Tørreloft bliver til bolig: Flere taglejligheder skyder op i København

Der bliver omdannet tørrelofter til tagligheder i hobevis i hovedstaden, viser nye tal. Tao Hildebrandt er en af dem, der har udnyttet et tørreloft, og han elsker sin nye udsigt ud over tagene.

Tao Hildebrand er en af dem, der har købt et tørreloft og udnyttet det til bolig til stor glæde for familien. Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Udsigten over byens tage har alle dage været eftertragtet og eksklusivt.

Men meget tyder på, at det også er blevet flere forundt.

For antallet af nye taglejligheder opført ved til -eller ombygning i Storkøbenhavn er steget markant.

Det viser nye tal, som det rådgivende ingeniørfirma AB Clausen har fået fra Danmarks Statistik.

Læs også Ny boligaftale bekymrer andelsbolig-ejere

Ifølge Kristoffer Krarup fra AB Clausen er der en god grund til, at både investorer og private udnytter de eksisterende himmelhøje kvadratmeter.

- Den primære årsag til, at vi har en masse taglejlighedsprojekter lige nu, er på grund af en øget efterspørgsel på boliger, og det er sværere at bygge på gode placeringer herinde i byen, siger han.

I 2013 til 2015 er der bygget 503 nye taglejligheder. I 2016 til 2018 er der bygget 1033. Altså mere end en fordobling.

01:37

Kort nyt.

Luk video

Mulighed for mere plads 

Tao Hildebrand er en af dem, der har udnyttet de ekstra kvadrameter, der lå lige over hans lejlighed, da ejendommens tag alligevel skulle skiftes.

- Vi har købt tørreloftet, fordi vi har tre børn, og vi har den her store ejerlejlighed, men vi vil gerne være her resten af vores liv og egentlig gerne have et sted, hvor vores teenagebørn kan boltre sig og et sted, min kone og jeg kan trække os tilbage, siger Tao Hildebrand.

Læs også Kommuner omkring København helt i top på ny liste over huspriser

Han har også tænkt på det benhårde boligmarked, da han inddragede tørreloftet.

- Da jeg byggede det, lavede jeg det sådan, at man kan etablere et køkken og dermed have mulighed for at lave en lejlighed deroppe, men det var mest for, at hvis et af børnene ikke kunne finde et sted at bo, så kunne de bo deroppe, og vi kunne bo hernede, fortæller han.

Tao Hildebrand købte tørreloftet for én million kroner af ejerforeningen. De har selv lagt 1,3 millioner kroner i den. 

Siden er hele deres ejendom blevet vurderet til at gå fra seks milioner kroner til ni milioner kroner.

Ifølge Kristoffer Krarup er det både private såvel som investorer, der etablere tagboliger. Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Fordele og ulemper

Ifølge Kristoffer Krarup er der både fordele og ulemper ved at opføre tagboliger.

- Fordelen er, at man benytter den eksisterende bygningsmasse, så man udnytter dem fuldt ud. Det er også mere bæredygtigt, så man ikke bare bygger nyt hele tiden, forklarer han.

Han påpeger dog også, at man skal være opmærksom på, at der er særlige krav, der skal overholdes, som kan være omkostningstunge.

- Udfordringer ved det er, at der er nogle byggetekniske emner, der skal overholdes ved at inddrage loftrum til bolig, såsom isolering af taget, afløb, etablering af vinduer. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik