Sophie Hæstorps første 100 dage som overborgmester: Udfordringerne tårner sig op

Særligt ukrainske flygtninge, men også Lynetteholm fylder godt i de politiske dagsordener.

Når man vinder et valg og indtager en politisk post, så er der opgaver, som man på forhånd ved, man er nødt til at arbejde med. Og lige så sikkert er det, at der dukker helt uforudsete udfordringer op. En af dem står Københavns  socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen nu med, efter sine første 100 dage i overborgmesterstolen:

Mængden af ukrainske flygtninge, der strømmer til Danmark - og til København. 

TV 2 Lorry har mødt overborgmesteren til en snak om flygtningene, Lynetteholm - og klimaet.

10.000 ukrainske flygtninge i hovedstaden

- Det er en kæmpe opgave, som vi står med, og som vi allerede er i fuld gang med her i København. Både at finde plads til flere ukrainere, hvor vi lige nu kigger på både containerboliger og steder, hvor man kan på på lidt længere sigt. Men også med at hjælpe børn og unge med at komme i skole, fritidsliv og at sikre arbejde til folk, forklarer overborgmesteren.

Hovedstadens politikere har vedtaget, at omkring 330 flygtninge 1. juli skal placeres i beboelsespavilloner på en grund på Amager. Men grunden er forurenet, idet det gamle Sundby Gasværk tidligere stod på stedet. Stedet er udset til fremtidig byudvikling, og skal i mellemtiden bruges midlertidigt til ukrainere.

- Det er en grund, der lige som så mange andre steder i København har noget forurening, som vi bliver nødt til at håndtere. Og det er jeg overbevist om, at vi får gjort, siger hun.

Lynetteholm og slam i Køge Bugt

Men den ukrainske tilstrømning er langt fra den eneste udfordring, Københavns overborgmester står med.

Ude i Københavns Havn er megaprojektet Lynetteholm så små ved at tage form. Og i takt med at der fjernes slam fra havbunden, som så deponeres i Køge Bugt, vokser protestkoret. Svenske politikere har anket over den såkaldte klapning, og det samme har Sophie Hæstorp Andersens borgmesterkolleger i kommunerne langs Køge Bugt. Imens er der herhjemme også indvendinger mod et budget, der ikke er til at styre.

- Jeg vil sige, at når vi får kritik fra svensk side og andre sider, så skal vi lytte. Derfor er jeg glad for, at transportministeren har taget initiativ til at se på alternativer til klapning. Der er ingen, der har interesse i at skade havmiljøet i forbindelse med anlæg af Lynetteholm. Omvendt så er Lynetteholm helt essentiel for, at vi ikke i fremtiden kommer til at stå med stormflod og oversvømmelser i København, fastslår hun

Klimaet er konstant på dagsordenen

Netop klimaet fylder godt i overborgmesterens agenda. Med inspiration fra Oslo har hun fået indført et klimabudget på rådhuset. Det skal være med til at sikre, at københavnerne udleder mindre CO2.

- Vi skal nedbringe vores klimaaftryk, når vi køber ind, når vi bygger, og når vi transporterer varer rundt i byen, siger hun.

Klimabudgettet indebærer, at når København skal forholde sig til fremtidige budgetter og beslutninger - så skal deres indflydelse på klimaet vurderes som en automatisk del af processen.

Unge skal klare sig bedre

100 dage er gået. Og udover udfordringer med ukrainere og Lynetteholmsbyggeriet, så er der masser af opgaver på Sophie Hæstorp Andersens bord.

En af dem handler om børnene i hovedstaden.

- Hvordan kan de komme til at trives igen. De har været igennem hårde nedlukninger med corona, og der er forskelle på, hvordan drenge og piger klarer sig i skolen. Det skal vi gøre noget ved, siger hun.












 






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik