Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

Copenhagen Historic Grand Prix gennemføres planmæssigt i august måned, meddeler arrangøren til TV 2 Lorry.

Efter et års fravær i 2020 vender motorbrøl og ældre racerbiler tilbage til Bellahøj i København, når Copenhagen Historic Grand Prix for 20. gang brænder dæk og kører ræs i hovedstaden.

Det til trods for, at mange andre store events i denne uge har meldt ud, at de på grund af de seneste coronarestriktioner ikke kan gennemføre for eksempel planlagt musikfestivaler.

Men det afholder ikke det københavnske motorløb fra at afvikle sommerens ræs i starten af august.

Det fortæller den tidligere racerkører og bagmanden bag grandprixet, Jac Nellemann, til TV 2 Lorry.

- Vi var der desværre ikke sidste år, men i år bliver det 20. gang, vi afvikler løb i det historiske grandprix i København, siger han.

quote Nu afvikler vi under de omstændigheder, der vil være gældende til den tid

Jac Nellemann, arrangør

I tvivl om publikumsstørrelsen

Jac Nellemann forklarer, at han og det øvrige hold bag grandprixet har gennemset det nuværende oplæg til coronarestriktionerne, der også vil gælde i august måned.

Og trods begrænsninger efterlader restriktionerne rum til, at løbet kan gennemføres.

- Nu afvikler vi under de omstændigheder, der vil være gældende til den tid. Og så vil vi selvfølgelig rette os efter alle de retningslinjer, der er.

- Derfor ved vi heller ikke, hvor mange som ender med at få lov til at komme med ind og se løbet, fortæller Jac Nellemann.

Arrangøren medgiver, at løbet ikke kan eksistere uden publikum, ”men det er vi nu overbeviste om, at der kan komme”, lyder det.

I år har det historiske grandprix desuden en verdenspremiere på programmet, når banen samtidig lægger asfalt til afholdelsen af et elektrisk motorløb i klassen Pure ETCR.

- Vi skylder også at komme med en klar udmelding til den elektriske motorsport, som vil blive tv-transmitteret på verdensplan, siger Jac Nellemann med henvisning til en ny klasse i motorløbet.

Her vil et internationalt felt af racerkørere i serien Electric Touring Car Racing køre om kap på rundstrækningen i eldrevne biler som en del af en større løbsserie på tværs af flere lande.

- Kørerne skal jo vide, om der er et løb at stille op til, siger han.

Copenhagen Historical Grand Prix er et event, hvor nye som gamle som meget gamle racerbiler kører ræs over en weekend på en rundstrækning omkring Bellahøj i København.
Copenhagen Historical Grand Prix er et event, hvor nye som gamle som meget gamle racerbiler kører ræs over en weekend på en rundstrækning omkring Bellahøj i København.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Vrede naboer har kæmpet mod motorløb 

Dermed slipper naboerne i området omkring banen ved Bellahøj sandsynligvis ikke for den støj, mange af dem har klaget over ved tidligere grandprixer.

Flere beboere i Bakkehusene, der ligger lige ud til banen, har ved de seneste udgaver samlet sig i en protestgruppe mod løbet med aktioner som bannere og forsøg på at spærre banen.

- Man kan jo ikke bruge sit hjem i flere dage. Det er utroligt, at man kan få lov til at arrangere det i områder, hvor der bor mennesker. Det er det virkelig, har beboeren Svend Guttormsen tidligere sagt til TV 2 Lorry.

- Det er et helvede at bo her. Det er som at bo i en besættelseszone. Det er virkelig horribelt, man byder os beboere det.

Men også her er der godt nyt, forklarer promotoren Jac Nelleman:

- Vi har for at mindske de støjgener, der måtte være, bygget en ny lydmur i år, som er med til at sænke lydniveauet væsentligt for naboerne. Det er sket i samarbejde med vores kollegaer i Aarhus, som har samme udfordringer, siger han.

Det historiske motorløb vil finde sted den 6. til 8. august, hvor weekenden vil starte med en parade af danske europa- og verdensmestre i motorsport, som kører fra Bellahøj til Københavns Rådhus for at få rådhuspandekager.