Stor mystik om grim lugt i hovedstaden - ingen ved, hvor det kommer fra

TV 2 Lorry har dagen igennem forsøgt at finde ud af, hvorfor der lugter fælt i København og andre steder. Men svaret hænger ikke lige på træerne.

Københavnerne har tilsyneladende ikke lugtet det sidste til den fæle stank, der siden torsdag har bredt sig over hovedstadsområdet.

Lugten er både blevet beskrevet som gas- og ammoniaklignende og rådden, og det er væltet ind med meldinger på både alarmcentralen på 112 og politiet på 114, hvilket tidligere fik Hovedstadens Beredskab til at komme med en skrap opfordring.

Også her på TV 2 Lorry har læserne flittigt skrevet og ringet ind med farverige beskrivelser af lugten.

"Grim kloaklugt" kalder én det. "Ubehagelig gaslugt," skriver en anden, mens en tredje kontakt skriver: "Her lugter rent ud sagt af lort".

Der er dog ikke endnu en rød tråd at finde i henvendelserne - heller ikke rent geografisk, for meldingerne kommer både fra Charlottenlund, Tårnby og det indre København.

Det her er et stykke undersøgende journalistik, hvor vi på TV 2 Lorry forsøger at komme til bunds i sagen om den mærkelige og til tider decideret ildevarslende lugt - en opgave, vi allerede nu kan afsløre har budt på adskillige udfordringer.

"Vi kan ikke sige noget med sikkerhed"

Første stop er Hovedstaden Beredskab.

Det er dem, der tager imod opkaldende til alarmcentralen, hvor 15 personer i løbet af torsdag aften havde ringet ind for at oplyse om og spørge til den fæle lugt.

- Vi kan ikke sige noget med sikkerhed, lyder beskeden fra den vagthavende, og mens andre medier ellers mener at kunne det stik modsatte - og sige med absolut klarhed, hvad der er kilden til lugten - må TV 2 Lorry altså ringe videre.

Hovedstadens Beredskab siger dog, at vi skal prøve Københavns Kommune, for de skal eftersigende selv have ringet til beredskabet for at tale om lugten. Her har kommunen så, ifølge operationschefen, nævnt, at der skal være vendt to kompostbunker på Amager.

Næste opkald går derfor til Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, de siger, at man ikke kender kilden til lugten, og at man vil undersøge sagen.

Vi sendes videre i systemet - igen

En rum tid går, og imens modtager TV 2 Lorry flere henvendelser fra læsere om den klamme lugt, og vi ringer videre til Københavns Politi for at høre, om de kender til lugten.

Det gør de, for de bliver også kimet ned på 114 om lugten - men et svar på, hvor den stammer fra, har de ikke.

Københavns Teknik- og Miljøforvaltning vender senere tilbage. De anbefaler, at TV 2 Lorry kontakter RGS Nordic, der ligger på Amager, og som behandler forurenet jord, industrispildevand og genanvender bygge- og anlægsaffald.

RGS Nordic slår dog fast på, at det ikke er dem, der er årsag til lugten. I stedet vender de pilen mod Tårnby Kommune, hvorfor TV 2 Lorry selvfølgelig ringer kommunen op med håbet, at de har svaret på, hvorfor København stinker.

Mange opkald senere - tilbage til beredskabet

Men kommunen skuffer. De mener ikke, at lugten stammer fra noget i Tårnby.

Så vi må videre.

TV 2 Lorry ringer endnu en gang til Hovedstadens Beredskab. Der er nemlig gået flere timer, siden vi sidst var i kontakt med operationschefen om sagen.

Beredskabet oplyser, at de fredag eftermiddag ikke længere bliver kimet ned af borgere om lugten.

Nej. I stedet kimes de nu ned af insisterende journalister, der konkurrerer med hinanden om, hvem der først kan finde ud af, hvor der lugter.

TV 2 Lorry siger undskyld, operationschefen siger, at det ikke gør noget - og han oplyser derefter, at Hovedstadens Beredskab fortsat ikke har et entydigt svar, men opfordrer TV 2 Lorry til endnu en gang at ringe til Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

Her lyder meldingen, at man ikke gør mere for at forfølge sagen.

Det eneste, der virkelig er sikkert i sagen, er, at både Københavns Kommune, Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab samstemmende understreger, at lugten ikke er farlig.