Sygeplejersker til demonstration: 'Der er kampgejst og energi'

Sygeplejerskerne indledte lørdag deres strejke med en demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Råb, kampgejst og røde trøjer. 

Lørdag dannede Christiansborg Slotsplads rammen for hundredevis af strejkende demonstrerende sygeplejersker, der håbede, at deres kampråb om bedre løn- og arbejdsvilkår ville blive hørt af politikerne inde på Christiansborg. 

Og ifølge en af de demonstrerende sygeplejersker, Louise Andersen, er det vigtigt, at der bliver råbt op. 

- Vi kæmper for en bedre løn og nogle bedre arbejdsvilkår generelt, og nu har vi i hvert fald lavet et opråb om, at vi ikke er tilfredse, siger hun til TV 2 Lorry. 

Louise Andersen var en af de strejkende sygeplejersker, der lørdag demonstrerede på Christiansborg Slotsplads.
Louise Andersen var en af de strejkende sygeplejersker, der lørdag demonstrerede på Christiansborg Slotsplads.


Demonstrationen markerede starten på den strejke, der har været uundgåelig efter sygeplejerskerne har afvist flere mæglingsforslag den seneste tid. Og ifølge Kristina Robins, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i København, så er demonstrationen også et bevis på, hvor stor kampgejst, der er blandt de strejkende. 

-Lige nu har jeg det helt fantastisk. Det er en fuldstændig klar kampgejst og energi som der er på slotspladsen. Vi er klar til en fælles kamp og en fælles konflikt. 

Patienter vil også mærke strejken

Men det er ikke kun politikerne på Christianborg og forbipasserende på Slotspladsen, der mærker de strejkende sygeplejersker. 

Det samme kommer en del patienter uundgåeligt også til at gøre, da der er i Region Hovedstaden er 1064 sygeplejersker udtaget til strejke og i Region Sjælland cirka 400.

Region Sjælland meldte lørdag morgen ud, at 230 personer forventes at få udskudt deres behandling på grund af sygeplejerskekonflikten, ligesom patienter i Region Hovedstaden også vil opleve mærkbare forstyrrelser. 

Men ifølge Martin Magelund Rasmussen, der er Centerdirektør på Rigshospitalet, vil det ikke gå udover akut behandling, men andre formentlig vil opleve udsættelser af behandling. 

Patienter skal møde som planlagt

-Alt hvad der er akut det behandler vi uanset om det er afdelinger som er udtaget til strejke. Når det så er sagt vil der være en række patienter som vil få udskudt deres behandlinger på hospitalet. Det drejer sig om patienter med øjensygdomme, øre- næse- halsområdet, mave tarm, det rygkirurgiske område, siger han til TV 2 Lorry, og sender i samme ombæring en opfordring om, at man som udgangspunkt fortsat følger den plan, man har fået for sin behandling. 

-Det er meget vigtigt at hvis man ikke hørere noget så skal man møde op som planlagt. Fordi så har vi vurderet at det er vigtigt at patienten ses om det så er til en forundersøgelse eller til en behandling eller til en operation. Man behøver ikke ringe og få bekræftet at man skal møde op eller ikke møde op for den sags skyld. Hvis man ikke har hørt noget, så møder man op og hvis man får udskudt sin behandling, så vil man høre om det, siger Martin Magelund Rasmussen. 

TV 2 Lorry har samlet en oversigt over, hvilke afdelinger på de forskellige hospitaler i hovedstadsområdet, der formentlig vil opleve forstyrrelser i behandlingen i forbindelse med strejken, og det kan du læse meget mere om her. 

I klippet nedenfor kan du se et tidligere indslag fra TV 2 Lorry om sygeplejerskernes overvejelser inden strejken. 

Her i hovedstadsområdet vil det betyde strejke for 1576 sygeplejersker ud af de 5000 på landsplan.