Toldere gjorde store øjne: Fandt to krokodillehoveder i pakke fra Afrika

To krokodillehoveder og et mylder af insekter havnede på bordet hos tolderne i Københavns Lufthavn.

Myldrende insekter og adskillige tørre fiskehoveder.

Tolderne i Københavns Lufthavn er vant til lidt af hvert, men en pakke fra Afrika fik dem alligevel for nylig til at tabe kæben.

Pakken var blevet udtaget til kontrol af tolderne ved Toldstyrelsens kontrollokation i Det Internationale Postcenter i Københavns Lufthavn, og da det værste mylder fra insekterne aftog, ventede en endnu større overraskelse.

I pakken lå nemlig to store, afhuggede krokodillehoveder.

- Da tolderne åbnede pakken, begyndte insekter at kravle ud, og inde i pakken gemte der sig to krokodillehoveder og indtil flere tørrede fiskehoveder, siger Michael Lund, kontroldirektør i Toldstyrelsen i en pressemeddelelse om det opsigtsvækkende fund.

Krokodillehovederne er omfattet af Washingtonkonventionen (også kaldet CITES), og derfor blev de tilbageholdt, siger Michael Lund.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så de ud, de to krokodillehoveder, som tolderne fandt.
Sådan så de ud, de to krokodillehoveder, som tolderne fandt.
Foto: Toldstyrelsen

Det betyder, at det kræver særlige tilladelser at importere visse planter og dyr, levende som døde, mens handlen af visse arter i mange tilfælde er helt forbudt.

– Vi ser med jævne mellemrum forsøg på import af ulovlige dyre- og plantearter, men det er ikke hver dag, vi ser krokodillehoveder, forklarer Michael Lund fra Toldstyrelsen:

- Vores toldere ved grænserne og i postcentrene tilbageholder alle de ulovligt importerede og eksporterede truede dyre- og plantearter, de finder og overdrager dem efterfølgende til Miljøstyrelsen, som er ansvarlig myndighed på området.

Derfor kunne personen, der stod som modtager af pakken, formentlig se skuffet til, da vedkommende fik overleveret de resterende dele af pakken, hvori der kun lå fiskehoveder og insekter.

Kontrol af handel med vilde dyr

Washingtonkonventionen (CITES) kontrollerer handlen med vilde dyr og planter. Kontrollen sker gennem overvågning og regulering af den internationale handel. Målet er kun at tillade en bæredygtig handel. Det vil sige, at man ikke fjerner en større del af bestandene af vilde dyr og planter, end bestandene kan bære.


- Miljøstyrelsen er ansvarlige for administrationen af CITES-reglerne og påser reglernes overholdelse. Det sker i et tæt samarbejde med Toldstyrelsen. Når tolderne bliver opmærksomme på potentielle overtrædelser af CITES-reglerne, kontakter de os i Miljøstyrelsen. Det er også sket i det konkrete tilfælde, og Miljøstyrelsen undersøger i øjeblikket sagen, siger Cristina Nissen, funktionsleder i Miljøstyrelsen.


Mere end 30.000 dyr og planter er omfattet af CITES, der skal kontrollere handlen med dem. Godt 1.000 arter er så stærkt truede, at al handel er forbudt. For de øvrige dyr og planter skal du have en særlig tilladelse til import og eksport. Reglerne fremgår af CITES.


Er du i tvivl om, hvilke dyr og planter der er truede, kan du læse mere om CITES på Miljøstyrelsens hjemmeside.

_


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Natur

Flamingo2

playKaos i Berlin Zoo: Nu skal masse-vaccinationer forhindre samme scenarie i København

60_percent

playFugleinfluenza tvinger Johannes høns under tag: "Ikke den rigtige beslutning"

20161227-141401-A-3558x1998ma

Sværm af stjerneskud vil lyse himlen op natten til fredag

hryhrh (2)

Fænomen fik Sussie til at spærre øjnene op: "Det er som om, foråret er kommet for tidligt"


København


Forsiden lige nu

Se flere