Smart skraldespand i Nyhavn skal bekæmpe plastik i vandet

To skraldespande installeret i vandet i Københavns Havn skal indsamle flydende plastikaffald.

Flydende skraldespande skal hjælpe med oprydningen af det plastikaffald, der ligger i Københavns Havn.

Det er de såkaldte Seabins, som mandag er blevet installeret to af i Nyhavn. Det er firmaet Stromma, som står bag kanalrundfarten, der har fået havskraldespandene installeret.

- I virkeligheden er det jo forfærdeligt, at der er så meget skrald. Jeg synes godt, man kunne tænke sig noget mere over, hvordan man håndterer sit affald, når man færdes i byen, siger Mads V. Olsen, direktør i Stromma Danmark, til TV 2 Lorry.

90 tons plastik fiskes op af havnen hvert år

Firmaet har i samarbejde med Verdensnaturfonden fået havskraldespandene søsat. Verdensnaturfonden er meget bekymrede for mængden af affald i Københavns Havn.

- Der bliver indsamlet omkring 90 tons plastik i havnen om året, og med de her nye affaldsspande så kan vi få en masse af det fjernet. Det er altså et problem for vores miljø, for fiskene spiser det her plastik, og det ligger og sviner overalt, så det er vigtigt, at vi får gjort noget ved det, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden, til TV 2 Lorry.

De to nye havskraldespande ligger i vandoverfladen. Der sidder en motor i spanden, som sørger for, at affald, der kommer flydende, bliver trukket ind i spanden. Affaldet bliver suget ned i et net, som kan holde 1,5 kilo affald, før den skal tømmes.

- Vi tømmer skraldespandene et par gange om dagen op i en opsamlingsbøtte, og så har vi et rigtigt godt samarbejde med By & Havn, som i forbindelse med deres opsamling af skrald kommer forbi og tager det skrald med, som vi har samlet op fra vandoverfladen, forklarer Mads V. Olsen fra Stromma.

De syv oftest forekommende typer affald, som opsamles af Seabins:

"Lille fisk i stort hav"

Planen er ifølge Stromma, at de to skraldespande skal samle lige knap to tons affald i Nyhavn om året.

Selvom der bliver samlet 90 tons plastikaffald i Københavns Havn om året, mener Bo Øksnebjerg fra Verdensnaturfonden stadig, at de flydende skraldespande gør en forskel.

- To tons plastik om året er temmelig meget, som bliver taget op af havnen. Men samtidig så er de et meget prominent sted i Nyhavn med nogle store skilte, så jeg håber, at vi kan få stoppet, at der kommer plastik i havnen, siger han.