Tivoli lukker populær musikskole og parkerer storstilet kulturhusprojekt

Forlystelsesparkens store sparerunde, der allerede har medført 233 fyringer, fører til lukning af populær musikskole for børn og en skrinlægning af stort kulturhusbyggeri på ubestemt tid.

Danmarks mest besøgte attraktion er hårdt ramt på økonomien og må som konsekvens heraf lukke nuværende som planlagte projekter ned.

Mens 233 medarbejdere allerede er blevet afskediget i en massefyringsrunde, får Tivolis spareplaner nu også konsekvenser for parkens musikskole for børn samt en stor planlagt udbygning omkring den eksisterende koncertsal og restauranten Wagamama.

I et brev til forældre til børn på Tivoli Musikskole oplyser forlystelsesparken, at musikskolen lukker ved udgangen af sæsonen, og at medarbejderne tilknyttet skolen afskediges. Samtidig nævnes det i en bisætning, at kulturhusprojektet Tivoli Huset ”ikke kan gennemføres”.

- Vi har gjort alt hvad vi kunne og lidt mere til for at undgå det, men vi står desværre i en svær situation, hvor vi er nødt til at skære ind til benet. Og så er vi desværre nødt til at lukke musikskolen, som vi ellers var meget glade for, siger Lars Liebst, administrerende direktør i Tivoli til TV 2 Lorry.

quote Vi har gjort alt hvad vi kunne og lidt mere til for at undgå det, men vi står desværre i en svær situation

Lars Liebst

Tivoli Musikskole lukker dermed efter kun et enkelt år. Musikskolen, der tilbyder forskellige musikalske uddannelser for børn i folkeskolealderen, åbnede for de første hold i august sidste år og opnåede hurtigt stor tilslutning. Ved skolens første leveår har 150 elever været tilknyttet musikskolen.

Ifølge Tivoli er musikskolen trods blot et enkelt år på bagen ”meget tæt på økonomisk balance”, men må lukke, fordi parken er nødt til ”at skære ind til kerneforretningen og fokusere på de aktiviteter, der giver overskud”.

- Der har været mange hårde og svære beslutninger at træffe på det seneste, men vi har været nødt til at prioritere benhårdt og fokusere på forlystelsesdelen af parken, siger Lars Liebst.

(Arkivfoto) Tivolis musikskole nåede blot at eksistere i et enkelt år.
(Arkivfoto) Tivolis musikskole nåede blot at eksistere i et enkelt år.
Foto: Tivoli / Regnar Schultz

Forældre begræder lukning – håber på kompromis

Blandt de 150 elever har været 6-årige Asta og 8-årige Bodil. Stine Schou, der er mor til de to, ærgrer sig over, at Tivoli Musikskole nu lukker ned efter kun et enkelt år.

- Dels har børnene fået en yderst kompetent undervisning af nogle meget dygtige musikere, hvor de har glædet sig til at komme til musik hver uge med alt det magi og eventyr, som Tivoli tilbyder, og dels har de fået rigtig fin moderne kulturformidling, hvor børnene har lært om Tivoli og dets rolle for København, siger Stine Schou.

På vegne af forældrene til de 150 børn i skolen har hun forfattet et brev til Tivolis ledelse, hvor hun og de andre forældre udtrykker et håb om, at skolen via alternative løsninger kan fortsætte.

- Alle forældrene har fuld forståelse for, at coronaen er årsag til det her. Men skolen er jo relativt ny og er allerede tæt på at give overskud. Det ærgrer os, at man så tæt på målstregen lukker det helt ned. Vi er for eksempel åbne over for, at man driver skolen videre på lidt nedsat drift for at spare penge, for eksempel ved at tilbyde færre solotimer eller opkræve et lidt højere kontingent, siger Stine Schou til TV 2 Lorry.

Stine Schou (tv) ærgrer sig over ikke længere at kunne sende døtrene Asta og Bodil i Tivolis musikskole.
Stine Schou (tv) ærgrer sig over ikke længere at kunne sende døtrene Asta og Bodil i Tivolis musikskole.
Foto: Privatfoto

Tivoli-direktøren Lars Liebst afviser dog at forsætte musikskolen på halv drift.

- Jeg hører, hvad forældrene siger, og jeg ville også ønske, at det kunne fortsætte. Men når vi er nødt til at sige farvel til så mange medarbejdere, som vi netop har gjort, så er det desværre umuligt at køre musikskolen videre – også på nedsat drift, siger han.

quote Det ærgrer os, at man så tæt på målstregen lukker det helt ned

Stine Schou

Stor udbygning skrinlagt på ubestemt tid

Det stort anlagte byggeri af kulturprojektet Tivoli Huset, som er en planlagt udbygning af koncertsalen, bliver med attraktionens økonomiske kvaler nu også lagt i koma.

- Jeg er ikke så stærk i fodboldanalogier, men du kan sige, at det er sparket meget langt til hjørne. Det er i hvert fald skrinlagt på ubestemt tid, siger Lars Liebst og fortsætter:

- Det er jo et meget stort projekt til trecifret millionbeløb, og med en usikker fremtid, hvor der ikke er udsigt til samme mængde turisme lige foreløbig, så kan vi ikke sætte gang i det.

Planerne om det nye Tivoli Huset så dagens lys i 2017, da forlystelsesstedet annoncerede, at de med den store tilbygning til den eksisterende koncertsal og ovenpå restauranten Wagamama ville skabe ekstra plads til Tivolis kultursatsninger som balletskolen, Tivoli-Garden, symfoniorkesteret og altså musikskolen for børn.

Lige som Tivoli Hjørnet, der blev indviet i 2017 og har høstet arkitektonisk anerkendelse, er den 7.000 kvadratmeter store tilbygning tegnet af de amerikanske arkitekter Pei Cobb Freed & Partners (som også har tegnet Louvre's glaspyramide).

Det planlagte byggeri af Tivoli Huset udsættes på ubestemt tid, mens et andet kulturprojekt, Tivoli Musikskole, lukker.
Det planlagte byggeri af Tivoli Huset udsættes på ubestemt tid, mens et andet kulturprojekt, Tivoli Musikskole, lukker.
Foto: Tivoli / Pei Cobb Freed and Partners Architects

Danmarks mest besøgte attraktion i økonomisk krise

I denne uge blev tallene for Danmarks mest besøgte attraktioner offentliggjort fra turismeorganisationen under Erhvervsministeriet VisitDenmark.

Her toppede Tivoli – ligesom de seneste mange år – klart listen med et stort forspring ned til andenpladsen som Danmarks mest besøgte attraktion med over 4,5 millioner besøgende i 2019.

Tivoli har tidligere varslet, at 2020 kan ende med et underskud på op mod 100 millioner kroner. Tallet er dog forbundet med stor usikkerhed.

Den 11. juni offentliggjorde Tivoli en spareplan, der skulle sikre økonomien. Ved den lejlighed meldte parken ud, at afskedigelser og nedskæringer ville berøre op til 440 medarbejdere. Det tal blev efter forhandlinger nedbragt til 233.

Tivoli var som alle andre forlystelsesparker i Danmark lukket ned som følge af coronavirus og åbnede først for gæster den 8. juni – godt to måneder senere end planlagt.

I tiden, hvor parken har været lukket ned, har det været fremme, at Tivoli hver dag mistede seks millioner kroner i omsætning.