Sejlsportens Formel 1 kommer til København: "Det for vildt"

Fredag og lørdag kan du opleve de 40 meter høje katamaraner, der suser forbi Oceankaj i Nordhavn, når det danske landshold jagter en sejr i det blå.

- Det er nogle vilde både, og så er det de bedste i hele verden, der sejler i dem.

Sådan beskriver Katja Salskov-Iversen "weekendens vildeste sportsbegivenhed", hvor 40 meter høje katamaraner sejler med over 100 kilometer i timen lige ud for Nordhavn.

Hun har tidligere vundet et verdensmesterskab, et europamesterskab og en bronzemedalje ved OL, og nu sejler hun for det danske landshold i Sail GP.

I år har hun sejlet Sail GP i Chicago og Saint-Tropez, men det betyder noget helt særligt for hende, at den prestigefyldte sejlsport for første gang er kommet til København.

Hun er nemlig selv fra Østerbro. 

- Det er for vildt, at Sail GP kommer til Østerbro og til København. Det er ikke ofte, at jeg kan cykle på arbejde.

Bådene flyver hen over vandet

Bådene i Sail GP har ikke et sejl som almindelige sejlbåde. I stedet tårner de enorme både op over Oceankaj med en 40 meter høj vinge.

- Normalt har man jo et sejl, men det her er ligesom en flyvinge.

Nogle såkaldte "boards" under båden kan sammen med den store vinge få båden til næsten at lette fra vandet - eller "foile" som det hedder i sporten.

- Når båden kommer op og foile, så flyver man nærmest over vandet. Båden laver et "take-off" ligesom en flyvemaskine, der letter fra jorden, og det er derfor, at båden kan sejle så hurtigt.

Du kan se båden foile på videoen her.

(Artiklen fortsætter under videoen.)

Den danske landsholdsbåd der "Foiler". Foto: ROCKWOOL Denmark Sail Grand Prix

1100 folkeskoleelever til workshop

Sail GP er dog ikke kun for de voksne sejlentusiaster. På kajen i Nordhavn og i Peblinge Sø har 1100 folkeskoleelever fra København været til en række workshops.

- I vores workshops har vi et særligt fokus på naturvidenskab. Og så har vi 10 folkeskoleklasser, der drøner rundt på Peblinge Sø i joller, stand-up paddle boards og alt muligt andet.

Udover workshops for unge er der også træning til fremtidens unge sejlsports-stjerner og erhvervspraktik til unge, der ønsker en fremtid indenfor sejlads.

Selvom Sail GP har været i en række internationale storbyer i år, så har København taget workshops for unge til et helt nyt niveau.

- Det er massivt meget større end i de andre byer. Ved hjælp fra Københavns Kommune har vi kunnet lave et rigtig godt set-up her.

Du kan opleve sejlsportens Formel 1 fredag og lørdag. Der åbnes for race-området klokken 13, og konkurrencen begynder 15:30.