Skal du til julefrokost? Drop løbehjulet når du skal hjem

Både politi og forsikringsselskaber minder om, at det kan være en særdeles dårlig idé at snuppe et løbehjul, når man skal bedugget hjem fra en julefrokost.

Det er aldrig en god idé at stige op på et elektrisk løbehjul, hvis man har drukket.

Det er nemlig både farligt og ulovligt.

Og nu hvor julefrokost-sæsonen kører i højeste gear, opfordrer både forsikringsselskaber og politiet folk til at finde på andre og smartere måder at komme hjem på, når man forlader en våd julefrokost.

Forsikringsselskabet Tryg har via analyseinstituttet YouGov fået gennemført en undersøgelse, og den viser, at mindst hver tiende dansker i alderen 18 til 29 år har været vidne til, at en person har stillet sig bag styret på et el-løbehjul, selv om vedkommende var påvirket af enten stoffer og/eller alkohol.

Pas på promillegrænsen

Og der skal ikke meget til, før det er strafbart at køre rundt på et løbehjul - for her gælder samme promillegrænse, som gælder for andre motoriserede køretøjer.

Det understreger Københavns Politi over for TV 2 Lorry.

- Man udsætter sig selv og sine medtrafikanter for en risiko, hvis man kører påvirket på el-løbehjul, fordi de er motordrevne og sværere at holde balancen på end cykler.

- Desuden er det slet ikke tilladt at køre på el-løbehjul, hvis man har en promille på over 0,5, og derfor opfordrer vi alle, der har været til julefrokost og fået alkohol indenbords, til at lade el-løbehjulene stå, skriver politikommissær Bettina Appleyard i en mail til TV 2 Lorry.

quote Det er slet ikke tilladt at køre på el-løbehjul, hvis man har en promille på over 0,5.

Politikommissær Bettina Appleyard

Man risikerer altså bøde og straf, hvis man stiger påvirket op og kører afsted på et løbehjul.

Kan blive meget dyrt

Men det kan komme til at koste mere end det. Meget mere.

For foriskringsselskabet Tryg gør opmærksom på, at er man involveret i en ulykke, så kan det få indflydelse på forsikringsdækningen, hvis alkohol er årsag til ulykken, eller hvis føreren på grund af alkohol har handlet groft uagtsomt og har brudt reglerne for kørsel på løbehjul.

- Det er klart, at man i højere grad risikerer at komme galt af sted, når man er påvirket af alkohol, fordi man for eksempel reagerer langsommere og har dårligere balance. Derfor frygter vi også, at antallet af ulykker med el-løbehjul vil stige i december, hvor der er masser af julefrokoster og andre julearrangementer i de store byer, siger Charlotte Dietzer, der er skadechef i Tryg.

Mange skader i år

Tryg-koncernen oplyser, at de siden forsøgsordningen med løbehjul startede i januar, har registreret 80 sager med skader fra løbehjul - og i nogle af disse sager har alkohol også været blandet ind i ulykkerne.

Københavns Politi bekræfter i samme forbiundelse, at der så sent som i sidste måned er givet bøder til løbehjulskørere, fordi de har været alkoholpåvirket.

-I julefrokosttiden er der flere mennesker i byen – heriblandt også nogle, som ikke plejer at køre på el-løbehjul. Og så bliver der drukket mere alkohol. Hvad enten man er fuld eller ikke tidligere har kørt på el-løbehjul, er det en dårlig idé at tage et el-løbehjul hjem fra julefrokosten. Der er tale om et nyt transportmiddel, som kræver øvelse, balance og fokus, lyder det fra Charlotte Dietzer.