Riget med opråb: Flere børn falder ud ad vinduer og altaner

Lige nu oplever TraumeCentret på Rigshospitalet i København en stor stigning i antallet faldulykker fra vinduer eller altaner. Alene i maj blev syv børn indlagt.

Foråret har endelig indtaget hovedstaden og dermed bragt lunere temperaturer ind i lejlighederne.

Det betyder åbne vinduer og altandøre.

Men det desværre betyder det også faldulykker, hvor børn er involveret. 

Alene i maj måned er syv børn blevet indlagt på TraumeCentret på Rigshospitalet efter et fald fra vinduer eller altaner:

- Vi oplever lige nu langt flere børn, end vi plejer, bliver bragt ind med ambulance efter alvorlige fald fra vinduer og altaner. Alene i maj har vi haft 7 børn indlagt, mens vi samme måned sidste år kun var et enkelt barn. Det er ofte de mindre børn mellem to og fire år, som falder ud, og de kan komme voldsomt til skade, siger Søren Steemann Rudolph, Traumemanager og overlæge i Region Hovedstadens TraumeCenter på Rigshospitalet i en pressemeddelelse TV 2 Lorry har modtaget. 

Der kan være flere årsager til de mange fald, men foråret, godt vejr og uopmærksomhed spiller formentlig en rolle:

quote Alene i maj har vi haft 7 børn indlagt, mens vi samme måned sidste år kun var et enkelt barn.

Søren Steemann Rudolph, Traumemanager og overlæge i Region Hovedstadens TraumeCenter på Rigshospitalet

- Vi ser børnefaldulykker hele året, men især i foråret og over sommeren oplever vi, at der er flere børn, som bliver indlagt efter fald fra højder. Det gode vejr indbyder til hygge på altanen og åbne vinduer, og der skal kun et øjebliks uopmærksomhed til, så har de små fundet vej til vindueskarmen eller altangelænderet. Ofte har forældrene jo øje på børnene, men så skal de lige hente en kop kaffe eller tjekke telefonen, og så er det for sent, siger Søren Steemann Rudolph.

På TraumeCentret følger man udviklingen tæt og her viser tallene, at der hvert år bliver indlagt mellem 30-35 børn under 8 år efter fald fra højder. En tredjedel af dem er børn, der er faldet ud fra vinduer eller altaner – og her er det overvejende små børn under 4 år.

Fald kan forebygges - Traumelægernes gode råd til børnesikre hjem og altaner:

Faldulykker hos børn bliver let alvorlige

Og børn kan komme rigtig galt afsted selv fra små højder, forklarer læge i TraumeCentret Emilie Berthelsen Øberg:

- Ulykker hos børn bliver let alvorlige, fordi de har mindre fedt og bindevæv end voksne. Deres knogler er bløde og deres indre organer er derfor dårligere beskyttet. Der skal derfor ikke meget til, før et barn kan komme alvorligt til skade, forklarer Emilie Berthelsen Øberg.

quote Ulykker hos børn bliver let alvorlige, fordi de har mindre fedt og bindevæv end voksne.

Emilie Berthelsen Øberg, Læge i TraumeCentret

Børnene får ofte flere alvorlige skader i forbindelse med fald for eksempel i hjernen, på de indre organer foruden brækkede arme og ben.

Mange faldulykker kan forhindres med børnesikringer og opmærksomhed

Emilie Berthelsen Øberg påpeger, at der ikke er tale om, at forældre til børn der kommer ud for en faldulykke, er dårlige forældre. Ofte handler det om et øjebliks opmærksomhed eller uvidenhed om, hvad børnene rent faktisk kan:

- De børn vi ser flest af, er dem der selv kan kravle eller gå, er nysgerrige og tilpas mobile og fysisk stærke til at komme ud og rundt. Ofte er børnene stærkere og hurtigere end forældrene troede. Derfor er det vigtigt, at man som forældre får taget så mange forholdsregler som muligt, og gerne mens børene er helt små. Det kunne være børnesikringer på alle vinduer og altandørene.

quote De børn vi ser flest af, er dem der selv kan kravle eller gå, er nysgerrige og tilpas mobile og fysisk stærke til at komme ud og rundt.

Emilie Berthelsen Øberg, Læge i TraumeCentret

Emilie Berthelsen Øberg påpeger, at man selvfølgelig skal hygge sig på altanen med sine børn, men at man skal være ekstra opmærksom og tage sine forholdsregler:

- Det vigtigt, at man aldrig forlader sit barn af syne, hvis man har brug for at have helt åbne vinduer eller er på altanen. Sørg for at altanen er børnevenlig, fjern for eksempel ting, de kan bruge som afsæt ved gelænderet og sæt stolene fast, så kan man sagtens nyde isen på altanen alligevel, siger Emilie Berthelsen Øberg.