Sophie Hæstorp Andersen vil være overborgmester

Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden, er kandidat til at blive Københavns næste overborgmester.

Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden, er kandidat til posten som Socialdemokratiets spidskandidat i København.

Det bekræfter hun på Facebook.

"Jeg er også københavner med stort K - og jeg har visioner for min by. Igennem masser af år har jeg kæmpet for københavnerne - bare ud fra andre talerstole - i Folketinget, og i regionen - ja, selv som som kortvarigt ansat i Socialforvaltningen", skriver hun.

Dermed er der lagt op til kampvalg, for tirsdag meldte Mette Reissmann sig som den første til at blive kandidat til posten ved valget næste år. Mette Reissmann er tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet, tidligere medlem af Borgerrepræsentationen i København og desuden kendt fra TV3-programmet "Luksusfælden".

- Jeg er rigtig stolt over, hvad jeg har udrettet i regionen, men når jeg stiller op, er det fordi jeg også har nogle visioner for den by, jeg bor i, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry.

I øjeblikket er Lars Weiss fungerende overborgmester i København. Kandidater til overborgmesterposten skal senest melde sig den 8. november.

- Elsker København

46-årige Sophie Hæstorp Andersen blev første gang valgt ind i Folketinget som 27-årig.

I 2005 mistede hun sit mandat i Folketinget og arbejdede de to efterfølgende år i Københavns Kommunes Socialforvaltning. Hun blev i 2007 valgt ind i Folketinget igen.

I 2014 trådte hun ud af Folketinget for at blive formand for regionsrådet i Region Hovedstaden. Ved regionsrådsvalget i 2017 fik hun 60.162 personlige stemmer - og var dermed den politiker i Danmark, der fik fjerdeflest stemmer.

I dag bor hun på Vesterbro med sin kæreste og deres to børn. Hun er født i Gladsaxe.

"Jeg er Brøndby-fan, men jeg elsker København", skriver Sophie Hæstorp Andersen.

Sophie Hæstorp kommer ikke med et færdigt partiprogram, men hun mener, at det er vigtigt, at København bliver ved med at være en klimavenlig hovedstad.

- Jeg tror, jeg kan være med til at bringe noget erfaring med mig og være med til at udvikle byen i en retning, hvor vi både får mere lige muligheder for borgere i byen og får sat turbo på den grønne omstilling, siger hun til TV 2 Lorry.

Støttes af Rosenkrantz-Theil

Så sent som torsdag morgen skrev børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), på Twitter, at hun ville støtte Sophie Hæstorp Andersen som Københavns Kommende overborgmester.

"Hun har en skøn sprød københavnerkant, er bragende hurtig i hovedet, kan lande politisk aftaler og har et forrygende socialt blik i alle tænkelige sammenhænge. My choice: Sophie Hæstorp!", skrev hun.

Samtidig forlyder det, at et flertal af valgkredsene i København ønsker Sophie Hæstorp Andersen som spidskandidat ifølge Ritzaus oplysninger.

- Det er med vemod, at jeg ikke stiller op til regionsrådsvalget. Og derfor var det også vigtigt at mærke, at der er opbakning, både lokalt og bredt blandt medlemmerne i København, siger Sophie Hæstorp til TV 2 Lorry.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har selv været på kommentatorenes læber som en mulig kandidat til overborgmesterposten. Men ifølge politisk kommentator, Hans Engell, skal man tolke hendes tweet, som om hun melder sig ud af ræset.