Sara tjener 20.000 skattefrit via frikort til udsatte: - Jeg føler mig værdig

Det såkaldte sociale frikort giver hjemløse, udsatte og psykisk syge mulighed for at tjene penge skattefrit. I 2019 tjente 112 københavnere til sammen en million kroner.

Sara Hauge har skrevet digte i snart otte år. Sidste år tjente hun 20.000 kroner på at optræde med dem og fortælle om sin psykiske sygdom.

- Det giver mig en følelse af at være værdig, siger Sara Hauge.

Så længe hun kan huske, har hun hørt stemmer og haft vrangforestillinger, og i dag har hun diagnosen skizofren paranoid.

- Jeg er modig, når jeg optræder, for det jeg tør ikke hver gang, siger hun. 

Hun fortæller, at hendes psykiske sygdom og en depression i flere år har afholdt hende fra arbejdsmarkedet, som lige nu er en al for stor byrde for hende.

Derfor er hun en del af det såkaldte sociale frikort, hvor hjemløse, udsatte og psykisk syge har mulighed for at tjene op til 20.000 kroner skattefrit om året, uden at det påvirker ens andre ydelser.

- Det er det første økonomiske rygklap, jeg har fået længe. Jeg kan gå ud og lave noget, folk vil betale for. Det lyder som en lille ting, men det er en meget stor ting, når man lever i den sitation, at man i mange år har tænkt, at man ikke kunne finde ud af hverken at være selvforsørgende eller være en del af et arbejdsliv, siger 36-årige Sara Hauge. 

Her kan du se Sara Hauge opføre et af sine digte.

Dermed er hun én af i alt 112 Københavnere, der sidste år til sammen tjente én million kroner på at arbejde og fik udbetalt pengene gennem det sociale frikort.

- Vi kan se, at det giver mening. Man får en større berøring med hinanden, altså der er også virksomheder, der er blevet mere socialt bevidste, men først og fremmest, så hjælper det den enkelte, siger socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard fra Det Radikale Venstre.

Det sociale frikort

Et forsøg, der gerne må fortsætte

Det sociale frikort er en to-årig forsøgsordning for alle kommuner, som begyndte i januar 2019 og løber året ud.

- Der er flere psykisk sårbare, som har en lejlighed, der har haft gavn af det. Hvor det måske har været tiltænkt hjemløse på gaden. Men lad os nu få det i gang, lad os sørge for, at det også er der i næste periode, siger Mia Nygaard. 

Hun var i 2016 sammen med Liberal Alliance med til at foreslå muligheden for et social frikort.

Dengang var det særligt tiltænkt hjemløse på Vesterbro, som ville kunne tjene en 50'er helt skattefrit på eksempelvis at hjælpe med praktisk arbejde.

-  Vi skal kigge på, om det sociale frikort er blevet lidt for besværligt for de hjemløse. Når det skal evalueres efter to år, skal man kigge på, om det er for bureaukratisk. Samtidig skal vi blive bedre til at matche den enkelte borger, der gerne vil have et frikort, med de virksomheder der er, siger siger Mia Nygaard.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

MEtroen kører ikke mandag morgen

playFærdig med at "køre på røven" - ubetalte kontrolafgifter bliver trukket over lønnen

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere