Steffen mistede alt i Vanløsebranden - nu flytter han for femte gang

Steffen Helmuth Høier boede sammen med sin kone i en af de lejligheder i Vanløse, der i dag er brændt ned. De glæder sig til snart at få en fast og tryg base.

Et hegn adskiller Steffen Helmuth Høier fra den lejlighed, der indtil fredag den 25. marts var hans og hustruen Marias hjem.

- Vi boede derovre i nummer 18, og så lige den første lejlighed inde til venstre, siger Steffen, mens han peger over mod resterne af den gule murstensbygning, der i 84 år stod ved Godthåbsvej i Vanløse på grænsen til Frederiksberg og frem til branden en måned forinden var hjem for 130 familier i sine fem etager.

Engang gik nummer 18 helt op til 4. sal. I dag er kun stueetagen og 1. sal tilbage.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mads Claus RasmussenRitzau Scanpix - 20220328-195156-L-5188x3456ma
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Steffen havde travlt med at komme ud af døren den fredag morgen, som skulle ende med at blive sidste gang, han kunne låse hoveddøren til den lejelejlighed, som de kun havde nået at bo i et år.

Det kan man se, fordi der i vindueskarmen står en grøn juicekarton:

- Ja, der står så stadigvæk den æblejuice, jeg glemte at sætte ind i køleskabet om morgenen, siger Steffen, mens han kigger over mod det hjem, som han nu ved, at han har været inde i for sidste gang.

Brandvæsnet kalder det den største danske brand i en beboelsesejendom siden 2. verdenskrig. På bare en halv time havde ilden vandret fra arnestedet i tagkonstruktionen ved Grøndals Parkvej 6A og til at have fat i hele tagryggen på den store ejendom.

- Det er virkelig forfærdeligt at se. Der boede så mange mennesker her, det er jo fuldstændig vanvittigt, at der så ikke er nogen af dem, der kommer hjem igen, siger Steffen.

Den værste brand siden 2. verdenskrig

I de mere end 30 år Tim Ole Simonsen har været end del af brandberedskabet har han ikke oplevet noget lignende.

- Vi har ikke brande i fredstid, vi kan sammenligne det her med. Det har vi ikke, siger han, da TV 2 Lorry en måned efter branden besøger ham på Hovedbrandstationen bag Rådhuset i indre København.

Tim Ole Simonsen er i dag operationschef ved Hovedstadens Beredskab, og det er ham, der søndag eftermiddag - efter to intense døgn - melder branden i Vanløse slukket.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nils MeilvangRitzau Scanpix - 20220325-182406-L-4242x2828ma
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

- Der er ikke sket noget med én person. Der er ikke nogen omkomne, der er ikke nogen tilskadekomne. Sådan skal det helst blive ved med at være, siger Tim Ole Simonsen.

Brandstedet bliver allerede tidligt sikret med afspærringer og hegn, så hverken nysgerrige forbipasserende eller de tidligere beboerne kan komme hen til opgangene.

Hegn, der stadig den dag i dag markerer afgrænsningen til brandtomten. Man vil ikke have nogen ulykker, som kan skade mennesker:

- Det er lykkedes os i den akutte fase. Der er ikke nogen civilpersoner, der er kommet til skade. Der er ikke nogen indsatspersoner, der er kommet til skade, og sådan skal det helst fortsætte med at være. Og der er jo ikke nogen fysiske ting, der er værd at komme til skade for, siger Tim Ole Simonsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

1
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

’Du har en flyttekasse og tyve minutter’

11 dage efter branden åbnede der sig et lille lys i mørket for Steffen Helmuth Høier. Bedst som han troede, at alt var tabt, så åbnede skadeservicefirmaet SSG sammen med forsikringsselskaberne og politiet muligheden for, at beboere i de nederste lejligheder af den brandramte bygning kunne få mulighed for at komme ind og gense deres lejlighed. 

Men kun én beboer per lejlighed, og det var ikke tilladt at tage mere med ud, end der kunne være i en flyttekasse.

Maria og Steffen begyndte at lave lister:

- Men hvad tager man så? Altså vi fik jo bare lov til at fylde en flyttekasse. Hvor skal vi starte, og hvor stopper man? Det var lidt svært. Selv om jeg havde lavet en liste, så gik jeg jo fuldstændig i panik, da jeg var derinde, og min hustru var på Facetime med mig og; ’nu skal du gå den vej, og nu skal du gå den vej, og husk den’. Det var ikke nemt. Og opgangen så ud som om, der har været krig, siger Steffen.

Men hvad kom så med ud?

- Gaverne til mit barnebarn, de lå faktisk fuldstændig uberørte og så fine ud oppe i vindueskarmen.

- Så er der et bryllupsbillede fra sidste år, hvor vi blev gift Maria og jeg, som også betyder meget.

Steffen er tydeligt bevæget efter sin oplevelse i lejligheden

- Specielt når man ikke har noget, så betyder de der små, små ting, de betyder alt, siger han, da han endelig kommer ud med sine ting mellem hænderne.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

På bare en enkelt eftermiddag i slutningen af marts blev 130 familier gjort hjemløse. På rekordtid spredte ilden sig fra den ene - til den anden ende - af den store gule ejendom. Og opslugte lejlighederne i det 84 år gamle byggeri. Vi følger i Søndagsmagasinet nogle af dem, der mistede alt til branden.

Skal snart flytte igen

På månedsdagen for den værste brand i nyere tid besøger vi Steffen Helmuth Høier igen. Nu bor de i en møbleret lejlighed på Frederiksberg. Det fjerde sted siden branden tog alt. De få genstande, han kunne redde ud, har fået en fremtrædende plads i den IKEA-møblerede lejlighed på 5. sal.

Men faktisk er det planen, at de snart skal flytte igen. Til en lejlighed, hvor de kan føle sig mere trygge

- Vi bor i den lejlighed her, som ligger helt oppe under taget. Og da det var en tagbrand, vi kommer fra; der har været for mange mareridt, og der har været for mange tanker. Maria går stadig og hiver stikkene ud, inden hun går i seng, siger Steffen mens han viser rundt i den lyse toværelses Frederiksberg-lejlighed, som forsikringsselskabet på bare kort tid fandt til dem.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nils MeilvangRitzau Scanpix - 20220327-205546-L-4242x2828ma
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Og hjælp har der været masser af siden branden, siger Steffen:

- Det er faktisk det, der rører mig mest, det er, når man får den hjælp, man har brug for.

Det er netop blevet besluttet at en ny ejendom skal opføres på stedet. Det kan tage omkring tre år og koste mellem 200 og 300 millioner kroner.

Ingen mennesker kom til skade ved den største brand i nyere tid, men mange mistede alt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik