Rapport om Lynetteholm skulle berolige svenskerne, men sådan gik det ikke: "Vi er fortsat kritiske"

Sverige er fortsat kritiske over for planerne om Lynetteholm i Øresund. I næste uge mødes danske og svenske myndigheder for at drøfte projektet.

Den svenske kritik af det gigantiske ø-projekt Lynetteholm har ikke lagt sig, efter myndighederne på den anden side af sundet har gransket den uvildige rapport om konsekvenserne for saltgennemstrømningen i Øresund og Østersøen, som By & Havn præsenterede i sidste uge.

Hos Länsstyrelsen i Skåne mener man nemlig ikke, at rapporten har givet afgørende svar på den kritik og bekymring for Øresund og Østersøen, der er blevet rejst.

Det oplyser Carl Lindquist, som er vandadministrator i Länsstyrelsen i Skåne, til TV 2 Lorry.

- Länsstyrelsen i Skåne er fortsat bekymret for Lynetteholm som opfyldning i Øresund. Vi beholder vores bekymringer for reduktionen i vandgennemstrømningen, siger han.

Rapporten fra Deltares er en såkaldt tredjepartsgranskning, og den er blevet udarbejdet, fordi svenske myndigheder - ikke mindst Länsstyrelsen i Skåne - har udtrykt bekymring for konsekvenserne af halvøens blokeringseffekt i Øresund.

Rapport blåstempler beregninger, mener By & Havn

For halvanden uge siden offentliggjorde udviklingsselskabet By & Havn, der er Lynetteholms bygherre, rapporten fra den hollandske konsulentvirksomhed, og hurtigt stod det klart, at udviklingsselskabet anså rapporten som en blåstempling af tidligere beregninger.

- Sådan som vi læser den (rapporten fra Deltares, red.), så er hovedkonklusionen, at den måde, vi har beregnet blokeringseffekten i Øresund på, den er rigtig og realistisk, lød det tirsdag i sidste uge fra By & Havns udviklingsdirektør, Ingvar Sejr Hansen, til TV 2 Lorry.

Blokeringseffekten er den effekt, som det vurderes, at Lynetteholm vil have for salttransporten og vandgennemstrømningen i vandet gennem Øresund - simpelthen fordi øen Lynetteholm vil i det i forvejen smalle sund mod Østersøen, hvor saltbalancen er meget følsom.

I den oprindelige miljøkonsekvensrapport er de beregninger udført af Dansk Hydraulisk Institut og beregnet til cirka 0,25 procent - og det tal mener By& Havn nu, at den nye rapport blåstempler.

Men sådan læses rapporten langt fra på den anden side af sundet.

Fredag kom så den officielle udmelding fra Skånes Länsstyrelse.

- Deltares bekræfter at modellen for beregningerne er valid, og god nok til at drage de fleste og de vigtigste konklusioner. Men Deltares beskriver også meget tydeligt, at modellen kunne forbedres, og at den har adskillige mangler, udtaler Carl Lindqvist til TV 2 Lorry.

Konklusionen er, at Länsstyrelsen i Skåne fortsat er bekymret og fortsat har en kritisk indstilling til Lynetteholm. 

Svenskernes to bekynringer i forhold til Lynetteholm:

Svenskerne har fra starten især haft to bekymringer i forhold til Lynetteholm.

1. Den første bekymring handler om dumpningen af mere end to millioner kubikmeter lettere forurenet havbundsmateriale - også bare kaldet slam - fra Københavns Havn på to klappladser ved Køge Bugt.

Slammet skal graves op  og erstattes med et andet materiale for at sikre et mere stabilt underlag at bygge Lynetteholm på. Svenskerne har dog været utilfredse med planerne om at bortskaffe slammet på klappladserne ved Køge Bugt, fordi det vil sprede sig, og fordi der ligger et svensk Natura 2000-område lige i nærheden.

2. Den anden bekymring går på, at Lynetteholm vil have en blokeringseffekt i Øresund. Det frygter svenskerne vil have en konsekvens for vandgennemstrømningen og salttransporten i farvandet, hvilket også kan påvirke Østersøen, og det er på baggrund af denne bekymring, at den hollandske konsulentvirksomhed Deltares fik til opgave at lave en tredjepartsgransning af de beregninger, der ligger bag blokeringseffekten.   

Langt fra beroliget

- Länsstyrelsen i Skåne er fortsat bekymret for Lynetteholm som opfyldning i Øresund. Vi beholder vores bekymringer for reduktionen i vandgennemstrømningen. Länsstyrelsen i Skåne mener, at der kommer til at være en kumulativ påvirkning på grund af andre opfyldninger og infrastrukturprojekter i Øresund, lyder det fra Carl Lindqvist. 

Tredjepartsgranskningen har altså ikke umiddelbart beroliget svenskerne.

- Vi har den opfattelse, at dét at lave opfyldninger i Øresund og samtidig stræbe efter, at Øresund skal have et fungerende økosystem - det er svært at kombinere. De to ting hænger ikke godt sammen, lyder det fra Carl Lindqvist.  

Danske og svenske myndigheder skal mødes til et samråd på tirsdag, hvor de blandt andet skal tale om rapporten fra Deltares. 

- Konkret betyder det, at Länsstyrelsen i Skåne fortsat gerne vil diskutere, hvordan vi kan afhjælpe konsekvenserne af projektet. Vores opgave er at sørge for at forhindre eller mindske de her påvirkninger på den svenske side, og det kommer vi til at fortsætte med. Vi kan ikke beslutte, om Lynetteholm skal anlægges eller ej. Vi kan kun bidrage med vores synspunkter i forhold til projektet, siger Carl Lindquist til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik