Skoleskib vil have flere penge: - Vi er en god forretning for samfundet

En ny undersøgelse viser, at skoleskibet Georg Stage er en god forretning - for søfartseleverne ender med gode uddannelser. Nu vil skibet have flere penge.

Skoleskibet Georg Stage, der ligger ved kaj ved Nyholm i København, er verdens ældste skoleskib. Og det er en god forretning for Danmark at investere i skibet.

For langt størstedelen af skibets elever får gode uddannelser, og dermed ender de med at betale penge til statskassen gennem et langt arbejdsliv.

Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, men alligevel er danske politikere ikke gode til at satse på skibet og på de unge, der vil sejle med det.

Det mener i hvert fald skibets ledelse.

For på Finansloven afsættes der kun penge til at gennemføre et togt om året med Georg Stage. Men to år i træk er det lykkedes folkene omkring skibet at overbevise uddannelses- og forskningsministeren om at finde penge til endnu et togt uden om finanslovesmidlerne - men i øjebliket ser det ud til, at der ikke bliver afsat penge til to togter i 2021.

quote Georg Stage har fat i noget, som ser ud til at være den rigtige medicin, når det gælder om at hjælpe de unge videre i livet.

Mie Dalskov Pihl, Analysechef, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Det frustrerer, Asser Amdisen, der er direktør på Skoleskibet Georg Stage.

- Nu er jeg stædig og giver ikke op. Men det er da ikke morsomt, hvis jeg skal fyre halvdelen af medarbejderne hvert halve år. Vi leverer fænomenale resultater, og så bliver vi belønnet ved konstant at skulle rende og spørge politikerne om penge, siger Asser Amdisen til TV 2 Lorry.

Ønske: To togter på Finansloven

Han tilføjer, at han har den klare ambition, at han vil have Georg Stage til at fylde så meget på Finansloven, at der er midler til to togter - hvert år.

I år er der penge til overs, så to togter vil koste tre millioner kroner ekstra, mens et ekstra togt de efterfølgende år vil koste otte millioner kroner per år - ud over de godt 9 millioner kroner, der i øjeblikket afsættes på Finansloven.

Skoleskibet Georg Stage

  • Georg Stage er en tre-mastet fuldrigger og verdens ældste, civile skoleskib, som siden 1882 har uddannet skibsassistenter. Det oprindelige skib fra 1882 blev i 1934 afløst af det nuværende.
  • Eleverne er i alderen 17,5 til 22 år.
  • Uddannelsen varer 20 uger, og eleverne bor på skibet.
  • Der er 63 elever ombord, og skibet kan sejle to togter årligt.

Direktørens argument er, at Georg Stages resultater er så gode, at samfundet sparer penge, når der investeres i skibet. 

Han støtter sig til en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhversråd, som viser, at selv om 70 procent af eleverne på Georg Stage kommer ombord med mindst én afbrudt uddannelse på enten gymnasialt niveau eller på en erhvervsuddannelse - så ender 8 til 10 af dem 15 år senere med en uddannelse, der rækker ud over grundskoleniveau.

- Georg Stage er et kongeeksempel på det, vi tit går og famler efter. Georg Stage har fat i noget, som ser ud til at være den rigtige medicin, når det gælder om at hjælpe de unge videre i livet, siger analysechef Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemeddelelse.                    

Klarer sig markant bedre

I analysen sammenligner man Georg Stage-eleverne med unge uden uddannelse. Og de sejlende elever klarer sig markant bedre. Eleverne fra Georg Stage får i højere grad en uddannelse og havner sjældent på offentlig forsørgelse.

Det betyder flere skatteindtægter og færre offentlige udgifter til overførsler, konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Den konklusion er vand på Georg Stage-direktørens skrue.

- De unge ryger ud af passiv forsørgelse og forøger samfundets indtægter. Og jo svagere elever, vi tager ind, jo flere penge genererer vi. Og det er sådan, at "Det Blå Danmark" (Skibsbranchen, red.) er vilde med vores elever. Det er ikke bare AP Møller Maersk - det er andre rederier, det er færgefarterne og så videre, forklarer Asser Amdisen.

Ifølge direktøren så er det både gymnasieelever med høje karakterer og unge, der foreløbig kun har afsluttet for eksempel, 9. klasse, der kommer med ombord. Fælles for dem er, at de er skoletrætte, og ikke kan se sig selv ved et skolebord, hvor de løser ligninger.

quote Det er sådan set enkelt. Georg Stage bringer penge til samfundet, når vi putter penge ind i det.

Asser Amdisen, Direktør, Skoleskibet Georg Stage.

Til TV 2 Lorry forklarer Asser Amdisen, at han har gjort forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) opmærksom på, at han ser det som en fejl, at der ikke afsættes midler til to togter på den kommende finanslov.

Og så peger han på, at ministeren sammen med partikollegaen Pernille Rosenkranttz-Theil i deres tid i opposition sammen udgav en bog, der bærer den lange titel: Lad os sammen åbne døren for det næste store kapitel i velfærdssamfundets historie. Lad os give alle børn en fair chance. Det betaler sig at investere i mennesker.

- Det er sådan set enkelt. Georg Stage bringer penge til samfundet, når vi putter penge ind i det, fastslår han.

Covid-19 har taget pengene

Men folkene bag Skoleskibet Georg Stage skal ikke regne med flere penge. Og det samme gælder skoleskibet Danmark. Det oplyser forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.

- Georg Stage udfører et arbejde, der er enormt værdifuldt for de enkelte elever og samfundet. De giver unge, og især dem der har haft svært ved at få fodfæste, nye muligheder for at komme ind på et vigtigt arbejdsmarked i Det Blå Danmark. Jeg er derfor også glad for, at det lykkedes at finde midler til et ekstra togt for Georg Stage i både 2019 og 2020, og både Georg Stage og Skoleskibet Danmark er også på finansloven i år, skriver hun i en mail til TV 2 Lorry.

Men ministeren har følgende tilføjelse:

- På finanslovsforslaget for 2021 har regeringen desværre været nødt til at foretage nogle skarpe prioriteringer i forlængelse af COVID-19. Derfor er der afsat midler til ét togt til hver af de to skibe i finanslovforslaget.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik