserer kommunens håndtering af høringsprocessen.

- En ting er, at det er udsendt lige op til sommerferien, en anden ting er, at der er flere af beboerne, der er fra den ældre generation. Og de er ikke hjemmevante i mail og andre teknologiske kommunikationsformer.

I alt modtog Københavns kommune ni høringssvar, men den politiske beslutning faldt ikke ud til beboernes fordel. Teknik- og Miljø-forvaltningen vurderede nemlig, at der ikke var gjort væsentlige indsigelser fra beboerne side mod skulpturens placering.

quote Vi er temmelig uforstående overfor, hvordan man tolker de henvendelser

Per Munch, bestyrelsesformand i A/B Vennelyst

Den vurdering giver Per Munch dog ikke meget for:

- Vi er temmelig uforstående overfor, hvordan man tolker de henvendelser. De (beboerne, red.) skriver ind, fordi er utilfredse med det (skulpturen, red.). Procentvis er det mange, der har skrevet, lyder det fra formanden for andelsboligforeningen.

Kunstneren bag skulpturen har i en skriftlig henvendelse til Teknik- og Miljø-udvalget præciseret kunstværket, efter at Rune Dybvad kaldte skulpturen for et "rektal sexlegetøj".

Kommer ikke til at ligne en "buttplug"

Heri uddyber hun, at "den høje figurs omkreds er en ellipse og ikke en cirkel". Figuren kommer altså til at bestå af flade ellipsoider og ikke af kugler, som det ellers fremgår på tegningerne af selve værket.

Men det skaber forvirring, når billeder og forklaring ikke stemmer overens, mener Per Munch:

-  Det duer ikke, at man sender noget ud, og siger; sådan kommer det til at sige ud. Og når folk brokker sig, så ser det pludseligt ikke sådan, det skal se ud. Det er da ejendommeligt og besynderligt i min optik.

Kunstneren forklarer om værket, at der er tale om en spejlsymmetrisk figur med horisontal spejlplan, to vertikale spejlplader og tre runde stenbaser. For det almindelige øje er det svært at se.
Kunstneren forklarer om værket, at der er tale om en spejlsymmetrisk figur med horisontal spejlplan, to vertikale spejlplader og tre runde stenbaser. For det almindelige øje er det svært at se.
Foto: Visualisering fra Københavns Kommune

Tilbage står en slagen formand, der blot kan konstatere, at en række af beboerne i foreningen nu kan se frem til en 10 meter høj skulptur ude foran deres vindue.

- Vi er stærkt utilfredse, men hvad søren skal vi gøre? Det er jo demokratisk besluttet. Det havde været noget andet, hvis der var tale om en halvanden meter høj skulptur.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Sophia Kalkau vedrørende debatten om hendes skulptur, men hun er ikke vendt tilbage trods telefonisk og skriftlig henvendelse.