Stort fald i anmeldte cykeltyverier – men langt de fleste sker i hovedstaden

Antallet af cykler, der meldes stjålet, er faldet med 42 procent på ti år og har nået et rekordlavt niveau på landsplan. Men hovedstadsområdet tegner sig stadig for halvdelen af alle anmeldte cykeltyverier.

Manden på billedet er i virkeligheden ikke en cykeltyv, da det er et opstillet genrefoto. Foto: Betina Garcia - Ritzau Scanpix

Siden 2009 er antallet af cykler, der meldes stjålet, faldet markant, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, der har offentliggjort tallene for 2019.

For selvom politiet stadig modtager tusindvis af anmeldelser om stjålne cykler, så er tallene betragteligt lavere i forhold til for ti år siden.

Læs også Træt af cykeltyveri? Nu kan du gratis få mærket din cykel med en QR-kode

Sidste år modtog politiet 46.212 anmeldelser om cykeltyveri på landsplan, og det er 33.060 færre, end de modtog i 2009. Det svarer til et fald på 42 procent.

Flest anmeldelser i hovedstaden

De fleste anmeldelser hører dog til i hovedstadsområdet. 39 procent af alle anmeldte cykeltyverier i 2019 kom fra København, mens 13 procent af alle anmeldelser om cykeltyverier kom fra Københavns omegn.

Og set over den tiårige periode betyder det, at hovedstadsområdet har det procentvise mindste fald.

I 2009 blev der i København anmeldt 24.000 stjålne cykler, mens der i 2019 var 18.000 sager. Det er et fald på 28 procent.

I Nordsjælland er der desuden sket et fald fra 5.000 til 3.000 anmeldelser.

Antal anmeldte cykeltyverier, landsdele 2009 & 2019 Foto: Danmarks Statistik

- Faldet i cykeltyverier er en del af en større tendens, hvor der generelt anmeldes færre ejendomsforbrydelser såsom indbrud og tyverier i Danmark, forklarer Isabell Bang Christensen, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Læs også Hver 13. er cykeltyv...er du ?

- Samtidig ser vi fald i andelen af en samlet ungdomsårgang, som ved 18-års alderen har fået en dom for ejendomsforbrydelser, hvilket er den mest udbredte kriminalitetsform blandt kriminelle unge.

- Disse trends indikerer, at en betragtelig del af faldet i cykeltyverier er reelt og ikke blot skyldes, at folk i mindre grad anmelder cykeltyverier til politiet, om end der altid vil være et mørketal, siger Isabell Bang Christensen.

Selv om antallet af anmeldte tyverier er raslet ned, er det kun i de færreste sager, at politiet kommer på sporet af en gerningsmand.

Sidste år blev der rejst sigtelse i 584 sager. Det svarer til 1,3 procent af det samlede antal anmeldte cykeltyverier, oplyser Danmarks Statistik.

Anmeldelser af cykeltyverier og sigtelser

  • I 2019 blev der anmeldt 46.121 cykeltyverier, hvor af der blev rejst sigtelse i 584 af sagerne. Dermed ligger sigtelsesprocenten på 1,3 pct.
     
  • Sigtelsesprocenten var i 2019 højest i landsdelen Vestjylland med 5 pct. Dernæst følger Bornholm med 4 pct. og derefter Nordjylland og Sydjylland med 3 pct.
     
  • Den samlede sigtelsesprocent i 2019 ligger på omtrent samme niveau, som den gjorde i starten af nullerne. I slutnullerne var sigtelsesprocenten i flere år nede på 0,5-0,8 pct.
     
  • Sigtelsesprocenten var højest i 1995, hvor der også blev anmeldt rekordmange cykeltyverier. Her var sigtelsesprocenten 2,9 pct.

 

Kilde: Danmarks Statistik

Antal anmeldte cykeltyverier. 1995-2019 Foto: Danmarks StatistikTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik