Trods corona stiger smitte med gonorré fortsat - især københavnere rammes

Nye tal fra SSI viser, at smitte med gonorré især spreder sig i hovedstaden.

Det er nærliggende at tro, at corona-epidemien kan få spredningen af sexuelt overførte sygdomme som gonorré til at stå i stampe, ligesom det sker med andre typer sygdomme.

Det er dog ikke tilfældet. Især ikke i hovedstadsområdet.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser nemlig, at antallet af gonorré-tilfælde i Danmark stiger trods Covid-19-epidemien, og at næsten en tredjedel af de smittede bor i København.

Antallet af anmeldte gonorré-tilfælde i Danmark steget med 5% fra 2019 til 2020.

- Trods nedlukning og restriktioner følger antallet af anmeldte gonorré-tilfælde samme kurs som i de tidligere år. Antallet er fortsat stigende, fortæller sektionsleder Susan Cowan fra Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Især homoseksuelle mænd er udsat

I alt blev der påvist 3.303 gonorré-tilfælde i 2019 og 3.464 tilfælde i 2020.

Opgørelsen viser desuden, at det er de 30-39-årige mænd og 20-24-årige kvinder, der oftest får gonorré.

Og for begge køn ses de fleste gonorré-tilfælde i København. Her blev der anmeldt 853 tilfælde i 2019 og 1.031 tilfælde sidste år.

Det tyder desuden på, at det især er homoseksuelle mænd, der smittes, lyder det i pressemeddelelsen fra Statens Serum Institut.

Optællingen og registreringen af de antallet af gonorré-smittede stammer dels fra Den Danske Mikrobiologidatabase (MIBA) og dels fra Meldesystemet for Infektiøse Sygdomme (MIS).

Og blandt de anmeldte mænd fra sidstnævnte var 51% blevet smittet ved at have sex med en anden mand i 2019, mens det gjaldt 55% året efter. De samme tal lå for kvinder på henholdsvis 1% og 2% procent.

- Homoseksuelle mænd dyrker simpelthen mere sex og med flere forskellige partnere, siger Susan Cowan.

Statens Serum Institut forventer, at antallede af smittede med gonorré vil forstætte med at stige de kommende år:

- Under AIDS-epidemien i 80’erne og 90’erne faldt antallet af gonorré-tilfælde i Danmark til næsten ingenting. Men efter at man fik medicin til at behandle hiv-positive personer, og folk igen begyndte at undlade at bruge kondom, er det steget igen. Det vil sandsynligvis fortsætte indtil gonorré, lige som klamydia, finder et leje, siger Susan Cowan.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik