Seksdagesløbet vender tilbage til København - afholdes i Royal Arena

Det københavnske seksdagsløb vender efter flere år i Ballerup tilbage til København, når Royal Arena skal danne ramme om løbet i 2021.

Det københavnske seksdagesløb fraflytter Ballerup Super Arena og rykker i stedet til Royal Arena i København.

Onsdag kom det frem, at det københavnske seksdagesløb i Ballerup Super Arena i januar og starten af februar næste år er aflyst.

Torsdag meddeler folkene bag multihallen Royal Arena på Amager, at den store indendørsarena i år 2021 skal damme ramme om det københavnske seksdagesløb, der dermed vender tilbage til København efter 22 års fravær.

Det oplyser Royal Arena i en pressemeddelelse.

- Med flytningen fra Ballerup til København bliver seksdagesløbet tilgængeligt for langt flere mennesker, hvilket åbner nye muligheder for både løbet og dansk banecykling. Den sportslige ambition er stadig at præsentere de længste jagter og det hårdeste 6-dagesløb i verden, siger arrangøren Michael Sandstød, der de seneste år har stået i spidsen for cykelløbet i Ballerup.

Dermed vender løbet hjem tilbage til København, hvor det første gang blev afviklet i 1934 i Forum.

- Jeg har i længere tid haft en konstruktiv dialog med Michael Sandstød, der i syv år med succes har arrangeret 6-dagesløbet i Ballerup Superarena. Vi er enige om, at det er på tide, at løbet vender tilbage til København, hvor det startede tilbage i 1934, siger Dan Hammer, der er administrerende direktør i Royal Arena.

- Vi er glade for at være med til at bringe begivenheden tilbage til København, og vi ser frem til at bidrage til en videreudvikling af konceptet, siger Carsten Nørland, nordisk direktør i Royal Unibrew.

Sidste gang, det københavnske seksdagesløb fandt sted i København, var i Forum i 1999. Seksdagesløbet blev flyttet til Ballerup i 2002, og siden 2005 er det hver vinter blevet afholdt i Ballerup Superarena.

Royal Arena har normalvis en tilskuerkapacitet ved sportsbegivenheder på 12.500 siddepladser. Ballerup Super Arena har omkring 2.000 faste siddepladser ved banecyklingsstævner.

Royal Arena på Amager skal i 2021 danne ramme om seksdagesløbet.
Royal Arena på Amager skal i 2021 danne ramme om seksdagesløbet.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bliver kørt på en kortere cykelbane

Da Royal Arena i sagens natur er opført som en multihal og koncertsal og ikke som en velodrom, er man nødt til at opføre en midlertidig cykelbane inde i arenaen for at kunne afvikle begivenheden.

Arrangørerne oplyser, at den midlertidige cykelbane i Royal Arena vil blive "minimum 200 meter lang", hvilket svarer til længen på den gamle cykelbane i Forum på Frederiksberg, hvor løbet blev født tilbage i 1934. Den tidligere bane i Forum var ligeledes cirka 200 meter lang.

- Med en lidt kortere bane bliver det lettere for parrene at tage omgange i jagterne, og det er godt for underholdningen, siger Michael Sandstød, der fortsat vil være en central del af det københavnske seksdagesløb som frontfigur, sportschef og teknisk konsulent.

Banens længde er 20 procent kortere end den permanente bane i Ballerup, hvis længde lever op til standarderne sat af den internationale cykelunion, UCI.

Da seksdagesløb ikke hører under den internationale cykelunions begivenheder, er der ikke krav til, at banen skal være en bestemt længde.

Et af de mest perstigefyldte seksdagesløb finder hvert år sted i Gent i Belgien på velodromen Kuipke, der hvis bane måler 166,67 meter.

Cykelbanen i Royal Arena bliver 200 meter lang, hvilket er 50 meter kortere end banen i Ballerup. De Kuipke i Gent her på billedet er med 166 meter en af de korteste cykelbaner i verden.
Cykelbanen i Royal Arena bliver 200 meter lang, hvilket er 50 meter kortere end banen i Ballerup. De Kuipke i Gent her på billedet er med 166 meter en af de korteste cykelbaner i verden.
Foto: Kristof Van Accom/AFP/Ritzau Scanpix

Holdet bag Royal Arena oplyser, at de forventer, at løbet skal afholdes fra torsdag den 28. januar 2021. De endelige myndighedsgodkendelser afventes dog fortsat.

TV 2 Lorry har lavet en serie i fem afsnit, hvor vi går i dybden med det legendariske seksdagesløb. Du kan streame hele serien på denne side.

Legendariske ryttere på de skrå fyrretræsbrædder

Det københavnske seksdagesløb er blevet afholdt 57 gange, første gang i 1934 i Forum i København. Blandt gæsterne til den anden udgave af løbet var forfatteren Johannes V. Jensen, der skildrede begivenheden i en reportage bragt i Politiken.

Royal Arena bliver i 2021 den blot fjerde arena til at huse seksdagesløbet. Forum har været ramme om løbet 40 gange, Ballerup Super Arena 16 gange - og i 1998 husede Brøndbyhallen for første og eneste gang cykelløbet.

I 1950'erne oplevede det københavnske seksdagesløb en slags guldalder, hvor par med legender som Kay Werner og Rik Van Steenbergen dystede om sejren.

Løbet blev ikke afviklet i en 15-årig periode fra 1960, men genopstod hen mod slutningen af 1970'erne, hvor ryttere som Patrick Sercu, Danny Clark, Gert Frank, Ole Ritter og Hans Henrik Ørsted skrev sig i historiebøgerne som vindere.

Gert Frank træner i Forum forud for et seksdagesløb i 1970'erne.
Gert Frank træner i Forum forud for et seksdagesløb i 1970'erne.
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Forum dannede ramme om løbet indtil slutningen af 1990'erne, hvorefter den nybyggede velodrom i Ballerup overtog værstskabet i 2002.

Siden da har Michael Mørkøv vundet løbet syv gange og mangler blot en enkelt sejr for at tangere Danny Clarks rekord på otte sejre.

Med onsdagens nyhed om det aflyste cykelløb bliver det således ikke i 2020, Michael Mørkøv får mulighed for at tangere rekorden.

Ved den seneste udgave løb det belgiske par med Moreno De Pauw og Kenny De Ketele med sejren foran det lokale par nummer 7 med Michael Mørkøv og Oliver Wulff.

Se første afsnit af TV 2 Lorrys serie som seksdagesløbet herunder:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

20_percent

playHæderkronet boldklub venter spændt på mulig genåbning: "Det betyder jo alt"

ipiccy_image

playTvillingebrødre på glatis: Hockeyfamilie lavede egen bane i baghaven

20180408-132422-L-1920x1277we

København vil være verdens mest aktive storby

Nicklas Bendtner

Bendtner er blandt strandede danskere i Dubai

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere