Studieboliger formet som legoklodser er bygget på p-plads for miljøets skyld

På Amager skal stablede boliger på 20 kvadratmeter og et køkken til 88 personer redde kloden og styrke fællesskabet.

En asfalteret parkeringsplads på Amager er lavet om til studieboliger. 

Om lidt flytter 88 studerende ind i 20 kvadratmeter store boliger, der bliver stablet som røde legoklodser ovenpå hinanden. 

- Det ser ret vildt ud, når boligerne bliver etableret. Modulerne kommer kørende på lastbiler, og så er det legometoden, hvor de placeres i tre etager, fortæller Ida Lundorff, Head of Sales and Marketing hos CPH Village, der står bag byggeriet. 

Parkeringspladsen, der ligger klos op ad Københavns Universitet på Amager, har CPH Village lejet i ti år. Byggeriet er lavet med henblik på, at boligerne til den tid nemt kan fjernes igen, og pladsen kan bruges på ny. 

- Det gør det meget mere fleksibelt, siger Ida Lundorff. 

9000 studerende har skrevet sig op på CPH Villages venteliste siden 2018.
9000 studerende har skrevet sig op på CPH Villages venteliste siden 2018.
Foto: CPH Village

Ifølge CPH Village er studieboligerne 15 procent billigere end markedsprisen med en månedlig husleje på 4600 kroner, ligesom boligerne angiveligt har et halvt så stort CO2-aftryk per person sammenlignet med andet nybyggeri. 

Boligerne kan nemlig genbruges nye steder, når lejen løber ud, og har samme levetid som andre byggerier. 

Vi skal bo mindre

Målet er at skabe boliger, der er så bæredygtige som muligt - og derfor skal de være små, fortæller Ida Lundorff. 

- Vi bliver nødt til at acceptere, at vi skal bo mindre, så alle kan være i storbyerne, men også på kloden generelt, siger hun. 

Udover de 20 kvadratmeter til hver studerende, er der indbygget stue og køkken til deling for at spare på pladsen. En win-win situation, hvis man spørger Ida Lundorff. 

Værelset er på 20 kvadratmeter - den perfekte størrelse, når boligerne fragtes på lastbiler.
Værelset er på 20 kvadratmeter - den perfekte størrelse, når boligerne fragtes på lastbiler.
Foto: CPH Village

- Vi ser en masse gevinster i form af naboskab og fællesskab, siger hun: 

- Når man bor mindre, får man også større behov for at låne et tørrestativ eller en støvsuger, fordi alle ikke har plads til at have alting. Man kommer hinanden ved, når man bor småt, siger hun. 

Mange vil måske tænke, at 88 mennesker om et køkken lyder som en grobund til nabokonflikter, men ifølge Ida Lundorff er det en læringsmulighed. 

- Det lyder vildt i manges ører, men det ender med at blive et rigtig styrkende greb at have et sted at mødes. Det lærer folk at dele med andre, siger hun. 

Dukker op flere steder

CPH Village står bag lignende studieboliger på Refshaleøen og i Jernbanebyen ved Vesterbro. 

De har tidligere benyttet skibscontainere som skelet til boligerne, da de er tilhængere af idéen om at genanvende materialer. Men der skal meget til, før en skibscontainer er beboelig, og den proces viste sig at være mindre bæredygtig, end de brød sig om. 

- Derfor er de nye boliger lavet som mere traditionelt byggeri, men med samme mål og samme legometode med moduler, siger Ida Lundorff. 

Med åbningen af studieboligerne på Amager har CPH Village nu 430 studerende boende i deres små hjem. 

Efterspørgslen på studieboliger i København er dog fortsat stor. Københavns Kommune har netop måttet droppe den boliggaranti til studerende, som de indførte for et år siden. Det skriver DR

En ny undersøgelse foretaget af Ingeniørforeningen, IDA, viser, at omkring hver femte studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser i København mangler tag over hovedet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik