Nyt rådgivningstilbud til voldsramte kvinder åbner i København

Flere kvinder opsøger ikke hjælp, når de udsættes for psykisk eller fysisk hjælp. Nu udvides 'Sig det til nogen', der skal rådgive kvinder ud af volden.

Et nyt og gratis rådgivningstilbud for voldsramte kvinder åbner nu i København. 

- Der er et meget stort behov. De få tilbud, der har været igennem de sidste par år, har allesammen oplevet en stor venteliste, siger Lisbeth Jessen, direktør i kvindekrisecenteret Danner, til TV 2 Lorry. 

quote Jeg tror ikke, jeg havde klaret det, hvis jeg ikke havde fået den hjælp

Anonym kvinde

Den nye rådgivning er en udvidelse af rådgivningstilbuddet 'Sig det til nogen', hvor kvinder de sidste par år har måtte vente tre til fem måneder, før de kunne få rådgivningshjælp til psykisk eller fysisk vold.

TV 2 Lorry har mødt en af de kvinder, der har fået hjælp. Hun ønsker dog kun at udtale sig anonymt af sikkerhedsmæssige årsager. 

- Jeg tror ikke, jeg havde klaret det, hvis jeg ikke havde fået den hjælp. Jeg havde tidligere prøvet at gå til psykolog. Faktisk flere forskellige psykologer, men der var aldrig nogen, der havde den rigtige kompetence inden for psykisk og fysisk vold, siger kvinden til TV 2 Lorry. 

Krisecenterophold kan være indgribende

Ifølge videns- og kvindekrisecenteret Danner i København er et krisecenterophold for mange voldsramte kvinder for indgribende, og derfor søger de ofte ikke hjælp. 

Udvidelsen af 'Sig det til nogen' kommer til at være tilknyttet Danmarks største kvindekrisecenter - Kvindehjemmet - og skal være med til at nå flere voldsudsatte kvinder.

Mange kvinder søger ikke hjælp, fordi de føler, at krisecenterophold virker for indgribende.
Mange kvinder søger ikke hjælp, fordi de føler, at krisecenterophold virker for indgribende.
Foto: TV 2 Kosmopol

De skal henvende sig per telefon, og så får kvinden en samtale, hvor det afklares, hvilken hjælp hun skal have. 

Tilbuddet giver kvinderne mulighed for at blive i egen bolig og opretholde en hverdag, mens de får hjælp. 

- Man kommer ind i et forløb, som kan variere fra fem til femten gange. Hvis der er behov for det, vil man blive tilknyttet en psykolog. Der er mulighed for at blive tilknyttet gruppeforløb, og så er der forløb til pårørende, siger Andlib Uddin, socialrådgiver hos kvindekricenteret Kvindehjemmet, til TV 2 Lorry. 

Andlib Uddin, socialrådgiver hos kvindekricenteret Kvindehjemmet.
Andlib Uddin, socialrådgiver hos kvindekricenteret Kvindehjemmet.
Foto: TV 2 Kosmopol

quote Vi håber, det kan være med til at hjælpe en helt masse kvinder, der har brug for hjælp, så man kan få et liv uden vold

Lisbeth Jessen, direktør, kvindekrisecenteret, Danner

Coronakrisen har øget behovet for hjælp

Coronakrisen har også haft indvirkning på de voldsramte kvinders behov for hjælp. En ny rundspørge lavet i marts i år, da landet lukkede ned viser, at presset på krisecentrene i Region Hovedstaden og Region Sjælland har været stort. 

- Det er noget af det, vi har set - at der er flere, der blev isoleret derhjemme, og at volden eskalerede, siger Lisbeth Jessen. 

Lisbeth Jessen er direktør for kvindekrisecenteret Danner.
Lisbeth Jessen er direktør for kvindekrisecenteret Danner.
Foto: TV 2 Kosmopol

I TV 2 Lorrys sendeområde er der 15 krisecentre fordelt på Region Hovedstaden og Region Sjælland. Tal fra den nationale organisation Lev uden Vold viser en stigende udvikling i antallet af optagede pladser på kvindekrisecentrene gennem de seneste fire måneder.

I Region Hovedstaden lå belægningsprocenten i juni på 90 procent. I september er den på 98 procent. I Region Sjælland lå belægningsprocenten i juni på 81 procent. I september ligger den på 91procent. 

Bruger redskaber til at tro på sig selv

Den anonyme kvinde, som TV 2 Lorry har talt med, bruger de redskaber, hun har fået hos 'Sig det til nogen' i sin hverdag. 

- Jeg bruger redskaberne til, hvordan jeg skal se på mig selv i forhold til andre, og hvordan jeg skal tro på mig selv, siger den anonyme kvinde til TV 2 Lorry. 

Hos både Danner og Kvindehjemmet håber de, at kvinder, der oplever fysisk eller psykisk vold, vil opsøge dem, ligesom den anonyme kvinde har gjort. 

- Vi håber, det kan være med til at hjælpe en helt masse kvinder, der har brug for hjælp, så man kan få et liv uden vold. Både for sig selv, sit barn og for de familier, der lever med vold, siger Lisbeth Jessen. 

Rådgivningen 'Sig det til nogen' åbner på torsdag. Bevillingen, som projektet har fået, varer foreløbigt tre år - de regner med at kunne hjælpe 200 ekstra kvinder i hovedstadsområdet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik