Træskur blandt nominerede til arkitekturpris: Hvilken bygning er din favorit?

Et skur af genbrugsbrædder er sammen med de 17 metrostationer blandt de seks nominerede i arkitekturprisen Årets Arne 2020. Det væsentligste er, hvilken dagsorden værkerne sætter, siger foreningen bag prisen.

Lyset falder ind ad de små sprækker i skurets træbrædder og danner et smukt mønster på det grå flisegulv.

Det 49 kvadratmeter træskur er bygget af genbrugsbrædder, og selvom det ikke lyder af meget, har det fået den ære at blive nomineret til arkitekturprisen Årets Arne 2020.

Skuret, der ligger på Holbergskolen i København, er en ud af seks nominerede arkitektoniske værker, der kan være heldige at løbe med den arkitekturpris, der hvert år uddeles af Arkitektforeningen København.

Som det lille skur vidner om, så har det i år ikke været størrelsen, der har været afgørende for, hvilke værker, der er blevet nomineret.

I stedet har nomineringerne i højere grad handlet om, hvilken betydning i samfundet, de forskellige værker har, siger Jeanette Frisk, der er medlem af Arkitektforeningen København. 

- At der er det her spænd i de nominerede, det viser, at det ikke kun handler om størrelsen. Jeg tror, resultaterne af de her nomineringer handler om, hvad vi har behov for at sætte på dagsordenen. Det siger noget om, at arkitektur er ret meget mere end store præstigefyldte bygninger, og det, synes jeg, er befriende, siger Jeanette Frisk. 

Stem på din farvorit her. Artiklen fortsætter efter afstemningen...

Både landskabsarkitektur, infrastruktur og bygninger er nomineret

Et skur, nogle metrostationer, en plads, et byrum og nogle alternative boligtyper er de værker, der nu skal konkurrere om at vinde arkitekturprisen.

De er blevet nomineret af mange forskellige grunde. 

Det lille skur på Holbergskolen er blandt andet nomineret, fordi det er bygget af fire tons genbrugsmaterialer fra et plejehjem, en skole og en beboelsesejendom. 

Et andet, og en del større værk, er Cityringens 17 metrostationer, der "forbinder med deres individuelle udtryk de nye byrum", som der står i nomineringen. 

Også landsskabsarkitektur er kommet i betragtning. Blandt andet er Skt. Kjelds Plads Klimakvarter på Østerbro nomineret, da der er blevet indtænkt klima og natur ind i designet. 

- Jeg er lettet over, at vi ikke kun skal tale om estetik. Det viser jo noget om arkitekturens spænd og væsentlighed og vigtighed. Arkitektur er ikke kun en stor skibakke på Amager. Det er vores hverdag, og det er yderst relevant i forhold til klimadebatten, og det er socialt relevant, siger Jeanette Frisk. 

Jury skal besøge nominerede værker  

De seks nominerede værker er fundet ud af 32 indstillinger, som offentligheden har været med til at finde frem til.

Heraf har medlemmerne af Arkitekturforeningen København kunnet stemme på, hvilke værker, de mente, der skulle indgå i den endelige nominering. 

Før den endelige vinder kan kåres, skal et juryhold besøge alle de nominerede steder den 22. januar, og her skal arkitekterne bag forsvare deres arkitektur. Det skal give juryen en bedre fornemmelse for tankerne bag.

- Jeg håber, at diskussionen vil handle om, hvad for en dagsorden, værkerne sætter. Det er måske det væsentligste, når vi taler om arkitektur for fremtiden. Det er måske også den eneste måde, vi kan diskutere de meget forskellige værker. 

De seks nominerede er Holbergskolens Næste Skur, Cityringens Stationer, Havebyen Mozart 74 i Sydhavnen, Karen Blixens Plads, Skt. Kjelds Plads Klimakvarter og Venligbo Plus.

Vinderen af Årets Arne 2020 kåres ved Arkitektforeningens nytårskur den 31. januar.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere