Sagen om skandale-tårn fortsætter: "Min tillid til huset er i minus nu"

Flere af søjlerne i det skandaleramte Njals Tårn skal repareres og brandmales, vurderer bygherrens rådgiver.

Der er behov for et lag brandmaling på flere af søjlerne i Njals Tårn, og andre af dem bør repareres på grund af synlige skader. Det er nødvendigt for at sikre søjlernes bæreevne.

Sådan vurderer Norconsult, der er rådgiver for bygherren Bach Gruppen, ifølge Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Norconsults resultater er et led i den omfattende undersøgelse af byggeriet med navnet Bryggens Bastion, som blev iværksat efter det blev afsløret, at den beton der blev anvendt i fundamentet til Njals Tårn, ikke havde den påkrævede styrke. Efter afsløringen er det desuden kommet frem, at der også er problemer med højhusets bærende søjler.

'Ingen overraskelse'

På Københavns Rådhus giver Finn Rudaizky (DF) nyheden om den manglende brandsikring en kølig modtagelse.

-  Det er ikke noget, der overrasker mig, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi er nået dertil, hvor vi efter DF's mening synes, det er nok. Jeg håber virkelig, der er nogle partier, der også indser, at det er uholdbart at have en samarbejdspartner på den her måde.

Han påpeger desuden, at de endelige drøftelser skal tages i november, når en gennemgående rapport om byggeriet lander.

Konservatives Jakob Næsager er ligeledes forarget over de nye afsløringer i byggeriet:

- Det er ufatteligt, at de ikke har lært det. Min tillid til huset er i minus nu. Alt, hvad der kommer, har jeg behov for at få dobbelttjekket, så vi ikke risikerer, at nogen skal flytte ind eller bruge huset uden, at det er hundrede procent sikkert.

Han mener, den rigtige fremgangsmåde er, at kommunen går alt nøje efter i sømmene:

- For konservative er det væsentligt, at vi går med både livrem og seler. Derfor skal vi have en uvildig erklæring om, at den brandsikring, der er sket, er tilstrækkelig. Og så vil vi have forvaltningens folk til også at kontrollere det, så det bliver dobbeltkontrolleret.

Njals Tårn er 86 meter højt.
Njals Tårn er 86 meter højt.
Foto: TV 2

Stilstand

Byggeriet på Amager har nu stået stille i et år, efter det viste sig, at betonen til bundpladen ikke kunne bære tårnet. Københavns Kommune understreger dog, at tårnet ikke er i fare for sammenstyrtning.

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen oplyser i en mail til os, at hun finder sagen alvorlig. Derfor holder forvaltningen udvalget tæt orienteret.

- Udvalget har flere gange ønsket at få forelagt myndighedsgodkendelser. Det har de fået, og hvis der er et ønske om at få flere myndighedstrin forelagt, kan et udvalgsmedlem til enhver tid kræve det.

Finn Rudaizky (DF) har tænkt sig at tage emnet op på et af Teknik- og Miljøudvalgets møder i de kommende uger.

Bygherren bag byggeriet, Bach Gruppen, fortæller til os, at de kommer til at følge alle de anbefalinger, de eksterne undersøgelser kommer til at pege på. Det skal - forhåbentligt - genoprette tilliden fra Københavns Kommune og borgerne i København.

- Hele vejen rundt undersøger og dokumenterer vi tårnets tilstand, så vi på den måde har et færdigt tårn, der er fuldstændigt sikkert, fuldstændigt gennemarbejdet og - jeg er lige ved at sige - det sikreste tårn, der kan stå i Danmark, siger Martin Ramussen, der er direktør i Bach Gruppen.

Den endelige rapport om byggeriet forventes færdig i november. Her Teknik- og Miljøudvalget i Købenavns Kommune tage stilling til sagens videre forløb.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik