Kunstnere forvandler grim bygning i København

På Valby Hallens udvendige vægge har kunstnere de sidste uger brugt tid og kræfter på at lave værker.

Udvendige grå betonvægge har i mange år dannet ramme om Valby Hallen i København, men nu ikke længere, hvor anerkendte kunstnere har udsmykket de grå vægge med faverige værker.

Kunstprojektets udsmykning af Valby Hallen nærmer sig en ende, og det er derfor snart muligt for folk at se hele projektet. Det oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Jens-Peter Brask, der er kunstsamler og manden bag projektet, ønsker at brede kunsten ud til flere.

- Kunst i det offentlige rum er lige nu vigtigere end nogensinde før. Med den midlertidige nedlukning af mange gallerier og museer er kunst i byrummet i stand til fortsat at inspirere og skabe glæde. Den kunstneriske udsmykning af Valby Hallen har ligeledes en god spændvidde og inkluderer værker af både danske og internationale kunstnere, siger han.

Jens-Peter Brask har tidligere været beskæftiget med projekter som disse. Han var også initiativtageren til gavlgalleriet på Rentemestervej i Nordvest.  

Legat fra Kommunen gjorde det muligt

Den 14. november 2019 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune at afsætte 495.000 kr. af midlerne fra Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste til Jens-Peter Brasks projekt om en kunstnerisk udsmykning af Valby Hallen.

Og det er i den grad noget, som Kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Å), i Københavns Kommune har glædet sig til. 

- Det er en gave til kulturlivet, når kunsten kommer ud at leve, hvor borgerne er. Jeg glæder mig derfor til og over, at Valby Hallen snart vil få et helt nyt kunstnerisk udtryk, siger hun og fortsætter:

- Kunst i byrummet er med til at gøre byen levende og kulturen nærværende. Kunst i det offentlige rum er ganske enkelt demokratisk kunst. Det kan være med til at få os til at stoppe op og reflektere – og det har vi som mennesker også brug for.

Flere af kunstnerne har måtte bruge kran til at fuldføre deres store vægmalerier på Valby Hallen. 
Flere af kunstnerne har måtte bruge kran til at fuldføre deres store vægmalerier på Valby Hallen. 
Her kan ses, hvordan en af Valby Hallens udvendige vægge er blevet dekoreret med et smukt maleri.
Her kan ses, hvordan en af Valby Hallens udvendige vægge er blevet dekoreret med et smukt maleri.
Foto: Københavns Kommune

Kunstprojektet startede i maj måned, hvor kunsterne begyndte at male. Den oprindelig plan var, at der skulle komme kunstnere fra USA og bidrage til vægmalerierne, men sådan endte det ikke på grund af coronakrisen.

Der har derfor været udskiftninger i kunsterne, og nedenfor kan du se, hvilke kunsterne der nu har skabt smukke værker på hallen.

Se her hvilke kunstnere, der står bag vægmalerierne: 

Projektet nærmere sig slutningen, der mangler bare én sidste væg, som en kunstgruppe ved navn HowNosm fra England skal male, hvis gruppen får adgang til at rejse ind i Danmark.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Idrætsgymnastik

play16-årige Camille er danmarksmester i gymnastik - men for ung til OL

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere