Skildpadde vakte undren i Ørestad: Skader naturen

Naturstyrelsen opfordrer folk til ikke at sætte forvoksede sumpskildpadder ud i dansk natur, hvor de absolut ikke hører til.

Forleden var Majbritt Dokkedal og hendes mand ude at gå en tur ved byggeriet 8-tallet i Ørestad.

Den store beboelsesbygning ligger ud mod en lille sø, og pludselig gjorde de to store øjne, da de spottede noget, der i den grad ikke bare lignede - men var - en skildpadde.

- Min tanke var, at det er ærgerligt, når man anskaffer sig et dyr og så kaster det bort, når man ikke vil have det mere. Og derefter tænkte jeg på, om den ville kunne klare en dansk vinter, siger Majbritt Dokkedal til TV 2 Lorry.

Hun skrev om skildpadden i den lokale Facebook-gruppe, og her kunne folk fortælle hende, at der i hvert fald er to skildpadder i søen ved 8-tallet, og at de har levet der i årevis.

Ikke sjældne - men uønskede

Faktisk er synet af en skildpadde ved et dansk vandhul ikke udsædvanligt. Sven Norup, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen, fortæller nemlig, at arten sagtens kan overleve i Danmark.

- Det er ikke noget problem for dem, at vejret er koldt om vinteren. Faktisk har de meget sværere ved at klare sig, når vejret hele tiden skifter, som det gjorde i vinteren 2021/2022. Derfor er mange af dem gået til, uddyber han.

Og det er måske meget godt.

For sumpskildpadderne - typisk af arten rødøret terapin - hører ikke hjemme i Danmark, og de laver ravage, der hvor de opholder sig.

Svend Norup beskriver dem som altædende, og det går ud over både planter, padder og fisk. Derfor er de ikke populære hos Naturstyrelsen, som i tilfælde, hvor der meldes om mange skildpadder, tager ud og sætter fælder op.

Det er netop sket i søen i Botanisk Have i København, som traditionelt er et af de steder, folk vælger at sætte forvoksede skildpadder ud i.

- Fælderne stod der i tre uger. Men vi fik ikke en eneste. Og derfor tror jeg, at mange af dem gik til i vinterens løb, siger Sven Norup.

Frygt for at de yngler

Men han har en angst for, at skildpaddebestanden kan udvikle sig pludseligt.

Danmark ligger lige akkurat for nordligt til, at de formerer sig, men i takt med at klimaet ændrer sig, får de bedre chancer.

- Vi har før set, at de har lagt æg i Botanisk Have, men æggene klækkes ikke. Dog skete der det i den varme sommer i 2018, at skildpaddeæggene klækkede - men da så efteråret kom, var ungerne stadig sårbare, så de klarede den ikke, siger han.

Når det lykkes Naturstyrelsen at indfange sumpskildpadder, bliver de afleveret til Krybdyrinternatet i Kokkedal, som derefter forsøger at få dem videre til for eksempel zoologiske haver.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik