Roklub kommer med opråb efter ”hjernelam” badning i Københavns Havn

Danske Studenters Roklub hilser hårdere tiltag mod badning uden for zoner og havnebade velkommen. Formanden kalder tendens for ”direkte livsfarlig”.

Det er godt nyt, at By & Havn vil ændre på havnereglementet i et forsøg på motivere politiet til at uddele bøder til folk, der bader i Københavns Havn uden for de tilladte badezoner og havnebade.

Det mener formanden for Danmarks største roklub, der med sin base på Svanemøllehavnen ofte fra første parket er vidner til badning rundt omkring i havnen.

- Vi oplever ikke bare, at badning rundt omkring i havnen er et stort problem. Jeg vil snarere sige, at det er et gigantisk problem. Vi ser mange eksempler på, at svømmere kommer alt for tæt på, siger Kasper Haagensen, formand for Danske Studenters Roklub.

Umuligt at se svømmere fra båden

Kommer en svømmer for tæt på en robåd i fuld fart, kan et uforsætligt slag i hovedet med en åre ifølge formanden være direkte livsfarlig.

- Udfordringen er, at man fra en båd – det gælder robåde, motorbåde, havnebusser og kanalrundfarter – slet ikke kan se svømmeres hoveder, der stikker op af vandet og derfor ikke ved, om man er ved at ramme dem, siger Kasper Haagensen.

Den udlægning kan man nikke genkendende til hos Movia, der driver havnebusserne i Københavns Havn.

- Sidste år havde vi over 200 af det, vi kalder nærved-hændelser, hvoraf halvdelen var med badende. Og det er jo alt, alt for mange. Det er en kaptajns værste mareridt at komme til at sejle en badende ned, siger Camilla Struckmann, kommunikationsdirektør i Movia.

Formanden for Danske Studenters Roklub sammenligner det at svømme midt i Københavns Havn med at befinde sig midt på en kørebane i trafikken.

- Hvis du kommer kørende på en landevej, så forventer du jo heller ikke, at der pludselig går fodgængere ud foran bilen, siger han.

Her kommer en gruppe badende tæt på en kanalrundfart.

Går sport i at komme tæt på

Kasper Haagensen henviser til en video, som et medlem fra Danske Studenters Roklub mandag optog, der viste en gruppe badende springe i vandet lige ved siden af en kanalrundfart og forsøge at hægte sig på.

Videoens ophavsmand kalder i beskrivelsen af videoen de unge mænds opførsel for ”totalt hjernelam”.

- For nogle går der simpelthen sport i at komme for tæt på. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der ville ske, hvis deres hoved eller en anden kropsdel kom ind i propellen, siger Kasper Haagensen.

Det er fristende, men ulovligt at springe i havnen mange steder i København. Mange gør det dog alligevel.

Bøder kan holde folk på land

Mandag oplyste By & Havn, der står for den rekreative havnedrift i København, at selskabet er i gang med at ændre havnereglementet, så det fremover muligvis kan blive lettere for politiet at ty til bødeblokken, når der sker lovovertrædelser i havnen som eksempelvis badning uden for de tilladte områder.

Og det er en positiv udvikling, mener Danske Studenters Roklub.

- Indtil nu har henstillinger tydeligvis ikke virket. Hvis folk nu bliver bevidste om, at man risikerer en bøde ved at springe i uden for de tilladte zoner, så kan det være, at de holder sig fra at bryde loven, siger Kasper Haagesen.

By & Havn skønner, at omkring 200.000 årligt bader ulovligt i Københavns Havn.

Her ligger byens havnebade og badezoner:

Opdatering klokken klokken 12.29:
Det fremgik tidligere af artiklen, at Københavns Politi ville slå hårdere ned mod og fremover uddele flere bøder for ulovlig badning i Københavns Havn. Her var der dog tale om en misforståelse, idet politikredsen hele tiden har haft bøder som muligt værktøj. Politiet har dog ikke taget stilling til, om de fremover vil optrappe brugen af bøder.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik