Ramt af ghettolov: Afvist til lejebolig på grund af barsel

29-årige Emilie fra Amager mærkede konsekvenserne af den meget omdiskuterede ghettolov, da hun og kæresten fik afslag på en lejlighed, fordi hun havde været sygemeldt, kort inden hun skulle føde.

En række uheldige omstændigheder betød, at 29-årige Emilie Von Kassebeer-Clemmensen fik afslag på en almennyttig bolig under sin barsel. Foto: TV 2 Lorry

Den ligger i Lybækgade først på Amager. Lejligheden på 87m2 i en ældre rød ejendom, som 29-årige Emilie Von Kassebeer-Clemmensen og kæresten Christopher havde fået tilbudt af boligselskabet AAB.

- Situationen er, at vi har over 30 års anciennitet hos AAB, og vi får tilbudt en lejlighed, som er ideel for vores familie. Vi accepterer lejligheden og får at vide, at vi har fået den, men at der er nogle forbehold, fordi området er en risikozone. Derfor er der nogle skærpede kriterier. Vi havde overhovedet ikke forestillet os, at min barsel skulle være en hindring for at få tildelt en lejlighed, siger Emilie Von Kassebeer-Clemmensen.

Læs også Tæt på salg af halvdelen af boligerne i Mjølnerparken

Men det var lige præcis Emilies graviditet og barsel, som spændte ben for parrets drøm om et nyt hjem i lejligheden i Lybækgade. 

Vi havde overhovedet ikke forestillet os, at min barsel skulle være en hindring for at få tildelt en lejlighed.

Emilie Von Kassebeer-Clemmensen, frisør og nybagt mor.

I løbet af sin graviditet bliver Emilie færdiguddannet som frisør. Og da hun er sygemeldt på grund af graviditeten den sidste halvanden måned inden barslen, modtager hun i samme periode sygedagpenge. Og fordi Emilie har været på sygedagpenge kort tid inden  sin barsel, er hun helt ude af billedet til en lejlighed under sin barsel.

Det synes vi virker fuldstændigt grotesk og absurd, fordi jeg er jo på barsel, fordi jeg har været gravid.

Emilie Von Kassebeer-Clemmensen, frisør og nybagt mor.

- Det, synes vi, virker fuldstændigt grotesk og absurd, fordi jeg er jo på barsel, fordi jeg har været gravid. Vi synes, det er så ærgerligt, at vi falder mellem to stole. Det er så uheldigt, at jeg lige skal blive syg i halvanden måned - og konsekvensen er, at vi ikke kan få tildelt en bolig i flere områder i København.

Læs også Boligselskab om ghetto-konsekvens: Dybt godnat at skulle afvise nybagt mor

Det handler om den to år gamle ghettoplan, som er vedtaget af et stort flertal i Folketinget.

En plan, som betyder, at københavnske boligselskaber har lavet en lang række regler for, hvem som må flytte ind i mange tusinde københavnske almennyttige lejligheder, der er udpeget som udsatte boligområder. Eller områder, som bare er i risiko for at ende som et udsat boligområde.

Og en plan, som var grunden til, at Emilie, kæresten Christopher og sønnen James altså fik nej til at flytte ind i lejligheden i Lybækgade.

Læs også Beboere i kamp: Vil ikke tvangsflyttes fra ghetto

Lejligheden i Lybækgade hører under boligselskabet AAB´s afdeling 15 og er på listen over de områder, som altså risikerer at udvikle sig til et udsat boligområde.

Og med ghettoplanen er der altså stram styring af, hvem som må flytte ind. Meningen er at undgå parallelsamfund. Og for at undgå det "er ansøgere på kontanthjælp, arbejdsløshedsdagpenge eller sygedagpenge udelukket fra at få en lejelejlighed i de berørte områder, mens ansøgere, der er i uddannelse eller arbejde og tjener mindst 19.500 kr. om måneden kommer frem i køen."

- Der står intet om barsel. Det er også derfor, vi var så chokerede over, at det var et problem, siger Emilie Von Kassebeer-Clemmensen.

Min kæreste har et supergodt arbejde, og jeg har også tænkt mig at vende tilbage til arbejde, så snart jeg er færdig med barsel.

Emilie Von Kassebeer-Clemmensen, frisør og nybagt mor.

Boligselskabet AAB har en lang række andre ejendomme i København, som ikke er omfattet af de skærpede regler. Alligevel var lejligheden i Lybækgade noget nær det optimale for Emilie og Christopher. 

Læs også Nøjsomhed er stadig en ghetto – problemerne stikker dybt, siger borgmester

- Min kæreste har et supergodt arbejde, og jeg har også tænkt mig at vende tilbage til arbejde, så snart jeg er færdig med barsel.  Vi kunne godt tænke os at bo, hvor vi er vokset op og tæt på vores familie og venner. Og tæt på den vuggestue og skole, som vi godt kunne tænke os, at vores søn skal starte i, siger Emilie Von Kassebeer-Clemmensen, som i dag sidder med en lidt speciel følelse.

Jeg er blevet kategoriseret som en borger af parallelsamfundet. Og det synes jeg er lidt specielt, fordi det var ikke lige noget, jeg havde set komme.

Emilie Von Kassebeer-Clemmensen, frisør og nybagt mor.

- Jeg føler, at jeg er blevet proppet ind i en boks, fordi jeg er på barsel - og ikke er på barsel fra et studie eller et arbejde. Jeg er blevet kategoriseret som en borger af parallelsamfundet. Og det, synes jeg, er lidt specielt, fordi det var ikke lige noget, jeg havde set komme, lyder det fra Emilie Von Kassebeer-Clemmensen.

Læs også Boligområde i Køge tilbage som ghetto: Disse steder er på listen i Lorryland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik