Sogand står bag Iran-demonstration i København: “Vi kan være et lille lys og give håb”

Lørdag demonstrerede adskillige mennesker i København til fordel for demonstranter i Iran. Det skete flere steder i vestlige hovedstæder og det skyldes blandt andet sociale medier, lyder det fra en ekspert.

Taler, bannere og slagordene på Bertel Thorvaldsens Plads i København var ikke til at tage fejl af lørdag eftermiddag.

Pladsen foran Christiansborg emmede af støtte, sympati og solidaritet med det iranske folk, der den seneste tid har demonstreret mod Irans såkaldte moralpoliti, der blandt andet håndhæver sharia, der forpligter iranske kvinder til at dække deres hår.

24-årige Sogand Mehdigholy har sammen Amnesty International og Enhedslisten stablet demonstrationen på benene - men hun har ingen partipolitisk tilknytning.

quote Mit håb er, at min mormor, moster og kusine hører vores stemmer og ikke føler sig alene

Sogand Mehdigholy

Sogand Mehdigholy er født i Danmark og har iranske forældre. Hun boede i Iran, da hun gik i folkeskole fra første til femte klasse. Det er fem år siden, hun sidst var i Iran, men har stadig familie i landet.

- Mit håb er, at min mormor, moster og kusine hører vores stemmer og ikke føler sig alene. Mit mål er, vi kan være et lille lys og give håb. At vi kan tale for alle de kvinder, der har fået taget deres stemme fra sig af stater, autoriteter og mænd i hele verden, siger Sogand Mehdigholy, der til daglig er medicinstuderende.

- Det er meget ømt for mig, fordi Jeg har en tilknytning til Iran. Ligesom millioner andre kvinder har jeg prøvet en hverdag i Teheran, hvor man bliver stoppet af moralpolitiet, for eksempel hvis ens tørklæde ikke sidder rigtigt, siger Sogand Mehdigholy.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Video fra demonstrationen lørdag.

Masha Aminis død er symbolet

Den unge kvinde Mahsa Amini på 22 år døde den 16. september, efter hun gik i koma i politiets varetægt tre dage forinden. Hun blev anholdt, fordi hendes hijab ifølge myndighederne ikke dækkede hendes hår godt nok.

Øjenvidner så kvinden blive slået, og kvindens familie siger, at hun er død som følge af myndighedernes mishandling. Irans moralpoliti afviser anklagerne og begrunder kvindens død med et hjerteanfald.

- Mahsa Aminis død bliver symbolet på den undertrykkelse, vi kvinder kæmper med overalt på kloden. Det gør os ondt, at hun skal lade sit liv, og at vi skal så langt ud, før der bliver set på os, siger Sogand Mehdigholy.

Hun er ikke imod tørklædet, men hun bærer det ikke selv, hendes mor har heller ikke båret det.

- Som kvinder er vi trætte af, at der skal bestemmes over vores kroppe. Lige meget om det er forbud mod tørklæde, ligesom det er på tale herhjemme, eller påbud om hijab i andre lande. Vi er trætte af, at vores kroppe skal objektiviseres, og at nogen skal have ret til at bestemme over, hvordan vi går klædt. Det her handler om kvinder i hele verden, der bliver undertrykt, siger Sogand Mehdigholy.

quote Som kvinder er vi trætte af, at der skal bestemmes over vores kroppe

Sogand Mehdigholy

Demonstrationer i flere vestlige hovedstæder

Der har de seneste dage været støttedemonstrationer flere steder i verden - blandt andet i Stockholm, Berlin og London.

Og årsagen til, at borgere går på gaden i flere vestlige lande - trods den lange afstand - handler ifølge Anja Kublitz, lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, blandt andet om sociale medier. 

- Sociale medier gør lokale begivenhederne til globale begivenheder. Dernæst skyldes det også, at de begivenheder bliver brugt som politisk platform til at mobilisere alle mulige forskellige politiske organisationer. Så det betyder blandt andet, at Amnesty kan gå på gaden og promovere menneskerettigheder, men det kunne også have været højrefløjen, der gik på gaden for at promovere, at folk skulle smide tørklædet, siger Anja Kublitz.

Under lørdagens demonstration opstod der en overgang optøjer. Det kan du læse mere om her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik