Stigende behov for frivillige, der våger over døende patienter

Røde Kors’ Vågetjeneste søger frivillige i København, der vil skabe ro og tryghed hos døende patienter.

Når en døende person er på vej mod at gå bort, har de færreste lyst til at tage tilbringe livets sidste timer i ensomhed.

Det oplever man især i Røde Kors’ vågetjeneste. Det er en enhed af frivillige under organisationen, der dedikerer timer til at holde døende personer med selskab.

Her har man de seneste år kunnet spore en stigende efterspørgsel efter Vågetjenestens medlemmer.

- Vågetjenesten vokser og har været gradvist voksende i nogle år nu. Vi oplever, at vi får flere og flere opgaver i takt med, at kendskabet til ​Røde Kors’ vågetjeneste udbredes. Derfor søger vi nu nogle flere frivillige, der har lyst til at hjælpe med at løfte de ​mange opgaver, siger Lisbeth May Petersen, der er teamleder Vågetjenestens afdeling på Østerbro.

Afdelingen har opgaver på bydelens plejehjem, men især på Rigshospitalet. I starten vågede de frivillige over patienter på en enkelt afdeling, men som følge af stigende efterspørgsel har det nu bredt sig til flere af hospitalets afdelinger.

- Det er meget simpelt. Det handler om​ medmenneskeligt nærvær og det at stille sig til rådighed for et døende menneske. Det kan være, man skal småsnakke. Det kan også være, man skal holde en person i hånden. Måske skal man bare være i lokalet. Det er alt sammen på den døendes præmis, siger Lisbeth May Petersen og fortsætter:

- I bund og grund handler det om at bringe ro og tryghed ind i rummet.

Robust og med afklaret forhold til døden

Som frivillig våger dedikerer man nogle timer om måneden til at være til stede hos en døende. Man får en sms på dagen om en mulig opgave, og så melder man sig ellers til.

- Min erfaring er, at vores frivillige oplever, at deres indsats giver rigtig god mening, og at de er med til at gøre en forskel for den døende og eventuelle pårørende, forklarer Lisbeth May Petersen.

Vågetjenesten deltager ikke i pleje eller behandling, men kan godt hjælpe med at ​formidle til personalet på sygehus eller plejehjem, hvis den døende har behov for hjælp. Man våger både hos døende, der ikke har pårørende, eller måske hos døende, hvor de pårørende er hjemme for at sove.

- Det er vores oplevelse, at det er rart for personalet på sygehusene at vide, at der sidder nogen hos den døende, som kan kalde på dem, hvis der er behov, siger teamlederen.

Selvom de frivillige hos Vågetjenesten varierer i både alder og baggrund fra unge til ældre og fra lavt- til højtuddannede, så er der dog et fællestræk for dem alle:

- Man skal være moden og psykisk robust, og så skal man have et meget afklaret forhold til døden, siger Lisbeth May Petersen.

Hvis man gerne vil være frivillig våger, kan man kontakte Røde Kors Hovedstaden på 38336400.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik