Sommercamp for børn med særlige behov aflyses efter 10 år: "Børnene bliver ulykkelige"

I 10 år har omkring 25 børn med diagnoser afholdt sommercamp det samme sted med deres svømme- og idrætsforening. Efter afslag fra Københavns Kommune ser sommercampen nu ud til at blive aflyst.

- Hvis vi ikke kan afholde sommercampen, så har vi omkring 25 børn, der bliver ulykkelige.

Sådan lyder det fra bestyrelsesmedlem Anne Von Der Heide fra foreningen SIM, der er et idrætstilbud for børn i alderen 8 og 15 år med særlige behov såsom autisme og ADHD.

Hun er selv mor til et barn med særlige behov, der i år ikke ser ud til at komme til den årlige sommercamp, der plejer at blive afholdt ved det Maritime Ungdomshus, der ligger ud til vandet på Amager.

quote For børnene er det større end juleaften.

Anne Von Der Heide, Bestyrelsesmedlem, Foreningen SIM

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Til SIM's sommercamp bruger børnene med særlige behov meget tid i og på vandet.
Til SIM's sommercamp bruger børnene med særlige behov meget tid i og på vandet.

Foreningen SIM har for første gang i 10 år fået afslag fra Københavns Kommune om at afholde sin sommercamp i Det Maritime Ungdomshus.

Det er foreningen og bestyrelsesmedlem Anne Von Der Heide kede af, da sommercampen i netop Det Maritime Ungdomshus, betyder alverden for børnene med diagnoser.

- For børnene er det større end juleaften. De får lov til at føle sig unge, og de får lov til at opdage hinanden. De sætter sig op til det, siger Anne Von Der Heide og påpeger, at forholdene ved Det Maritime Ungdomshus er optimale for børn med diagnoser, der både har behov for afskærmning og faste rammer, som de er vant til.

Flere skal kunne bruge huset

Afslaget fra Københavns Kommune skyldes, at man har valgt, at andre også skal kunne gøre brug af Det Maritime Ungdomshus’ faciliteter. 

Det oplyser fagdirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen, Gitte Lohse, i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

- Amager er en bydel, hvor der de seneste år er kommet mange flere børn og unge, og derfor besluttede Børne- og Ungdomsudvalget i oktober 2021, at styrke samarbejdet mellem Naturcenter Amager Strand og Det Maritime Ungdomshus, så flere kan få glæde af de fine faciliteter i huset, skriver Gitte Lohse og fortsætter:

- Men det betyder også, at vi i dag ikke har den samme mulighed for at låne huset ud til foreninger, og det er ærgerligt, at det går ud over nogen, som har været glade for at bruge huset, skriver Gitte Lohse.

Opråb til borgmester

Afslaget fra Københavns Kommune har fået bestyrelsesmedlem fra SIM, Anne Von Der Heide, til tasterne.

I et Facebook-opslag rækker hun ud til børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), hvor hun blandt andet skriver:

"Ved du godt, at denne gruppe børn ofte har meget få venner, og at sommercampen for dem er vigtigere end juleaften," skriver Anne Von Der Heide i opslaget.

I opslaget svarer børne- og ungdomsborgmesteren blandt andet, at det er ærgerligt, at det går ud over SIM, at lokalerne i Det Maritime Ungdomshus i år ikke kan udlånes til dem, da de skal bruges til et andet formål. 

"Jeg er dog meget interesseret i at hjælpe jer med at finde et alternativ. Det skal I dog hjælpe med mig," svarer børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) i kommentarsporet, hvor han her spørger foreningen SIM, om den vil sende sine ønsker og behov for sommercamp-lokaler til ham.

TV 2 Lorry ville gerne have haft et interview med børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), men det har ikke været muligt.

Kan ikke være andre steder

Foreningen SIM er efter afslaget fra Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg blevet sat i kontakt med Kultur- og Fritidsforvaltningen, der har foreslået dem andre lokationer, hvor de kan afholde deres sommercamp.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sommercampen ved Det Maritime Ungdomshus på Amager skulle have været afholdt i uge 31.
Sommercampen ved Det Maritime Ungdomshus på Amager skulle have været afholdt i uge 31.

Ifølge svømme- og idrætsforeningens kasserer, Erik Nielsen, der står for den årlige ansøgning til sommercampen ved Det Maritime Ungdomshus, har Kultur- og Fritidsforvaltningens alternativer til afholdelse af sommercampen ikke været en mulighed for foreningen.

- Det er bestemt fint, at vi har fået tilbudt andre steder, men det er kommet for sent. Det er svært at arrangere noget nyt på fire måneder, og vi har med nogle børn at gøre, der er meget lidt omstillingsparate, siger Erik Nielsen og påpeger, at foreningen selvfølgelig ikke har førsteret til Det Maritime Ungdomshus, men at de har ansøgt om at låne huset et år før. 

Han fortæller desuden, at de problemfrit har kunnet låne huset i de seneste 10 år.

Håber på reaktion

Bestyrelsesmedlem Anne Von Der Heide understreger også, at foreningen ikke kan afholde deres sommercamp hvor som helst.

- Vi kan ikke bare være i en spejderhytte den ene dag og en bowlinghal den anden dag. Vi skal så vidt muligt undgå for meget støj og for mange mennesker omkring børnene, siger Anne Von Der Heide og uddyber:

- Vi håber på, at nogen reagerer og får øjnene op for, at familier med børn, der har særlige behov, bliver nedprioriteret, siger Anne Von Der Heide.