Tobaksfirmaer skal betale for at rydde op efter rygere

Især i Københavns Kommune har man et stort problem med cigaretskodder, der ligger og flyder på gaden.

De gulbrune skodder der smides på veje, i parker og på strande er en udgiftspost for mange kommuner.

Det er nemlig kommunens medarbejdere, der skal samle op efter de rygere, der ikke kan ramme skraldespanden.

Men fra næste år ligger ansvaret for oprydning hos tobaksproducenterne. De skal fremover betale regningen for at få ryddet skodderne af vejen, oplyser Miljøministeriet.

Især i Københavns Kommune er problemet med skodder stort, har TV2 Lorry tidligere beskrevet. Tal fra Teknik og Miljøforvaltningens seneste affaldsoptælling viser, at 87 procent af det henkastede affald er cigaretskodder.

I grafikken herunder kan du se hvor mange procent cigaretskodder fylder i Københavns Kommune, når der tælles både skraldespande og gadeopsamling:


Københavns Kommune kan se frem til cirka tre millioner i tilskud fra tobaksproducenterne årligt. 

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (Soc. Dem.) er glad for at tobaksproducenterne nu skal tage mere ansvar, svarer hun i et skriftligt svar:

- Drømmen er jo et helt skodfrit København. Både fordi rygning er usundt og farligt for helbredet, men også fordi skod udgør et kæmpe miljøproblem. Selvom vi gør alt, hvad vi kan for at rydde op, kan du stort set ikke finde en gade i København, hvor der ikke ligger cigaretskod. En analyse har vist, at det desværre er den type affald, københavnerne smider allermest af på gaden. Derfor er jeg rigtig glad for, at producenterne nu bliver stillet til ansvar for oprydningen. Jeg håber, den ekstra regning vil give dem et skub i en grønnere retning, hvor de tvinges til at tænke i mere miljørigtige alternativer til de filtre, der flyder i gaderne med både kemiske stoffer og plastik i.

I Frederiksberg Kommune vil man modtage 0,5 millioner kroner årligt.


EU-direktiv står bag initiativ

Det nye tiltag er taget på baggrund af et EU-direktiv, der pålægger tobaksproducenter at betale for oprydningen af cigaretskodder. Derudover skal tobaksproducenterne også betale for informationsindsatser om de negative konsekvenser ved at skodde cigaretter i det fri.

Den årlige regning som tobaksproducenterne skal betale i Danmark lyder på 32 millioner, hvoraf størstedelen af pengene går til kommunerne.


Miljøminister Lea Wermelin er glad for, at det økonomiske ansvar for oprydningen nu bliver lagt over på tobaksindustrien:

- Cigaretskod er det affald, vi finder allermest i naturen, og det forurener med mikroplast og tungmetaller. Vi skal have cigaretskodderne væk fra naturen, og det er kun rimeligt, at tobaksindustrien betaler for at rydde op, siger hun i en pressemeddelelse. 

Oprydningsansvaret for cigaretskod gennemføres i alle EU-lande.

Cigaretfilteret er lavet af en ikke-biologisk nedbrydelig plast, der bliver til mikroplast. Skodder der ligger på jorden er op til 10 år om at nedbrydes til mikroplast, og forsvinder derfor aldrig helt. Men der ikke kun mikroplastikken, der er skadelig. Giftige kemikalier og restprodukter fra tobakken lagres i skoddet, hvorefter de udledes i vores vandmiljøer og natur.

Opdateret: I en tidligere udgave fremgik det at cigaretskodder udgjorde 69 procent af det samlede skrald. Det er nu rettet til 87 procent.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik