Sundhedsborgmester vil gøre strandene i København fri for røg

Det skal være slut med, at cigaretter kommer med i strandtasken, når turen går til vandet i København. Det mener kommunens sundheds- og omsorgsborgmester.

Svanemøllen er blandt de badestrande, hvor Sisse Marie Welling vil have et rygeforbud. Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Det skal være slut med at ryge på de københavnske strande.

Det mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), som vil stille forslag i Borgerrepræsentationen på Rådhuset om, at strandene i København bliver røgfri.

- På varme sommerdage, som dem vi heldigvis har en del af for tiden, ser jeg ofte folk på stranden, der ryger den ene cigaret efter den anden. Det er generende - både for dem, der ligger omkring og for de næste gæster, når de opdager, at de nærmest ligger midt i et askebæger af efterladte cigaretskod, siger Sisse Marie Welling i en pressemeddelelse.

Læs også DF foreslår københavnsk rygeforbud - det mener partierne

Mest af alt mener sundheds- og omsorgsborgmesteren dog, at det er problematisk, at børn og unge får den opfattelse, at rygning er en naturlig del af strandlivet på linje med vandkampe, vaffelis, solcreme og sandslotte.

Siden 2013 har man også haft røgfri legepladser i København og borgmesterens forslag vil - hvis det bliver vedtaget - blandt andet betyde, at der på strandene vil blive opsat skilte, der henstiller til, at man ikke ryger.

Ud med askebægre, der ligner legetøj

Et sted at starte er ifølge Sisse Marie Welling at fjerne de kommunalt opsatte askebægre, som strandgæsterne lige nu kan låne. Askebægrene er designet som iøjnefaldende isvafler, ligner legetøj og sender et helt forkert signal, mener borgmesteren.

- I Københavns Kommune skal vi rygning til livs. Det kommer vi ikke ved at tilbyde sjove askebægre, der nærmest appellerer til, at man tager smøgerne med - og frem - på stranden. Hvis vi som kommune gerne vil udlåne plastikting på stranden, så lad det være skovle og spande, så børn og deres forældre kan grave kanaler eller bygge sandslotte, siger Sisse Marie Welling i pressemeddelelsen.

Læs også Herlev Hospital går mod strømmen: Intet rygeforbud her

Danmark fik sidste sommer sin første røgfri strand, da en del af stranden i Tisvildeleje blev erklæret røgfri.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik