Skæbnedag for omstridt byggeri på Amager Fælled - Kan stoppes af både domstol og politikere

By & Havn afviser at have gjort noget ulovligt på Amager Fælled, samtidig med at socialdemokraterne forventer, at forslag bliver stemt ned på rådhuset.

Københavns Byret skal tirsdag afgøre, om det var lovligt at fortsætte det omstridte byggeri af blandt andet boliger på naturområdet Lærkesletten på Amager Fælled, eller om det skal stoppes af et fogedforbud.

Byggeriet blev i juli stoppet, da planklagenævnet og miljø- og fødevareklagenævnet med en afgørelse tillagde klager fra en række organisationer opsættende virkning, hvilket betød, at byggeriet skulle sættes i bero omgående.

Til begge nævn er der blandt andet blevet klaget over, at et yngleområde for arten stor vandsalamander vil blive påvirket.

Men en uge senere var forberedelserne til byggeriet i gang igen, da Teknik- og Miljøforvaltningens jurister nået frem til en anden konklusion. Det planlagte nedrivnings-, forsynings- og anlægsarbejde, som ikke direkte vedrører den del af arealet, som er levested for salamandere, kunne fortsætte.

Derfor valgte Amager Fælleds venner at stævne Fælledby, der er bygherrer på byggeriet. Og målet er klart.

- Det er, at vi får stoppet de aktiviteter, der er på Amager Fælled øjeblikket. Jeg håber på, at retten kan gå ind og fortælle dem, at det er et no-go, og de skal stoppe. Og så må de tage at udbedre de skader, som de allerede har gjort, siger Steffen Rasmussen, formand for Amager Fælleds Venner, til TV 2 Lorry.

Nogle modstandere af byggeriet har her givet deres mening til kende på muren, der omhegner byggepladsen.
Nogle modstandere af byggeriet har her givet deres mening til kende på muren, der omhegner byggepladsen.
Foto: TV 2 Lorry


Ikke gjort noget ulovligt

På den anden side af sagen er Fælledby dog sikre på, at sagen frafalder.

- Vores forventning er, at retten vil sige, at faktisk ikke kan sagsøges i den her sammenhæng, siger Anne Skovbro, administrerende direktør i By & Havn, som er en del af ejerkredsen i Fælledby, til TV 2 Lorry.

Ifølge direktøren har Fælledby kun ageret på de anvisninger, der er kommet fra teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

- Det her er et forhold mellem kommunen som myndighed og de to klagenævn, som har givet opsættende virkning. Derfor er vi jo ikke den relevante part at stævne, siger Anne Skovbro.

Bygherren er derfor kede af at blive fremstillet som lovbrydere.

- Vi har hele tiden rettet os efter det, som Københavns Kommune som myndighed har vejledt os i ville være det korrekte at gøre. Vi kunne aldrig finde på at gøre noget, der er ulovligt. Så det er klart, at vi tager meget skarp afstand fra den gengivelse af virkeligheden, som der sker, siger Anne Skovbro.

Politikere kan også bremse byggeri

Advokat for Amager Fælleds Venner, Johan Løje, er ikke sikker på, at der kommer en afgørelse i retssagen tirsdag.

- Der er nogle ting, som dommerne skal tænke over, så jeg forventer nok ikke en afgørelse på stedet, siger han til TV 2 Lorry.

Det er dog ikke kun i Københavns Byret, at byggeriet kan blive stoppet. Også på Københavns Rådhus kan der falde en afgørelse, når politikerne i kommunens økonomiudvalg har møde tirsdag eftermiddag.

For siden planklagenævnet og miljø- og fødevareklagenævnet bremsede byggeriet har der været stor usikkerhed om, hvem der som tilsynsførende myndighed havde ansvaret for at stoppe byggeriet: Klagenævnene selv eller miljø- og teknikforvaltningen på Københavns Rådhus?

Teknik- og miljøborgmesteren i kommunen har valgt at gå en anden vej for at sætte byggeriet på pause.

- Vi (Københavns Kommune, red.) er jo medejer af de selskaber, som bygger på Amager Fælled, og derfor kan vi jo frivilligt sige, at vi venter med at bygge til vi er helt sikre på, at der passet ordentligt på naturen, siger Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik-og miljøborgmester i Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Kommunen ejer 95 procent af By & Havn, som står bag byggeriet.

- Vores ejerskab af selskaber hører til under Overborgmesteren og dermed økonomiudvalget, siger Ninna Hedeager Olsen.

Derfor har hun stillet et forslag i netop økonomiudvalget om, at man skal gå ind og bremse byggeriet fra kommunens side. Det skal afgøres på et møde tirsdag eftermiddag.

amager fælled lærkesletten vejlands kvarter
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokrater forventer at byggeri fortsætter

Ifølge Socialdemokratiet på Københavns Rådhus er forslaget blot Enhedslistens forsøg på at gøre et juridisk proces til noget politisk.

- Vi har tilbage i februar og marts efter et langt forløb stemt politisk om, hvad vi mener. Lige nu foregår der et juridisk slagsmål, som skal afklares af jurister. Det er ikke noget, vi politikere stemmer om, siger Jonas Bjørn Jensen (Soc.dem), medlem af økonomiudvalget, til TV 2 Lorry.

De kommer derfor til at stemme nej til forslaget - ligesom tilfældet er hos Radikale Vensre og Konservative.

- Jeg har en helt klar forventning om, at økonomiudvalget stemmer nej. Vi er en række af partier, som har taget stilling til, at vi ønsker at bygge billige boliger på Amager Fælled og dermed finansiere metroen, siger Jonas Bjørn Jensen.

Den 4. februar i år blev der på Københavns Rådhus opnået et flertal for en ny lokalplan blandt Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og løsgængerne Kåre Traberg Smidt og Kasandra Behrndt-Eriksen lokalplan, som baner vejen for, at naturområdet Lærkesletten kan sælges til private investorer med henblik på byudvikling af 2.000 boliger.

quote Jeg håber på, at retten kan gå ind og fortælle dem, at det er et no-go, og de skal stoppe.

Steffen Rasmussen, formand for Amager Fælleds Venner

Salget skyldes, at Københavns Kommune skal finde midler til at finansiere betalingen af metroen i København og er en del af forliget i Københavns Kommune fra 2017.

Naturområdet Lærkesletten har tidligere været fredet, men i foråret 2019 blev området affredet som et led i realiseringen af byggeriet på Amager Fælled.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik