Stueys testikel var på størrelse med en citron: Nu vil han have mænd til at stikke hånden i bukserne

Efter selv at være ramt af testikelkræft, vil Stuey Ross nu have andre unge mænd til at tjekke sig selv for symptomer.

Da Stuart "Stuey" Ross var 23 år gik han mest op i fodbold og fest. Også da han en december-aften mærkede en knude i sin ene testikel.

- Jeg ville ikke ses som sårbar eller anderledes. Jeg troede, at det var en cyste, og at det ville gå væk af sig selv, siger han.

På trods af opfordringer fra venner og kærsten om at gå til lægen gik der en måned mere. En morgen vågnede han med ondt i maven.

Mød Stuey Ross og se falske testikler i vores YouTubevideo herunder.

- Jeg havde været i fitnesscenteret dagen før, og jeg troede, at det skyldtes mavebøjninger. Men det var ikke smerter derfra. Så kiggede jeg på min testikel, og den var ret hævet. Som en citron. Den var hård og øm. Det var bare ikke rart, siger han.

Det viste sig at være testikelkræft, og Stuey Ross fik hurtigt fjernet den ene og kom i strålebehandling. 

Testikelkræft

- Jeg forsøgte at komme tilbage og spille australsk fodbold seks uger efter min strålebehandling. Jeg havde det forfærdeligt. Jeg var virkelig fortabt, siger han.

I dag 14 år senere vil han gerne sørge for at andre ikke oplever det samme som ham. Sammen med to venner har han lavet organisationen Hands In Your Pants, som skal skabe opmærksomhed omkring testikelkræft og være et fællesskab for testikelkræftramte.

- Det er svært at bearbejde, så det ville være fantastisk, hvis jeg kunne hjælpe unge mænd med Hands In Your Pants, siger han.

Med humor opfordrer de unge mænd til at tjekke sig selv for symptomer på testikelkræft hver måned. Blandt andet har de i samarbejde med Mandsholdet og People Like Us lavet en øl, der på siden af etiketten har en guide til, hvordan man undersøger testikler.

- Det er en perfekt måde at nå ud til en masse mænd, der normalt ikke ville snakke om det.

- Kræft er meget morbidt og kan være meget trist at tale om, men vi forsøger at dele vores budskab på en lettere og sjovere måde, siger han.

Øllen opfordrer til at stikke hånden i bukserne. Det så ud til at virke helt efter hensigten, da øllen blev lanceret.
Øllen opfordrer til at stikke hånden i bukserne. Det så ud til at virke helt efter hensigten, da øllen blev lanceret.

10 år senere mærker han noget igen

Testikelkræft er den mest udbredte form blandt unge mænd.  Hvert år bliver cirka 300 unge mænd ramt herhjemme. Heldigvis overlever mere end 90 procent, men Danmark tager faktisk en kedelig topplacering i antal tilfælde.

Kun fem procent får også kræft i den anden testikel. Derfor troede Stuey Ross han var sund og rask, da han 10 år efter at have fået fjernet sin ene testikel, stod i badet og lavede sit månedlige rutinetjek.

- Da jeg fandt noget, blev jeg virkelig forskrækket. Jeg vidste, hvad det var, siger han.

Og han havde desværre ret. Stuey Ross fik derfor også fjernet sin anden testikel. Det var ikke nødvendigt med kemoterapi eller strålebehandling anden gang. 

Han fortæller, at han får en injektion hver 10. uge med mandlig kønshormon. For uden testikler produceres der ikke tilstrækkeligt testosteron.

- Ærlig talt, så virker det hele perfekt. Jeg er ligesom en ung 16-årig, hver gang jeg får et skud. Så det er skidefedt, siger han.

Første gang han fik kræft, fik han frosset sædceller ned, for stråling og kemoterapi kan forringe sædkvaliteten. 

Alt de tanker og overvejelser han har haft, håber han at andre kan få gavn af med Hands In Your Pants.

Målet er at planlægge gruppemøder og weekendophold og at udbrede organisationen til flere lande.

Tror I virkelig, at I kan få unge mænds opmærksomhed?

- Det er det, vi vil forsøge, og ja, det tror jeg, vi kan.

Hvorfor?

- På grund af tegningerne og det, vi lægger ud. Det er i en sjov, komisk tone: ”Stik hænderne i gryden. Rul dem rundt og se, hvordan de smutter. ”

- Det er sådan, jeg tror, vi kan få fat i de unge mænd, siger han.