Slot vil åbne 400 år gammel vin - og du må snuse

I anledning af Kulturnatten vil Rosenborg Slot byde på en ekstremt sjælden vinoplevelse.

Kulturnatten er endelig tilbage, når hundredevis af københavnske kulturinstitutioner fredag aften slår dørene op og byder gæster indenfor til et kig bag kulissen.

Rosenborg Slot er et af de steder, der byder billethavere indenfor, og her vil man i aften få en helt unik mulighed.

Slottet har annonceret, at man for første gang nogensinde vil åbne en flaske Rosenborgvin til glæde for slottets gæster. En vin, der normalt er forbeholdt gæster til kongefamiliens Nytårstaffel.

Besøgende fredag aften vil få mulighed for at dufte til vinen, der stammer helt tilbage fra Christians 4.s tid, og som efter sigende er blevet serveret til Nytårstaflet siden 1598. Altså er vinen mere end 400 år gammel - den er dog gennem årene blevet spædet op med ny vin.

Man anslår samtidig, at Rosenborgvinen vil række 300 år endnu.

En vin med en historie

Christian 4. regerede Danmark fra 1588 til 1648 og købte ad flere omgange vin hjem fra området omkring Rhinen. Hans yndlingsslot var Rosenborg, og den vin- og madglade konge holdt mange storslåede tafler på netop dette sted.

I mange år blev vinen opbevaret på Nykøbing Slot, inden Sverige i slutningen af 1650'erne tog den som krigsbytte. Herefter blev den bragt tilbage til Københavns Slot.

Da dette skulle rives ned i 1731, flyttede man den til kælderen på Rosenborg Slot, og det var her, vinen fik sit navn.

I 1982 blev vinen på beslutning af Prins Henrik tappet på ståltanke og flasker, da de gamle træfade var blevet for medtagne.

Renæssancemusik og kager fra gamle opskrifter

For besøgende vil der også være andre oplevelser på Rosenborg Slot end at dufte til Rosenborgvinen.

Lyset på slottet tændes, og indenfor vil musikere sørge for renæssancemusik. Her vil man kunne bevæge sig rundt på hele slottet og i kælderen, hvor man både kan se kronjuveler og opleve musikken fra en af Christian 4.s diskrete lydkanaler, der fører musikken rundt på hele slottet.

Ude på slotspladsen vil der være smagsprøver på både vin og kager bagt efter opskrifter fra Christian 4.s tid, hvor Rosenborgs læringspiloter også vil stå klar med fortællinger fra det kongelige køkken.