Tissemandsholder, spisebestik og andre gadgets: Mød Rigshospitalets Georg Gearløs

På Rigshospitalet finder man et lille værksted, hvor ergoterapeut Inge Steen laver hjælpemidler til sine patienter.

Hvordan løser man dagligdagens gøremål som at spise, tisse eller børste tænder, hvis ens motorik i hænderne ikke er, hvad den har været?

Det har ergoterapeut Inge Steen sat sig for at løse i et lille værksted på Rigshospitalets afdeling for rygmarvsskader.

quote Når de er glade og tilfredse med resultatet, så bliver jeg det også

Inge Steen, ergoterapeut, Rigshospitalet

Som en anden Georg Gearløs finder hun på opfindelser, der passer patienternes individuelle behov, og med skræddersyede løsninger designer og producerer hun hjælpemidler sammen med patienterne.

- Folk, der har brug for min hjælp, har ofte ikke helt håndens fulde brug, så de har brug for redskaber, der kan hjælpe dem med alt fra at lave mad til at betjene en computer, fortæller Inge Steen til Rigshospitalets medarbejdermagasin og uddyber:

- Jeg kan hjælpe patienterne med at kunne bruge computeren, mobiltelefonen, at klemme tandpastaen ud af tuben og at spise selv. De kommer med et behov, og så finder vi en løsning sammen.

Sparre med patienterne

Inge Steen producerer hjælpemidlerne i plastisk materiale, så hun kan forme det, når det er varmt, og som stivner igen, når det køles ned.

Sådan blev tissemandsholderen blandt andet vakt til live.

-  Jeg havde en patient, der ikke kunne holde på sin tissemand med venstre hånd, mens han skulle lægge et kateter med højre. Det betød, at han skulle have en hjælper indover, når han skulle tisse. Men så producerede vi en holder, så blæretømningsprocessen blev lettere at udføre, og han dermed kunne klare opgaven selv, fortæller Inge Steen.

Patienterne er ofte med inde over opfindelserne, og det betyder meget for hende, at de får mulighed for at komme med deres input.

- Jeg bliver så glad, når det lykkes at lave noget, der virker i samarbejde med patienterne. De kommer ofte med både idéer og rettelser undervejs, og det er bare herligt. Når de er glade og tilfredse med resultatet, så bliver jeg det også, siger Inge Steen.