Renoveringsrod: Bad, køkken og stue er byggeplads i et halvt år

Beboere i det almennyttige boligområde Lillebyen på Amager fik at vide, at boligerne skulle renoveres i op til 12 uger. Nu er deres hjem en byggeplads et halvt år.

Mange af beboerne i boligforeningen Lillebyen på Amager er vrede på deres boligforening Bo-Vita. Området er under renovering. Ifølge planen skulle det tage 10 til 12 uger. Men der er opstået problemer, og nu skal flere familier leve i byggerod uden køkken, stue og badeværelse i et halvt år. 

- Jeg føler mistillid. Jeg føler mig såret. Jeg føler mig krænket, siger Marianne Bøgkjær, der bor i Lillebyen sammen med sin mand Freddie.

quote Det vil sige, at vi udover badeværelset, som allerede er væk, hverken vil have køkken, stue eller entre.

Freddie Bøgkjær, beboer, boligområdet Lillebyen

Flere beboere siger nu, at de ville have sagt nej byggeprojektet, hvis de havde vidst, at det skulle gennemføres på den måde. Men Bo-Vitas bestyrelsesformand, Jan Hyttel, tror ikke på, at beboerne kunne have fundet på at stemme imod boligforeningens planer. 

Tror du, at de lyver?

- Jeg siger ikke, at de lyver. Jeg siger, at de måske ikke har tænkt sig helt så godt om, siger Jan Hyttel til TV 2 Lorry.

Væggene revner

Ægteparret Marianne og Freddie Bøgkjær har boet i boligområdet Lillebyen i 27 år. Renoveringen startede i november og skulle have været færdig omkring første februar. Men da håndværkerne fjernede fliserne i badeværelset, fandt de ud af, at væggene er krakeleret og skal skiftes.  

- Det vil sige, at vi udover badeværelset, som allerede er væk, hverken vil have køkken, stue eller entre, siger Freddie Bøgkjær da TV 2 Lorry besøger parret for et par uger siden. 

quote De burde have standset nedrivningen, da de havde revet de første fire badeværelser ned og fundet fejlene der.

Marianne Bøgkjær, beboer, boligområdet Lillebyen 

Indtil videre er planen nu, at byggeriet fortsætter indtil slutningen af maj. Marianne Bøgkjær fortæller, at revnerne i væggene allerede kunne konstateres efter første etape, som bestod af fire huse. Trods det fik yderligere otte lejligheder revet badeværelset ned.

- De burde have standset nedrivningen, da de havde revet de første fire badeværelser ned og fundet fejlene der, siger Marianne Bøgkjær til TV 2 Lorry.

Marianne og Freddie Bøgkjær må i regn og vintermørke gå 50 meter ud til i en skurvogn, når de skal på toilettet. Ligesom de øvrige ramte beboere.

- Vi savner vores badeværelse rigtig meget, siger Marianne Bøgkjær.

Bo-Vita: Kan godt forstå skuffelsen

Bo-Vitas formand Jan Hyttel ærgrer sig over, at byggeriet er gået, som det er.

- Jeg kan sagtens forstå skuffelsen. Det er bare sådan, at når man renoverer, så støder man sommetider på nogle ting, man ikke havde forudset. Det bliver man nødt til at tage hånd om, siger Jan Hyttel,

Kunne I ikke have gjort mere, for at undersøge forholdene derude, inden I begyndte at rive folks hjem ned?

- Jo, det kunne man godt. Man kan lave ligeså mange undersøgelser, man vil. Man skal bare vide, at hvis man begynder at lave alle de undersøgelser, der er mulige, så vil det blive voldsomt meget dyrere, og det jo beboerne, der skal betale prisen for renoveringen i sidste ende, siger Bo-Vitas bestyrelsesformand Jan Hyttel.  

Jan Hyttel mener også, at situationen ville have været stort set den samme, som den er i dag, selvom man havde lavet grundigere undersøgelser. Ifølge Bo-Vitas formand ville det nemlig have været nødvendigt med en såkaldt destruktiv undersøgelse i et repræsentativt udsnit af Lillebyens i alt 165 lejligheder, for at kunne opdage revnerne. Ifølge ham ville det betyde, at ligeså mange beboere, fik deres hjem vendt på hovedet.

- Vi skulle tage inventaret ud af badeværelserne. Vi skulle rive fliserne ned af væggene, og så ville vi kunne se, om der var belæg for, at vi skulle gøre mere ved væggene, siger Jan Hyttel.

Fire revnede vægge er ikke nok

Han siger også, at det ikke var muligt at sætte byggeriet i stå, da man i de første fire huse kunne konstatere problemer med revner. Ifølge Jan Hyttel kræver det, at man kender væggenes stand i 10-12 lejligheder, før der er tale om et repræsentativt udsnit.

- Fire huse udgør cirka 2,5 procent af de 165 huse derude. Det udgør ikke nogen repræsentativ statistisk andel, man kan bruge til noget, siger Jan Hyttel 

Efter at problemerne dukkede op, blev beboerne i området tilbudt at blive genhuset. Kun tre af de 12 berørte familier har taget imod tilbuddet. Ligesom de øvrige ni familier har Freddie og Marianne Bøgkjær takket nej til den genhusning, de blev tilbud i Valby.

- Vi passer vores børnebørn hver tirsdag til onsdag. Vi kan ikke bo så langt væk fra vores datter, siger Marianne Bøgkjær. 

Havde stemt nej

Parret siger, at de ville have stemt imod helhedsplanen, hvis hun havde vidst, hvor indgribende projektet blev.

- Hvis vi havde fået at vide, at det ville tage op til et halvt år for et enkelt badeværelse, så havde vi stemt imod at få det renoveret, siger Marianne Bøgkjær.

Flere beboere siger, at de ville have stemt imod helhedsplanen, hvis de havde vidst, at de skulle ud i så lang tid. Hvad siger du til det?

- Det, tror jeg, er et udsagn, der skal tages med noget forbehold. For det, der er sket i boligområdet, er, at der har været talrige vandskader derude på grund af defekte rør. Det har kostet masser af besvær for beboerne. Det er også dyrt, og det går ud over den almindelige drift, så det koster på huslejen. Det skal selvfølgelig laves på et eller andet tidspunkt, så jeg tror ikke, der er ret mange, der ville have stemt imod det, siger Jan Hyttel.

quote Hvis vi havde fået stillet i udsigt, at der gik et halvt år, så havde vi sagt nej.

Marianne Bøgkjær, beboer, boligområdet Lillebyen

Marianne og Freddie understreger, at beboerne ikke er imod nødvendige renoveringer. Men de føler, at de er blevet ført bag lyset, fordi byggeriet ikke har været ordentlig tilrettelagt.

- Vi står meget sammen alle os 165 rækkehuse. Vi har et meget godt sammenhold. Hvis vi havde fået stillet i udsigt, at der gik et halvt år, så havde vi sagt nej, siger Marianne Bøgkjær.

De tænker sig ikke så godt om

De siger ikke de ville have stemt imod, at man reparerer deres rør. De siger, at de ville have stemt imod helhedsplanen, som den ser ud nu... 

quote Jeg siger ikke, de lyver. Jeg siger, at de ikke tænker sig helt så godt om.

Jan Hyttel, bestyrelsesformand, Bo-Vita  

- Det kan jeg ikke forstå, for vi kan jo ikke reparere deres rør uden at renovere deres badeværelser gennemgribende.

Så de lyver, når de siger, at de ville stemme imod?

- Jeg siger ikke de lyver. Jeg siger, at de ikke tænker sig helt så godt om.

Så du er klogere end dem?

 - Nej. Jeg siger bare, at de fleste, der bor i en lejlighed, de vil jo gerne have, at deres lejlighed er iorden, og lejlighederne har i de sidste mange år ikke været iorden, siger Jan Hyttel. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik