Private spillesteder får ingen coronastøtte fra kommunen: - Det er en skandale

Københavns Kommune har afsat to millioner kroner til akuthjælp til byens spillesteder, men ikke alle kan få del i hjælpen. Det gælder de private spillesteder, hvoraf flere af dem nu retter kritik af kommunen.

Spillestederne er stadigvæk hårdt ramt af coronakrisen, og særligt de private spillesteder i København lider. 

Spillestedet Rust på Nørrebro og Rockklubben High Voltage tæt ved Vesterport er to af de fem private spillesteder i København, som nu kommer med opråb til Kultur- og Fritidsudvalget, fordi de har udsigt til ikke at få del i kommunens akuthjælp, selvom de er hårdt ramt af coronanedlukningen og stadig ikke kan åbne på grund af restriktionerne.

quote Det synes jeg ærlig talt er en skandale

Martin Jensen, leder af High Voltage

- Det er stærkt konkurrenceforvridende, at man giver nogen noget og ikke nogen andre. Det synes jeg ærlig talt er en skandale, siger Martin Jensen, leder af High Voltage til TV 2 Lorry.

- Vi føler, at alle spillesteder har behov for noget hjælp, og det var også det, der blev lagt op til, da kriterier blev lagt frem, siger Morten Varano, direktør på Rust til TV 2 Lorry.

Ti spillesteder i København har søgt akutpuljen på to millioner kroner, men fire af dem kategoriseres som kommercielle spillesteder, og de opfylder derfor ikke betingelserne for at kunne modtage den økonomiske hjælp.

quote Det er jo rigtig ærgerligt, at et spillested grundet selskabskonstruktionen ikke får hjælp

Morten Jung, markedschef hos Dansk Erhverv

Hos begge spillesteder undrer man sig over, at kommunen selv har sendt en invitation til dem om mulighed for at ansøge akutpuljen. Spillestederne har ændret deres vedtægter for at kunne imødekomme ansøgningskravene, men efterfølgende har de fået besked om, at de ikke opfylder kravene.

- I sidste øjeblik viser det sig så, at os privatejede spillesteder ikke kan få del i den kage, og det stiller vi os uforstående overfor og er enormt kede af, siger Martin Jensen, leder af High Voltage.

- Vi har fået advokat på til at ændre vores vedtægter, vi har fået revisoren til at smide alle hjælpepakker og siddet og lavet vores halvårsregnskab, så det er selvfølgelig frusterende. Vi har også selv brugt meget tid på det, siger Morten Varano, direktør på Rust.

quote Det handler simpelthen om, at vi er underlagt det, der hedder en kommunalfuldmagt, som gør, at vi ikke har mulighederne for at driftsstøtte private spillesteder

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester, Københavns Kommune, Alternativet

Også spillestedernes brancheorganisation Dansk Erhverv kritiserer forskelsbehandlingen.

- Det er jo rigtig ærgerligt, at et spillested, grundet selskabskonstruktionen, ikke får hjælp. Som det er i øjeblikket, så bløder alle spillesteder i København, så hvis det er, at politikerne gerne vil have, at vi har en sund og god spillestedsscene efter corona, så synes jeg da ikke, man skal frasortere de private spillesteder, siger Morten Jung, der er markedschef hos Dansk Erhverv, til TV 2 Lorry og fortsætter:

Morten Jung er markedschef hos Dansk Erhverv.
Morten Jung er markedschef hos Dansk Erhverv.
Foto: TV 2 Lorry - Leif Danielsen

- Det er jo netop en akut støtteordning. Der er jo ingen – som i ingen spillesteder, der udtrækker noget som helst overskud, fordi har jo alle sammen kæmpe underskud. Vi er midt i en kæmpe krise, så at man betragter det som en mulighed, det forekommer mig meget fjernt, siger Morten Jung.

Private spillesteder bag opråb

Hotel Cecil

Bremen Teater

Rust

High Voltage

Pumpehuset

 

Bremen Teater og Pumpehuset, har valgt ikke at ansøge Københavns Kommunes akutpulje, da de mener, andre har et større akut behov. 

 

Kilde: Bremen teater & Hotel Cecil

Ifølge kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (AL) er der en kommunal lovgivning i vejen, så kommunen ikke kan driftsstøtte private spillesteder. 

- Det handler simpelthen om, at vi er underlagt det, der hedder en kommunalfuldmagt, som gør, at vi ikke har mulighederne for at driftsstøtte private spillesteder. Så det er ikke på den måde konkurrenceforvridende, men det er klart, det sætter de her spillesteder i nogle lidt forskellige puljer, siger Franciska Rosenkilde til TV 2 Lorry.

Hvis man tager de seks andre spillesteder, som ikke kategoriseres som kommercielle, og ifølge kommunen, lever op til ansøgningskravene, så ansøger de for 1,9 millioner kroner, og kommunen holder sig derfor indenfor budgettet på de to millioner kroner. Medtager man de private spillesteders ansøgninger overskrides puljen med knap 1,5 millioner kroner.

Ifølge Martin Jensen fra High Voltage, så har det været kommunens hensigt, at de private spillesteder ikke skal have del i tilskuddet.

- Det virker, som om det har været kommunens hensigt, at vi ikke skulle have adgang til de akutmidler. Det synes jeg er ret tydeligt, for der var lagt nogle forhindringer ind undervejs i de punkter, vi skulle opfylde. Dem har vi så imødekommet. Det var ikke det nemmeste, men det kunne lade sig gøre, og så har man efterfølgende følt, at der har været lidt panik oppe på kontorerne, fordi det var jo ikke helt meningen, at vi skulle have adgang til det, siger han.

quote Vi har fået advokat på til at ændre vores vedtægter, vi har fået revisoren til at smide alle hjælpepakker og siddet og lavet vores halvårsregnskab.

Morten Varano, direktør på Rust

Har man afskrevet de private spillesteder, fordi man har fundet ud af, det bliver for dyrt?

- Nej, vi har godt hele tiden vidst, at der er et større behov, end vi lige umiddelbart har penge til, og det er jo en politisk prioritering – det er der som sådan ikke noget nyt i. Det, man kan sige, er, at de her penge, der en driftsstøtte, og det kan ikke blive en driftsstøtte til private. Det vi kan til private er mere øremærket arrangementsstøtte – det vil sige penge fra en anden pulje. Det er vi meget interesseret i at gå ind og kigge på, hvordan kan vi støtte op om, siger Franciska Rosenkilde og fortsætter:

- Det der er vigtigt for mig, er, at vi er ikke ude på at udelukke nogen. Tværtimod så er vi ude på at starte med hjælpen ét sted, og så vil vi prøve at finde løsninger et andet sted også. Men de har nogle forskellige kriterier, fordi vi er underlagt nogle regler, som gør, at vi kan hjælpe på forskellige måder, siger hun.

- Vi er ikke ude på at udelukke nogen, siger kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde.
- Vi er ikke ude på at udelukke nogen, siger kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde.
Foto: TV 2 Kosmopol

På torsdag skal Kultur-og Fritidsudvalget tage stilling til, hvad der skal ske i sagen.

- Der er ingen tvivl om, at vi ønsker at have en ligeså mangfoldig og sprudlende live-scene efter corona, som vi har haft før, og som er unik for København. Det vil vi gøre alt for, at vi også har efter corona, siger Franciska Rosenkilde.

quote Der er ingen tvivl om, at vi ønsker at have en ligeså mangfoldig og sprudlende live-scene efter corona, som vi har haft før

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester (AL)

Hos både Rust, High Voltage og de tre andre private spillesteder håber de på en løsning.

- Enten at man hiver nogle ekstra penge op, eller at man gør hele afgørelsen om. Så må alle få lidt mindre, så alle får. Men ekstra penge ville være optimalt, siger Martin Jensen fra High Voltage. 

Hvad vil det betyde for jer?

- Det vil betyde, at vi kan overleve.

Spillestederne i København er stadigvæk hårdt ramt af coronakrisen.  Derfor har Kultur- og Fritidsudvalget i kommunen nu afsat 2 millioner kroner til akuthjælp. Men det er bare ikke ALLE spillesteder, der kan søge støtten.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik