Trine synger for sine naboer: "Jeg vil gerne samle folk med musikken"

To dage i træk har Trine Therkelsen sunget ud af sit vindue for sine naboer. Hun håber, at musikken kan skabe et fællesskab, som varer ved på den anden side af coronakrisen.

I en gårdhave ved Lergravsparken på Amager er alle vinduerne åbne.

I vindueskarmene sidder folk og nynner med på Albertes ‘Lyse nætter’. Enkelte steder skråler et par barnestemmer sågar med.

quote Hvis bare jeg kan glæde ét menneske, så er det det hele værd.

Trine Therkelsen

Og øverst oppe - på 5. sal - står Trine Therkelsen.

Det er hendes stemme, der lyder og giver genklang i hele gården.

De sprossede vinduer i hendes lejlighed står åbne. I vindueskarmen står et elklaver og to højttalere, der forstærker lyden fra den mikrofon, hun synger i.

Til dagligt er den blot 23-årige Trine Therkelsen sanger og sangskriver. Og de seneste to aftener har hun brugt disse talenter til at synge for de mennesker, hun bor ved siden af.

For hende er musik nemlig noget, der virkelig kan samle mennesker:

- Vi er alle sammen buret inde i disse dage. Og mange har måske ikke en familie og føler sig ensomme ved at sidde alene i deres lejlighed. Og hvis der er noget, musik kan, er det at samle folk og skabe et fællesskab, fortæller Trine Therkelsen og tilføjer:

- Det vil jeg enormt gerne bidrage med. Og hvis bare jeg kan glæde ét menneske, så er det det hele værd.

Selv om vi taler med hende i telefonen, kan man fornemme hendes smil.

Se Trine Therkelsen synge "Lyse Nætter" for gården her. Artiklen fortsætter under videoen.

 

Musikken samler folk

Trine Therkelsen er vokset op med musik. I den lille by på Fyn, hvor hun kommer fra, brugte hun allerede fra barnsben musik til at samle folk; en andenplads i et musikprogram på TV2 Fyn fik hende nemlig til at indse, hvor stærk en indvirkning, musik har på folk.

Siden spillede hun koncerter på storskærm i den lokale skole, hvor hun gik, ligesom hun af to omgange fyldte kirken i den fynske hjemby omkring musikken.

Siden flyttede hun til København, hvor hun har spillet koncerter til alt fra bryllupper til en koncert for omtrent 20.000 mennesker i Frederiksberg Have.

quote Jeg savnede det fællesskab, jeg havde hjemmefra, hvor alle hilser på hinanden. Det ville jeg gerne overføre til gården herhjemme, hvor vi bor meget tættere uden at kende hinanden.

Trine Therkelsen

Og da coronavirussen tvang hende og hendes naboer til at blive indendøre, besluttede hun sig for igen at bruge musikken til at samle folk.

- Jeg savnede det fællesskab, jeg havde hjemmefra, hvor alle hilser på hinanden. Det ville jeg gerne overføre til gården herhjemme, hvor vi bor meget tættere uden at kende hinanden, fortæller hun.

Derfor oprettede hun et opslag i beboernes fælles Facebook-gruppe, hvor hun spurgte, hvilke sange, folk havde lyst til at høre. Og der kom hurtigt mange bud.

quote I takt med, at jeg sang, åbnede flere og flere deres vinduer og begyndte at klappe.

Trine Therkelsen

Heriblandt Kim Larsen-klassikeren 'Joanna', Anne Linnets 'Tusind Stykker' og Albertes 'Lyse Nætter'.

Sange, Trine Therkelsen har sunget de sidste dage for alle beboerne.

- Det var ret grænseoverskridende i starten. Jeg var nervøs for, hvordan folk ville tage imod det, og om de ville råbe, at jeg skulle stoppe. Men i takt med, at jeg sang, åbnede flere og flere deres vinduer og begyndte at klappe, fortæller hun.

- Det var både meget overraskende og rørende at opleve den måde, sangene samlede folk på.

Siden har reaktionerne væltet ind hos Trine Therkelsen:

- Det er selvfølgelig rart, når folk skriver, at jeg er dygtig. Men det, der virkelig betyder noget, er, når folk skriver, at de bliver rørte eller at musikken har gjort en forskel. Jeg har siddet med tårer i øjnene flere gange over de ting, folk skriver.

- Det er der, det giver mening: Når musikken samler folk og får dem til at synge med. 

quote Enkelte har dog skrevet, at de er glade for, at de ikke bor i min opgang. Og det skal selvfølgelig ikke irritere folk.

Trine Therkelsen

Trine Therkelsens sang endte sågar i Instagrammeren Anders Hemmingsens feed, hvor det også har strømmet til med tilbagemeldinger.

- Enkelte har dog skrevet, at de er glade for, at de ikke bor i min opgang, fortæller hun.

- Og det skal selvfølgelig ikke irritere folk.

Derfor fortsætter Trine Therkelsen også kun så længe, at folk synes, det er hyggeligt og har lyst til at synge med, understreger hun.

Samtidigt skrev flere også langvejs fra, at de var kede af, at de ikke bor i nærheden, så de kunne høre Trine Therkelsens sang.

Derfor har hun besluttet at live-streame hele oplevelsen på hendes Instagram-konto i aften kl. 19.

Folk stopper op og tænker: "Hvem er det egentligt, jeg bor ved siden af?"

For fremtiden håber Trine Therkelsen, at det fællesskab, der er opstået blandt beboerne i hendes gård varer ved på den anden side af coronakrisen.

quote Det eneste gode ved corona er måske netop, at det får samfundet til at stoppe op et øjeblik og tænke: “Hvem er det egentligt, jeg bor ved siden af?”

Trine Therkelsen

- Det bliver helt trist, når det stopper og den almindelige hverdag begynder igen. Men jeg håber, at vi i gården kan hilse på hinanden, når vi er nede med skraldet. Og så kunne jeg godt tænke mig at samle folk til kor i gården eller til en hjemmekoncert i en af vores lejligheder, siger hun.

Selv om corona altså på alle måder er forfærdeligt og uønskeligt, har det måske alligevel skabt et lille lys i form af det fællesskab, musikken har vækket:

- Vores samfund går så stærkt. Og det eneste gode ved corona er måske netop, at det får samfundet til at stoppe op et øjeblik og tænke: “Hvem er det egentligt, jeg bor ved siden af?”, afslutter Trine Therkelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere