Trods mangel på jordemødre: Uddannelsessted har nedlagt studiepladser

En politisk aftale har fået Københavns Professionshøjskole til at nedlægge en række pladser på deres jordemoderuddannelse.

Selvom hovedstaden skriger efter flere jordemødre, så har Københavns Professionshøjskole set sig nødsaget til at nedlægge en række pladser på jordmordeuddannelsen.

Det sker i kølvandet på den politiske aftale ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark”, som regeringen og en lang række partier vedtog før sommer. 

En aftale der skal øge antallet af studiepladser uden for de største byer - og det får altså konsekvenser for hovedstaden.

quote Der er jo i øjeblikket stor mangel på jordemødre på fødegangene i hovedstaden, så det var bestemt ikke et område, hvor Københavns Professionshøjskole ligefrem havde lyst til at flytte studiepladser helt ud af Region Hovedstaden.

Stefan Hermann, rektor, Københavns Professionshøjskole

Skal flytte og lukke

Københavns Professionshøjskole skal ifølge aftalen udflytte omkring 500 studiepladser inden for lærer-, pædagog-, socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelsen. Det vender vi tilbage til.

Aftalen foreskriver nemlig også, at skolen skal reducere optaget på de øvrige uddannelser i Storkøbenhavn med op til 10 procent. Det svarer til omkring 150 studiepladser.

Allerede nu har de nedlagt 42 studiepladser. 12 af dem er på jordemoderuddannelsen. Dermed mangler skolen at nedlægge omkring 110 pladser. 

Fakta: Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark

"Vi havde ikke lyst"

Til TV 2 Lorry fortæller Københavns Professionshøjskole, at de dermed ikke kan sikre, at der ikke bliver lukket flere pladser på jordemoderuddannelsen.

Og i en pressemeddelelse siger Stefan Hermann, der er rektor på Københavns Professionshøjskole, at de stadig er ved at undersøge, hvordan de kan nedlægge pladser, uden det går ud over behovet for arbejdskraft.

- Der er jo i øjeblikket stor mangel på jordemødre på fødegangene i hovedstaden, så det var bestemt ikke et område, hvor Københavns Professionshøjskole ligefrem havde lyst til at flytte studiepladser helt ud af Region Hovedstaden, siger Stefan Hermann.

Flytter til Hillerød

Ifølge aftalen skal Københavns Professionshøjskole som nævnt også flytte omkring 500 studiepladser. Det har skolens bestyrelse nu godkendt en foreløbig plan for.

I planen lægges der op til at etablere en ny læreruddannelse i Hillerød med et årligt meroptag på 66 studiepladser, som findes ved at udflytte studiepladserne fra de nuværende læreruddannelser på Frederiksberg og Vesterbro.

Også 120 studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen skal årligt rykkes fra Nørrebro til Nordsjælland, der også får glæde af 64 pladser på socialrådgiveruddannelsen. Disse pladser bliver taget fra uddannelsen på Frederiksberg.

Så mange studier og studiepladser lukker i hovedstadsområdet

- Det er vores vurdering, at vi bedst kan skabe et stærkt fagligt miljø og et attraktivt studiemiljø i Hillerød eller omegn, hvor vi i forvejen har uddannelser, siger Stefan Hermann i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi har primært udflyttet studiepladser på vores sygeplejerskeuddannelse, da vi her i forvejen må afvise kvalificerede ansøgere i København. Det er ikke tilfældet for vores lærer- og pædagoguddannelser, hvor vi har masser af ledige pladser i København. Men det er langt fra sikkert, at alle vores ansøgere vil følge med til Hillerød eller omegn, og det er også i Storkøbenhavn, at hospitalerne i høj grad mangler arbejdskraft. Så det er langt fra en optimal løsning.

Onsdag har Københavns Professionshøjskole sendt planen til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet. Efter planen skal udflytningen af studiepladser på læreruddannelsen starte i sommeren 2023 - og i årene efter på sygeplejerskeuddannelsen og socialrådgiveruddannelsen.

Manglen på jordemødre - og deres arbejdsforhold - fik i november 105 jordemødre til at sende et brev til ledelsen på Hvidovre Hospital og til politikerne i Region Hovedstaden. Her advarede de om, at deres arbejdsforhold på sigt kan få fatale konsekvenser. Se eller gense indslaget her:

Vi kan risikere at miste et spædbarn på grund af travlhed - sådan lyder det nu i et opråb fra 105 jordmødre på Hvidovre Hospital - landets største fødeafdeling. De har netop sendt et åbent brev til ledelsen og politikerne i Region Hovedstaden, fordi travlhed og mangel på personale er så stort et problem, at det kan få fataler konsekvenser, hvis ikke der bliver gjort noget nu.

Hvad undrer du dig over?