Store menneskemængder på glat is i København - men ingen brød forsamlingsforbud

Den kridhvide is på søerne i København var i weekenden sort af mennesker, der skulle teste isen. Politiet har ikke fundet det nødvendigt hverken af give advarsler eller bøder for brud på forsamlingsforbuddet.

Det er vist ikke en overdrivelse at sige, at københavnerne decideret valfartede til søerne i weekenden.

Der skulle blot et go fra Københavns Kommune til at gå ud på byens frosne søer - og så var isen på Peblinge Sø sort af mennesker, der både med og uden skøjter skulle ud teste isen af.

quote Vi har stor rutine i at vurdere, hvor mange der er i området, og de mange steder, vi var forbi i går, der har vi ikke haft en fornemmelse af, at man har overtrådt forbuddet

Jesper Bangsgaard, politiinspektør Københavns Politi

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man ikke tro, at billederne, der er blevet taget af menneskemængden på søerne i København, er taget under en pandemi.

Mange har da også - navnligt på de sociale medier - spekuleret i, om ikke politiet burde få gang i bødeblokken for brud på forsamlingsforbuddet - et forbud, der i øjeblikket forhindrer mere end fem personer at være sammen.

Men nej. Det har faktisk slet ikke været nødvendigt at uddele bøder for brud på netop forsamlingsforbuddet, forklarer vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, Jesper Bangsgaard, til TV 2 Lorry:

- Det har været vores indtryk indtil videre, at folk har været gode til at holde afstand, når de har skøjtet rundt på isen, og vi har ikke givet hverken advarsler eller bøder i den sammehæng, siger han:

- Vi har stor rutine i at vurdere, hvor mange der er i området, og de mange steder, vi var forbi i går, der har vi ikke haft en fornemmelse af, at man har overtrådt forbuddet.

Efter flere dage med frostgrader tillod flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde før weekenden færdsel på tilfrosne søer, og det benyttede mange sig af lørdag på Peblinge Sø.
Efter flere dage med frostgrader tillod flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde før weekenden færdsel på tilfrosne søer, og det benyttede mange sig af lørdag på Peblinge Sø.
Foto: Sabina Louise Nesheim/TV 2 Lorry

Mange mennesker, der står mere eller mindre usikkert på skøjter, kan godt resultere i sammenstød på tværs af smittegrupper, anerkender politiinspektøren, men:

- Kontakten er ikke af længere varighed, og det er også i fri natur, så det ser vi ikke som et problem.

Afviser at indføre opholdsforbud

Under hele pandemien har politiet i flere tilfælde gjort brug af midler som opholdsforbud og advarselszoner for at forhindre mange personer i at samles - og dermed overtræde pågældende forsamlingsforbud.

Jesper Bangsgaard afviser, at Københavns Politi overvejer lignende tiltag i forbindelse med færdslen på de frosne søer i København, som det ellers er tilladt at bevæge sig ud på.

Selvom det kan se ud som om, der sker brud på forsamlingsforbuddet på billederne fra lørdagen på Peblinge Sø, så er det ikke tilfældet i følge Københavns Politi.
Selvom det kan se ud som om, der sker brud på forsamlingsforbuddet på billederne fra lørdagen på Peblinge Sø, så er det ikke tilfældet i følge Københavns Politi.
Foto: Sabina Louise Nesheim/TV 2 Lorry

- Det er ikke på tale. Når man tager så alvorlig og drastiske midler i brug, skal der være et akut behov, og det har der ikke været. Det er en meget indgribende ting at gøre, siger han og understreger, at de kommende dages mildere temperaturer formentlig alligevel sætter en stopper for de mange menneskers færdsel på isen.

Ej heller vil politiinspektøren opfordre til, at man ikke bruger isen, hvor det ellers er tilladt:

- Jeg synes, man skal give dem gas, når der endelig er mulighed for skøjte, hvis det fra kommunens side er tilladt på den sø, man vil ud på. Hvis man kan se, der er rigtig mange, så tag nabosøen eller søg et par kilometer væk. Der er masser af skøjtepladser, siger Jesper Bangsgaard.

Med politiinspektørens ord in mente, så er ved at være tid, hvis du skal nå at komme ud på skøjterne på en af Lorrylands frosne søer. Allerede tirsdag aften forventes nemlig tøvejr, og vintervejret vil få en ende.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

20210114-132749-L-1920x1280we

Beredskabet indsættes på Vestegnen: Skal hjælpe med corona-testning

20160205-173113-4-1000x667we.jpg

Genåbning kan give mange lokale nedlukninger: Borgmestre vil have forbedringer i udskældt model

Gefion Gymnasium

Politikere ærgrer sig over nedlukning af skoler efter lav smitte: "Det er tosset"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere