Sygeplejerskerne får opbakning: Talstærk demonstration i regnen

Regnen står ned i stænger, men der skal mere end lidt vand til at skræmme sygeplejerskerne væk fra dagens demonstration.

"Vi er mere værd"

Sådan står der på de mange skilte, der svinges gennem regnen til lørdagens demonstration på slotspladsen foran Christiansborg.

quote Halvandet år med corona-epidemi har jo vist, hvor vigtige sygeplejerskerne er, og så er det jo pinligt, at de bliver spist af med pæne ord og ingen anerkendelse.

Maya Bonde, styrelsesmedlem hos Dansk Kvindesamfund

Sygeplejerskerne har gennem den seneste tid afholdt demonstrationer og en strejke, fordi de ønsker mere i løn. 

Artiklen fortsætter under billedet

Taler og musikalske indslag var på programmet.
Taler og musikalske indslag var på programmet.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Og det mål kæmper sygeplejerskerne ikke for alene. De får nemlig hjælp af blandt andre Dansk Kvindesamfund.

- Det har været Dansk Kvindesamfunds fornemmeste opgave i alt den tid, vi har eksisteret at sikre ligestilling mellem kønnene. Og der er ligeløn et af de mest oplagte emner at kæmpe for. Det er rimelige krav, sygeplejerskerne stiller, og derfor er vi her og støtter op, siger styrelsesmedlem for Dansk Kvindesamfund, Maya Bonde.

Trods det seriøse emne er der både musik, dans og brede smil hos de op mod 500 personer, der er mødt op.

Artiklen fortsætter under billedet

- Tjenestemandsreformen var urimeligt dengang, og den er endnu mere urimeligt nu, siger Maya Bonde fra Dansk Kvindesamfund.
- Tjenestemandsreformen var urimeligt dengang, og den er endnu mere urimeligt nu, siger Maya Bonde fra Dansk Kvindesamfund.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Reform fra 1969 er skurken

Mange peger på tjenestemandsreformen fra 1969 som årsagen til, at der er et løngab mellem traditionelle kvindefag og mandefag. 

quote på et eller andet tidspunkt bliver vi nødt til at give dem en ordentlig løn, så der faktisk er nogle, der gider at være på hospitalerne og i plejesektorerne.

Maya Bonde, styrelsesmedlem hos Dansk Kvindesamfund


Og det mener de også i Dansk Kvindesamfund.

-Tjenestemandsreformen har lavet en kunstigt indplaceret, lav løn, der har været fastholdt siden 1969. Det var urimeligt dengang, og det er endnu mere urimeligt nu, siger Maya Bonde, og fortsætter:

- Det er en faggruppe, der knokler hårdt og halvandet år med corona-epidemi har jo vist, hvor vigtige de er, og så er det jo pinligt, at de bliver spist af med pæne ord og ingen anerkendelse.

Hvad tjener en sygeplejerske?

Sygeplejerskernes strejke har varet siden 19. juni 2021, og det er stadig uvist, hvornår den stopper. 

Ingen kritiske afdelinger er berørt af strejken, men indtil videre er over 28.000 operationer og ambulante konsultationer udskudt. Cirka hver tiende sygeplejerske strejker for tiden.

Det er en omfattende indsats, men Dansk Kvindesamfund håber, at den bærer frugt.

- Lige nu er der mangel på sygeplejersker, og på et eller andet tidspunkt bliver vi nødt til at give dem en ordentlig løn, så der faktisk er nogle, der gider at være på hospitalerne og i plejesektorerne, så de kan passe på os alle sammen, afslutter Maya Bonde.