Sara tjener 20.000 skattefrit via frikort til udsatte: - Jeg føler mig værdig

Det såkaldte sociale frikort giver hjemløse, udsatte og psykisk syge mulighed for at tjene penge skattefrit. I 2019 tjente 112 københavnere til sammen en million kroner.

02:24

Sara Hauge har skrevet digte om sig selv og sin psykiske sygdom siden november 2012. Med det sociale frikort kan hun nu tjene penge på at optræde med sine digte og langsomt finde vej til arbejdsmarkedet. Video: Amalie Vixø Drøscher

Sara Hauge har skrevet digte i snart otte år. Sidste år tjente hun 20.000 kroner på at optræde med dem og fortælle om sin psykiske sygdom.

- Det giver mig en følelse af at være værdig, siger Sara Hauge.

Så længe hun kan huske, har hun hørt stemmer og haft vrangforestillinger, og i dag har hun diagnosen skizofren paranoid.

- Jeg er modig, når jeg optræder, for det jeg tør ikke hver gang, siger hun. 

Læs også Familie lod hjemløs kvinde flytte ind – nu er hun kommet på rette fode igen

Hun fortæller, at hendes psykiske sygdom og en depression i flere år har afholdt hende fra arbejdsmarkedet, som lige nu er en al for stor byrde for hende.

Derfor er hun en del af det såkaldte sociale frikort, hvor hjemløse, udsatte og psykisk syge har mulighed for at tjene op til 20.000 kroner skattefrit om året, uden at det påvirker ens andre ydelser.

- Det er det første økonomiske rygklap, jeg har fået længe. Jeg kan gå ud og lave noget, folk vil betale for. Det lyder som en lille ting, men det er en meget stor ting, når man lever i den sitation, at man i mange år har tænkt, at man ikke kunne finde ud af hverken at være selvforsørgende eller være en del af et arbejdsliv, siger 36-årige Sara Hauge. 

03:07

Her kan du se Sara Hauge opføre et af sine digte. Foto: Amalie Vixø Drøscher

Luk video

Dermed er hun én af i alt 112 Københavnere, der sidste år til sammen tjente én million kroner på at arbejde og fik udbetalt pengene gennem det sociale frikort.

- Vi kan se, at det giver mening. Man får en større berøring med hinanden, altså der er også virksomheder, der er blevet mere socialt bevidste, men først og fremmest, så hjælper det den enkelte, siger socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard fra Det Radikale Venstre.

Det sociale frikort

Et socialt frikort giver i 2019 og 2020 mulighed for at tjene op til 20.000 kr. skattefrit om året oven i offentlige ydelse. Det gælder eksempelvis kontanthjælp, uddannelseshjælp eller førtidspension.
 

For at få det sociale frikort kræver det:

  • At du har særlige sociale problemer. Måske er du hjemløs, misbruger eller lider af en eller flere psykiske lidelser.
  • At du opfylder betingelserne for at modtage hjælp eller støtte 
  • At du ikke har været i en SU-berettiget uddannelse inden for de seneste 12 måneder.
  • At du ikke har haft en arbejdsindkomst på over 10.000 kr. inden for de seneste 12 måneder. 
  • At du opfylder opholdskravet for ret til at få kontanthjælp eller uddannelseshjælp. 

Kilde: Københavns Kommune

Se mere

Et forsøg, der gerne må fortsætte

Det sociale frikort er en to-årig forsøgsordning for alle kommuner, som begyndte i januar 2019 og løber året ud.

- Der er flere psykisk sårbare, som har en lejlighed, der har haft gavn af det. Hvor det måske har været tiltænkt hjemløse på gaden. Men lad os nu få det i gang, lad os sørge for, at det også er der i næste periode, siger Mia Nygaard. 

Læs også En hjemløs som din gartner? Nyt frikort giver muligheder for udsatte

Hun var i 2016 sammen med Liberal Alliance med til at foreslå muligheden for et social frikort.

Dengang var det særligt tiltænkt hjemløse på Vesterbro, som ville kunne tjene en 50'er helt skattefrit på eksempelvis at hjælpe med praktisk arbejde.

-  Vi skal kigge på, om det sociale frikort er blevet lidt for besværligt for de hjemløse. Når det skal evalueres efter to år, skal man kigge på, om det er for bureaukratisk. Samtidig skal vi blive bedre til at matche den enkelte borger, der gerne vil have et frikort, med de virksomheder der er, siger siger Mia Nygaard.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik