Rekordmange børn af misbrugere søger nu hjælp

I en lang periode har børn og unge, som lever med forældre der enten drikker for meget eller tager stoffer haft det ekstra svært. Nu får Tuba i København det højeste antal henvendelser fra unge som har brug for hjælp.

Tomme flasker overalt, en påvirket forælder og følelsen af at være i konstant alarmberedskab. Det kan være svært for andre at se at et barn lever i et hjem med misbrug. Det ved de godt inde hos Tuba, som er en organisation der hjælper børn og unge som er vokset op med alkohol og stoffer.

quote De mange henvendelser er jo tegn på, at dem der sidder alene derhjemme og knokler med problemerne, begynder at komme ud og bede om hjælp

Dorthe Sund From, regionsleder, Tuba, København

Under coronanedlukningen har selvsamme børn og unge haft det ekstra svært, da skolen ofte bliver deres trygge sted. Det har man mærket hos Tuba hvor der stort set ingen førstegangs henvendelser har været i foråret, men i juli og august måned har Tuba i København fået historisk mange henvendelser fra unge som søger hjælp.

- Forældrene har drukket mere, de har været mere lukket inde derhjemme, der har været flere konflikter. Der har været flere belastninger på den måde, som er gået ud over de unge som gerne skulle have hjælp i Tuba, fortæller Dorthe Sund From, regionsleder hos Tuba i København til TV 2 Lorry.

Grafikken viser gennemsnittet af henvendelser fra 2015-2019, sammenlignet med antal nye henvendelser hos Tuba i København i år.
Grafikken viser gennemsnittet af henvendelser fra 2015-2019, sammenlignet med antal nye henvendelser hos Tuba i København i år.
Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Det er især juli måned hvor allerflest unge har kontaktet Tuba for at få hjælp. Her ligger gennemsnittet for nye henvendelser normalt på lidt over 30 henvendelser, men i løbet af juli måned har mere end 100 unge kontaktet organisationen. Dejligt, mener Dorthe Sund From.

- Vi ved at de er derude. De ved måske ikke at de har det skidt, fordi de har haft den opvækst de har. Så de mange henvendelser er jo tegn på, at dem der sidder alene derhjemme og knokler med problemerne, begynder at komme ud og be om hjælp, siger Dorthe Sund From.

Udover afdelingen i København har TUBA afdelinger i Hillerød, Helsingør, Stevns, Hvidovre og derudover aftaler med Frederiksberg og Lyngby-Taarbæk i Lorrys område.

Et livsændrende møde

Når Maria Bech Andersen husker tilbage på sin barndom, forstår hun stadig ikke hvorfor hun ingen hjælp fik. Efter at have boet i i to hjem med alkohol, stoffer og vold, tog hun en beslutning om at flytte hjemmefra som 14-årig. 

quote Enten så skulle jeg væk hjemmefra, ellers så havde jeg ikke lyst til at leve mere. Det er jo ødelæggende

Maria Bech Andersen, tidl. bruger af Tuba

Hos en ældre søster forsøgte hun i flere år, at få en hverdag til at hænge sammen, fik et arbejde og forsøgte at klare sig så godt hun kunne uden forældre til at hjælpe og vejlede.

-   Enten så skulle jeg væk hjemmefra, ellers så havde jeg ikke lyst til at leve mere. Det er jo ødelæggende. Når man lever under de her forhold, så bliver man jo bare ét stort åbent sår, husker Maria Bech Andersen.

Den egentlige hjælp til at få bearbejdet sin barndom, fik hun først for fem år siden da hun tog kontakt til Tuba. Kroppen sagde med hendes egne ord stop en dag, og en bekendt overbeviste hende om at kontakte Tuba. En beslutning som, i følge hende selv, ændrede hendes liv:

- Det har været livsændrende på stort set alle punkter i mit liv. Jeg tror ikke jeg havde fået taget en uddannelse hvis ikke jeg havde været hos Tuba og mødt andre jeg kunne spejle mig i.

Netop mødet med andre er noget af det Dorthe Sund From fremhæver som noget af det vigtigste når det handler om en opvækst med alkohol og misbrug, og det er noget Tuba arbejder meget med når unge kommer i terapi.

quote At se det møde, hvor de pludselig føler sig genkendt, det er bare rørende

Dorthe Sund From, regionsleder, Tuba, København

Der er både mulighed for at de unge kan komme i individuel terapi, men også gruppeterapi, som Maria Bech Andersen benyttede sig af, har stor gavnlig effekt på børn som er vokset op med misbrug.

- Det er meget, meget rørende når vi sidder i grupperne, og sidder med ni unge som har helt forskellig social baggrund. At se det møde, hvor de pludselig føler sig genkendt, det er bare rørende, fortæller Dorthe Sund From, regionsleder hos Tuba i København, som sidste år havde 764 unge gennem et terapiforløb.

Som at svæve hen af jorden

Maria Bech Andersen kan sagtens forstå, at der lige nu er så mange som har brug for hjælp, efter at have været været isoleret i hjemmet med en misbrugsfamilie.

Hun husker stadig følelsen efter at have været til gruppeterapi som noget helt særligt.

- Jeg havde følelsen af at kunne gå på vandet. Når man får lettet så mange følelser og problematiker, så var det ligesom at kunne svæve hen af jorden, erindrer Maria Bech Andersen.

Maria Bech Andersen oppe ved døren til Tuba hvor hun har gået i terapi sammen med andre unge.
Maria Bech Andersen oppe ved døren til Tuba hvor hun har gået i terapi sammen med andre unge.
Foto: Tania Krarup Eilertsen / TV 2 Lorry

I dag har Maria bech Andersen næsten færdiggjort sin uddannelse som klinikassistent, er mor og har det godt, trods den hårde barndom hun har haft. derfor glæder det hende også at så mange flere nu har taget mod til sig og søgt hjælp:

- Det er jo bare rart at vide at der den dør, man kan gå ind af, og så kunne få den hjælp man har behov for og at nogle redder én.

I følge Tuba er der 122.000 børn og unge der lever med forældre som drikker for meget. Hos Tuba kan alle børn og unge mellem 14-24 år søge hjælp. Tuba har derudover et samarbejde med flere kommuner om terapi til unge over 24 år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik