Regeringen vil give mulighed for lokale bilfrie søndage

Transportminister vil med ændring af færdselsloven give kommuner ret til at indføre bilfri gader om søndagen.

I fremtiden skal gaderne i København helliges cyklende og gående om søndagen, mens bilerne skal blive på parkeringspladsen.

Det er forslaget fra regeringen, der med en ændring af færdselsloven vil give den enkelte kommunen selvbestemmelse over, hvor bilerne må køre om søndagen.

Idéen er blandt andet skabt med tanke på København.

- Vi vil give byerne en mulighed for at kunne give et andet søndagsliv og udnytte byrummet på nye måder, lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht (S) til Ritzau.

Lokalt ønske er afgørende

Planen er, at kommunerne kan gøre gader bilfri om søndagen i tidsrummet fra 9 til 20. 

- Vi giver mulighed for at lave en hybrid, hvor der til hverdag kører biler, og om søndagen bruger man så gaden på en anden måde, siger Benny Engelbrecht til Ritzau.

Han understreger, at det er kommunalbestyrelsen i den enkelte kommune, der med tiltaget vil kunne tage beslutningen. Det vil altså kræve et flertal i den enkelte kommune, ligesom ministeren forestiller sig, at kommunen vil tage borgerne med på råd.

- Det er helt afgørende, at det tager udgangspunkt i, at der er et lokalt ønske om det. Det er ikke noget, vi skal trække ned over hovedet på kommunerne, for der er ikke meget sjovt i at have en bilfri gade, hvis der så ikke er noget andet liv, siger Benny Engelbrecht til Ritzau.

Ifølge ministeriet kunne man i København konkret gøre middelalderbyen eller brograderne bilfri om søndagen.

Transportministeren vil nu høre Folketingets øvrige partier, og kan man samle et flertal, kan idéen blive en realitet inden efteråret, vurderer han.

Bilfri søndag er ikke noget nyt fænomen. I 1973 og 1974 var der bilfri søndag i Danmark på grund af oliekrisen. København har efterfølgende praktiseret den bilfri søndag i mindre omfang - blandt andet på en enkelt søndag i september 2016. Det så sådan her ud.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

ic4.jpg

Nye DSB-tog annonceres: 100 elektriske togsæt er på vej

000_1vo0qs-1920x1265we

Ny og hemmelig knap skal gøre livet lettere for dårligt gående

motorvej

Jubel og vrede over motorveje: 'Vi har kæmpet i 60 år for det her'

Hillerødmotorvejen

Se oversigten: Her er planen for milliardinvesteringer i infrastruktur i Region Hovedstaden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere