Smitte på halvdelen af Københavns plejehjem - borgmester mener ikke, at der testes nok

Der er corona-smitte på halvdelen af Københavns plejehjem. Borgmester mener ikke, at myndighederne tester medarbejderne på plejehjem med smitte nok.

Selvom de fleste plejehjemsbeboere har fået første stik af vaccinen mod coronavirus, er de københavnske plejehjem fortsat ramt af smitteudbrud.

Over halvdelen af Københavns i alt 44 plejehjem var torsdag ramt af smitte blandt beboerne, mens endnu flere plejehjem har smitte blandt medarbejdere, oplyser kommunen.

quote Vi er nødt til at gøre noget radikalt, hvis vi skal komme udbruddene til livs meget hurtigere.

Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester, København, SF

Det får nu Københavns sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), til at komme med et opråb:

Hun vil have personalet på de smitteramte plejehjem testet endnu mere, end hvad retningslinjerne foreskriver.

- Vi har lige nu smitte på mere end halvdelen af plejehjemmene, og vi er nødt til at gøre noget radikalt, hvis vi skal komme udbruddene til livs meget hurtigere.

Nye tiltag er ikke gode nok

Onsdag meldte regeringen ud, at man ville skrue op for testindsatsen overfor medarbejdere på plejehjem, så de bliver testet hver uge, hvis der ikke er udbrud.

"...Vi skal stadig passe godt på de ældre, og ikke mindst skal vi passe godt på personalet på plejehjemmene. Derfor fordobler vi nu den systematiske testindsats med PCR-test på plejehjemmene - den mest sikre testmetode i dag", skrev sundhedsminister, Magnus Heunicke (S) på Facebook fredag morgen.

Men det er ikke nok, mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling.

Alle medarbejdere og beboere bør i stedet testes, som var de "nære kontakter", der testes på 4. og 6. dagen efter kontakt med en smittet, mener borgmesteren.

- Jeg er glad for, at man vil teste vores medarbejdere oftere, så vi kan fange endnu flere, der bliver smittet, når de har fri. Men vi er nødt til at have en meget mere aggressiv teststrategi, så dem, der er smittet, ikke får smittet andre på plejehjemmene, siger hun.

Torsdag var der 168 smittede borgere blandt kommunens plejehjemsbeboere og modtagere af hjemmehjælp. I december døde 28 plejehjemsbeboere smittet med coronavirus i København.

Virolog: Problemet har næsten løst sig selv

Man kan undre sig over, at der er så meget smitte på plejehjemmene, nu hvor rigtig mange af beboerne har fået første stik af vaccinen mod coronavirus.

quote Men det næsten lige ved at være sådan, at problemet har løst sig selv.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

Men de er først fuldt beskyttet, når alle har fået andet stik, lyder forklaringen fra borgmesteren.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, mener, at kommunens opråb kommer en postgang for sent.

- Der er jo kun den periode, fra man får vaccinen, til den virker 100 procent, hvor det giver mening. Og i den periode kan det selvfølgelig være hensigtsmæssigt at teste mere. Men det er lidt sent at komme med sådan et forslag - hellere sent end aldrig, kan man sige, siger han og fortsætter: 

Der er udbredt corona-smitte på de københavnske plejehjem. I København er der i alt 44 plejehjem, og lige nu er der smitte blandt beboere på 24 af dem. I december måned var der 28 corona-relaterede dødsfald blandt plejehjemsbeboere i København. Nu vil sundheds-borgmesteren i kommunen have regeringen til at gribe ind.

- Men det næsten lige ved at være sådan, at problemet har løst sig selv, siger han.

Brug de ledige testtider

Men borgmesteren er ikke enig i, at det er for sent:

- Der går altså lige tre uger, før alle er fuldt dækket af vaccinen. Vi er nødt til at passe på vores ældre, så godt vi kan. Det koster liv hver dag, hvis vi ikke får bugt med den smitte, der er på plejehjemmene.

Alle 3.500 beboere på københavnske plejehjem er nu blevet tilbudt første stik. Tirsdag tog kommunen hul på at vaccinere de 12.000 borgere, der får hjemmepleje i kommunen.

Hun mener, at man skal bruge de mange ledige testtider til at teste personalet mere:

- I december, hvor vi kunne se, at smitten sneg sig ind på vores plejehjem, var det svært at opdrive en testtid i regionen. Lige nu er der ekstra testtider nationalt, og de bliver ikke brugt alle sammen. Den ekstra testkapacitet vil vi gerne bruge til at få bugt med smitten på de københavnske plejehjem, siger hun.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), men det har ikke været muligt. Vi har også forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik